Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 14:00

Η 27χρονη Μαρία Λαφιωτάκη από το Αγρίνιο που εκτρέφει μαύρους χοίρους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πριν ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, αναζήτησε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση σπάνιων ελληνικών προϊόντων που τείνουν να εξαφανιστούν. Η Μαρία Λαφιωτάκη, εδώ και τρία χρόνια, διαχειρίζεται μία ιδιόκτητη έκταση 120 στρεμμάτων στο χωριό Λευκό, λίγο έξω από το Αγρίνιο, εκτρέφοντας, μεταποιώντας και τυποποιώντας 100% ελληνικό μαύρο χοίρο σπάνιας φυλής, πιστοποιημένο από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθήνας του ΥΠΑΑΤ. Η Μαρία έχει αναλάβει, επίσης, και την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στη Φάρμα Λαφιωτάκη, εκμεταλλευόμενη όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ», η απόφαση να ξεκινήσουν την ιδιαίτερη αυτή εκτροφή, προήλθε από την ανάγκη να επενδύσουν σε κάτι ελληνικό. «Όλα τα μέλη της οικογένειάς μου είναι ναυτικοί, οι οποίοι έβλεπαν ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων είναι εισαγόμενα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, πριν τρία χρόνια να επενδύσουμε σε ένα προϊόν το οποίο θα ήταν 100% ελληνικό. Αφού, λοιπόν, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τον μαύρο χοίρο, απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μας είπαν πως δεν πρέπει να υποτιμάμε το προϊόν και πως διαφέρει από ένα απλό χοιρινό».

Διάθεση προϊόντων

Χωρίς, λοιπόν, να έχει προηγούμενη εμπειρία στην κτηνοτροφία, καθώς το αντικείμενο της ήταν η λογιστική, έχει καταφέρει αυτά τα τρία χρόνια που λειτουργεί η εκμετάλλευση, να συνεργάζεται με ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων. «Εκτός από την εκτροφή, μεταποιούμε το προϊόν και το συσκευάζουμε με τη δική μας ετικέτα. Συνεργαζόμαστε με καταστήματα, με εστιατόρια, με διάφορα ντελικατέσεν και μεγάλα ξενοδοχεία, στα οποία διαθέτουμε διάφορα αλλαντικά και νωπό κρέας», αναφέρει η Μαρία.

Εκτροφή του ελληνικού μαύρου χοίρου
Εκτροφή του ελληνικού μαύρου χοίρου

Όπως τονίζει, η προώθηση του ελληνικού μαύρου χοίρου είναι δύσκολη, καθώς το ελληνικό καταναλωτικό κοινό δεν γνωρίζει αρκετά για τα οφέλη και την ποιότητααυτού του είδους κρέατος και πολλές φορές το μπερδεύει με το αγριογούρουνο. «Ο μαύρος χοίρος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει τα 50 με 60 κιλά σε σχέση με τα άσπρα χοιρινά, που φτάνουν τα 150 κιλά σε τέσσερις μήνες. Αυτοί που ξέρουν, όμως, τα οφέλη του, όπως τα αυξημένα Ω3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά, το προτιμούν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, γνωρίζουν τον μαύρο χοίρο ως ένα ζώο που είχαν στα χωριά τους παλιά, και επειδή η τιμή του είναι υψηλότερη από το απλό χοιρινό, δεν το επιλέγουν», μας εξηγεί. Ωστόσο, η διαφήμιση έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων τους. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτά που μας έχουν βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην προβολή των προϊόντων μας στο καταναλωτικό κοινό, καθώς παρουσιάζουμε κάθε καινούργιο προϊόν και υπάρχει άμεση επαφή και αλληλεπίδραση με τον κόσμο».

Εκτροφή του ελληνικού μαύρου χοίρου

Στη φάρμα Λαφιωτάκη, τα ζώα ζουν ελεύθερα σε μία μεγάλη προσεγμένη έκταση, η οποία είναι περιφραγμένη, για να μην μπουν άλλα ζώα μέσα. «Υπάρχουν τα πρόχειρα καταλύματα, στα οποία γεννούν τα θηλυκά. Μετά από λίγο καιρό αφήνουμε ελεύθερα και τα καινούργια ζώα που έχουν γεννηθεί. Η τροφή των ζώων περιλαμβάνει βελανίδια, διάφορα βότανα, καλαμπόκι και κριθάρι, ενώ εκτρέφονται χωρίς καμία ορμόνη. Επίσης, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή», τονίζει.

Μελλοντικά σχέδια

Στόχος της Μαρίας είναι να ξεκινήσει σύντομα την προώθηση των προϊόντων της στις αγορές του εξωτερικού. «Πιστεύω πως το καταναλωτικό κοινό του εξωτερικού είναι πιο πρόθυμο να δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Επίσης, από όσο γνωρίζουμε, οι ξένοι επιλέγουν αρκετά τα ελληνικά προϊόντα κάθε είδους».

http://www.ypaithros.gr

 

Διαβάστηκε 4337 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.