Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 17:39

Αυξάνουν το δημόσιο χρέος για χάρη του υπερ-πλεονάσματος και σε βάρος των συνταξιούχων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον «κουμπαρά» του κλάδου προνοίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) και όχι στους νέους συνταξιούχους καταλήγουν τα έσοδα από την εισφορά 4% που καταβάλλουν κάθε μήνα μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι υπέρ του εφάπαξ.

Τα δε εφάπαξ τα οποία δίδονται στους συνταξιούχους χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ειδική επιχορήγηση, την οποία αντλεί η κυβέρνηση από τις δόσεις του δανείου της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM), χωρίς καμία «συνδρομή» των εισπραττόμενων εισφορών. Δεδομένου, μάλιστα, πως τα εφάπαξ καταβάλλονται με το «σταγονόμετρο», οι δαπάνες του κλάδου προνοιάς του ΕΤΕΑΕΠ εμφανίζονται εξαιρετικά χαμηλές.

Παράλληλα, τα έσοδα του εν λόγω κλάδου από εισφορές –τα οποία φτάνουν τα 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση– δεν δαπανώνται για την καταβολή εφάπαξ. Αντίθετα, αποταμιεύονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό του εν λόγω κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδας.Έτσι, ενώ οι ασφαλισμένοι στερούνται κάθε μήνα το 4% των αποδοχών τους για να καταβάλλουν την εν λόγω εισφορά, τα κεφάλαια τα οποία συσσωρεύει το εν λόγω ταμείο δεν κατευθύνονται στον προορισμό τους –δηλαδή τους νέους συνταξιούχους– αλλά στον ειδικό λογαριασμό του στην ΤτΕ. Έτσι, όμως, χάνουν οι νέοι συνταξιούχοι που κάνουν χρόνια για να δουν το εφάπαξ τους και μαζί τους και η πραγματική οικονομία (καθώς δεν διοχευτεύονται τα ποσά αυτά), ενώ αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Μηχανισμός «υπερ-πλεονάσματος»
Πιο συγκεκριμένα, ενώ κάθε μήνα εισπράττονται από τον κλάδο προνοίας 45 εκατ. ευρώ από εισφορές (ή 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), ο ίδιος κλάδος δαπανά μόλις 20 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση κοντά 1.500 αιτήσεων για εφάπαξ. Τα 20 εκατ. ευρώ αντλούνται από τη δανεική από τους θεσμούς ειδική επιχορήγηση, ενώ τα έσοδα 45 εκατ. ευρώ από τις εισφορές αποταμιεύονται στην ΤτΕ. Από την ΤτΕ, μέσω ρέπος, μπορεί να δανεισθεί η κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτού του… by pass είναι να «φουσκώνει» -δηλαδή να αυξάνεται τεχνητά – το πλεόνασμα του εν λόγω κλάδου, αλλά και συνολικά αυτού του ταμείου. Αυτή όμως η πολιτική έχει βαρύ τίμημα.

Και αυτό γιατί:
* Η ειδική επιχορήγηση την οποία λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών των ταμείων προς τους συνταξιούχους γίνεται μέσω δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αυξάνοντας από την «πίσω πόρτα» το χρέος της χώρας.
* Την ίδια στιγμή, άμεσα χαμένοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους περιμένουν έως και 3 ½ χρόνια για να λάβουν το εφάπαξ. Ήδη η προθεσμία εξόφλησης των εκκρεμών εφάπαξ έχει μετακινηθει για τις 31/12,αντί της 30/6.
* Χαμένη, όμως, είναι και η πραγματική οικονομία, καθώς τα κεφάλαια από τα εφάπαξ που εκκρεμούν (στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος ικανοποίησης των εκκρεμών αιτήσεων) δεν «πέφτουν» στην ιδιωτική κατανάλωση.

πηγή : capital.gr

Διαβάστηκε 2412 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.