Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:11 μμ
 
wm small
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015 18:01

Αμφιλοχικό Άργος, υπό ανακάλυψη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα έργα για την Ιόνια Οδό βρίσκονται (σχεδόν)σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα η παράκαμψη της Αμφιλοχίας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμη εντός του 2015.

Έτσι λοιπόν, βλέποντας τη χάραξη του δρόμου, παρατηρήσαμε ότι τα έργα θα περάσουν πολύ κοντά από την αρχαία πόλη του Αμφιλοχικού Άργους. Το Αμφιλοχικό Άργος ήταν η μεγαλύτερη πόλη του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας, με σημαντική, μάλιστα, συμμετοχή στους Πελοποννησιακούς Πολέμους.

Ρίξαμε, λοιπόν, μια ματιά σε διαδικτυακούς χάρτες όπως ο OpenStreetMap, στον οποίο φαίνεται η χάραξη του νέου δρόμου, και στον δορυφορικό χάρτη της Google. Μια μικρή αντιπαραβολή των δύο αυτών χαρτών μας δείχνει ότι η χάραξη περνά πάνω από την αρχαία πόλη και μάλιστα από το σημείο κατά το οποίο το σωματείο Διάζωμα υπολογίζει ότι βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της πόλης.

Με αυτές, λοιπόν, τις απορίες απευθυνθήκαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας και στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ. Ολυμπία Βικάτου. Η κ. Βικάτου μας επιβεβαίωσε ότι, όντως, τα έργα για την Ιόνια Οδό θα περάσουν πολύ κοντά από την αρχαία πόλη, συγκεκριμένα, «κατόπιν επιτόπιας έρευνας προσωπικού της Υπηρεσίας μας» τα κατάλοιπα του Αμφιλοχικού Άργους «εντοπίζονται Ανατολικότερα της χάραξης της Ιόνιας οδού και μάλιστα σε απόσταση 200 και πλέον μέτρων». Ακόμη μας ενημέρωσε ότι ήδη οι εκσκαφικές εργασίες στη περιοχή γίνονται υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση οι αρχαιότητες οι οποίες πιθανόν να ανακαλυφθούν θα ανασκαφούν και θα μελετηθούν διεξοδικά.

Με τη συνέχιση, λοιπόν, των εργασιών αυτού του σημαντικότατου για την περιοχή του Βάλτου αλλά και για ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα έργου, ελπίζουμε να μάθουμε και περισσότερα για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Ας γίνουν, λοιπόν, οι εργασίες για την Ιόνια Οδό η αφορμή για την ανασκαφή και μελέτη αυτής της σημαντικότατης αρχαίας πόλης, γιατί, ίσως, δυστυχώς, να μην υπήρχε άλλος τρόπος-λόγος για την ανάδειξητης ιστορίας του τόπου.

http://www.valtosprovince.com/

Διαβάστηκε 3073 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.