Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:39 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 16:59

Κυκλοκόνιο Ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία.

Σχετικές πληροφορίες γύρω από την ασθένεια από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

(Spilocaea oleagina (Castagne) Hughes)

  • Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, βοήθησαν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα. Σε δειγματοληψίες φύλλων που πραγματοποιήθηκαν σε αψέκαστους ελαιώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκαν ενεργά κονίδια σε μικρό ποσοστό.
  • Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7-250C με άριστη τους 12-150C.
  • Σε ελαιώνες που υπάρχουν φθινοπωρινές προσβολές (χαρακτηριστικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια) συνιστάται επέμβαση όταν το μήκος της νέας βλάστησης θα είναι 2 - 5 εκατοστά.

Η βλάστηση των κονιδίων είναι μεγαλύτερη στα νεαρά φύλλα.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

Bordeaux mixture (2), Copper hydroxide (2), Copper oxide (2), Copper oxychloride (2), Dodine (2), Kresoxim-methyl (2 βρώσιµες, 3 ελαιοποιήσιμες), Mancozeb (1, εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Pyraclostrobin (3 βρώσιµες), Tebuconazole (1), Tebuconazole + Trifloxystrobin (1), Tribasic copper sulfate (2).

  1. Εάν επιλεγεί ο βορδιγάλειος ή ο οξυχλωριούχος χαλκός να ληφθεί υπόψη ότι προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Συνιστάται η εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού να αποφεύγεται στις πολύ υγρές περιοχές.
  2. Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων σε ελαιώνες είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά, όμως σε πολύ προσβεβλημένους ελαιώνες μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των δέντρων και καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Διαβάστηκε 2310 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία