Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:43 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 22:14

Ο πλήρης οδηγός για την τραπεζαρία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμβουλές για διακόσμηση τραπεζαρίας, ιδανικό δάπεδο, χρώματα και στυλ διακόσμησης που μπορείτε να επιλέξετε.

Μερικές από τις πιο αγαπημένες μας αναμνήσεις, τρώγοντας με φίλους και συγγενείς, δημιουργούνται γύρω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Ως εκ τούτου, όλοι θέλουμε μια τραπεζαρία που να εκπέμπει το στοιχείο της οικιότητας, σε ένα χώρο όπου η συνομιλία ρέει τόσο ελεύθερα όσο τα ποτά και το φαγητό.

Ωστόστο, ο σχεδιασμός της τραπεζαρίας δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό οφείλεται στα χρώματα που πρέπει να επιλεχθούν γι’ αυτό το χώρο, το σωστό τραπέζι, αλλά και οι καρέκλες. Γι’ αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον σχεδιασμό της τραπεζαρίας.

Θα εξετάσουμε τα πάντα, από την επιλογή του τραπεζίου (κατάλληλο μέγεθος και στυλ) μέχρι και το φωτισμό του χώρου. Στο μεταξύ, θα μάθετε ποια είναι η νέα τάση για τις καρέκλες της τραπεζαρίας, καθώς και τα διάφορα στυλ στα οποία παρουσιάζονται.

Έτσι, αν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία του σχεδιασμού μιας τραπεζαρίας για ένα νέο σπίτι, ή εάν θέλετε απλά να την αναδιαμορφώσετε, τότε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο. Μάθετε, λοιπόν, όλα τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για έναν καλό σχεδιασμό τραπεζαρίας.

Ο σχεδιασμός της τραπεζαρίας

Λευκή τραπεζαρία

Όταν ξεκινάτε ένα νέο σχεδιασμό τραπεζαρίας, το πιο σημαντικό πράγμα που θα εξετάσετε είναι το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο. Αν είστε μόνο εσείς μπορείτε να επιλέξετε ένα μικρότερο τραπέζι και να ξοδέψετε περισσότερο από τον προϋπολογισμό σας για την διακόσμηση (φωτισμό, έπιπλα κλπ.). Εάν, ωστόσο, έχετε μια μεγαλύτερη οικογένεια θα πρέπει σχεδιάσετε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο, θα σας βοηθήσει πολύ να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό, το οποίο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο σχεδιασμός μιας όμορφης τραπεζαρίας τις περισσότερες φορές απαιτεί μια σημαντική επένδυση. Έτσι, προτού κάνετε μια αναζήτηση σε καταστήματα επίπλων, καθίστε και ετοιμάστε έναν προϋπολογισμό για να ξέρετε που θα κινηθείτε.

Τραπεζαρία

Αν σκοπεύετε να «ρίξετε» τους τοίχους, να ξαναβάλετε το δάπεδο ή να εγκαταστήσετε τυχόν συσκευές, θα χρειαστεί αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας καθώς και το κόστος κατασκευής . Βέβαια, ένα τέτοιο έργο δεν μπορείτε να το κάνετε έντελως μόνοι σας, οπότε ίσως χρειαστείτε εργολάβους ή κάποιο συνεργείο.

Αφού καταλάβετε τους στόχους για το χώρο και τον προϋπολογισμό σας, είστε σχεδόν έτοιμοι. Αλλά, υπάρχει ένα άλλο σημαντικό κομμάτι προετοιμασίας για να ολοκληρώσετε. Ήρθε η ώρα να «βγάλουμε» την ταινία μέτρησης. Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα τραπεζαρίας μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να είστε βέβαιοι ότι οποιοδήποτε έπιπλο διαλέξετε θα πρέπει ταιριάζει άνετα στο χώρο. Μην ξεχάσετε να μετρήσετε τις πόρτες και τους διαδρόμους που βρίσκονται μεταξύ του εξωτερικού χώρου και της τραπεζαρίας σας.

Τραπέζι τραπεζαρίας

Ξύλινο τραπέζι τραπεζαρίας

Το κεντρικό κομμάτι οποιασδήποτε τραπεζαρίας είναι το τραπέζι. Η επιλογή του σωστού τραπεζίου μπορεί, αρχικά, να φανεί εύκολη, ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το πιο σημαντικό, είναι το μέγεθος του τραπεζιού και πόσους ανθρώπους είναι ικανό να φιλοξενήσει.

Τα τραπέζια της τραπεζαρίας γενικά έχουν τρεις κατηγορίες: κυκλικά, ορθογώνια ή τετράγωνα. Τα ορθογώνια και τετράγωνα τραπέζια μπορούν να έχουν στρογγυλεμένες άκρες και να φιλοξενήσουν αρκετά άτομα.

Στρογγυλό τραπέζι

Στρογγυλή τραπεζαρία

Οικονομία χώρου ή διακοσμητική προσέγγιση; Όποιος και αν είναι ο λόγος το στρογγυλό τραπέζι μπορεί να φανεί χρήσιμο και ταυτόχρονα να αναδείξει την τραπεζαρία σας. Προσδίδει στον χώρο μια κομψότητα και μια ευχάριστη αίσθηση. Σε περίπτωση που θέλετε μια τραπεζαρία για πολλά άτομα, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή. Αντιθέτως, είναι η ιδανική λύση για μικρούς χώρους. Απλά, θα πρέπει να προσέξετε να έχει ένα κεντρικό πόδι ώστε να χωράει περισσότερες καρέκλες εάν χρειαστεί.

Διαστάσεις στρογγυλών τραπεζιών ανάλογα με τους χρήστες:

  • 4 άτομα: 0.90 – 1.20 m
  • 4-6 άτομα: 1.20 – 1.40 m
  • 6-8 άτομα: 1.40 – 1.80 m

Ορθογώνιο τραπέζι

Ορθογώνιο τραπέζι τραπεζαρίας

Τα ορθογώνια τραπέζια απότελουν την πιο συνηθισμένη επιλογή για την τραπεζαρία. Ταιριάζουν, συνήθως, σε μακρόστενους χώρους και μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλά άτομα.

Διαστάσεις ορθογώνιων τραπεζιών ανάλογα με τα άτομα:

  • 4 άτομα: 0.90 X 1.20 m
  • 4-6 άτομα: 0.90 X 1.50 m
  • 6-8 άτομα: 0.90 X 1.95 m

Τετράγωνο τραπέζι

Τετράγωνο τραπέζι τραπεζαρίας

Ένα τετράγωνο τραπέζι τραπεζαρίας είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: τετράγωνο. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσετε μόνο το χώρο για να δείτε εάν ταιριάζει. Είναι κατάλληλο για τέσσερα άτομα, αλλά μπορεί να επεκτείνεται με πρόσθετο φύλλο, έτσι, ώστε να γίνεται μεγαλύτερο και ορθογώνιο.

Διαστάσεις τετράγωνου τραπεζιού:

  • 4 άτομα: 0.95X0.95 m εώς 1,20 X1.20 m.

Οποιοδήποτε τραπέζι και να επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στο συνολικό σχήμα και μέγεθος της τραπεζαρίας. Θα πρέπει όχι μόνο να βοηθήσει στην μεγιστοποίηση του χώρου, αλλά να την κάνει να φαίνεται ισορροπημένη. Εάν η τραπεζαρία βρίσκεται μέσα σε ένα χώρο ανοιχτού τύπου, τότε εξετάστε ξανά το μέγεθος και το σχήμα. Για παράδειγμα αν έχετε κουζίνα και τραπεζαρία στον ίδιο χώρο, επιλέξτε ένα τραπέζι τραπεζαρίας όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπέζι κουζίνας.

Καρέκλες τραπεζαρίας

Καρέκλες τραπεζαρίας

Ένα τραπέζι τραπεζαρίας είναι τόσο καλό όσο και οι καρέκλες που το περιβάλλουν. Με τον παραπάνω οδηγό, θα έχετε μια ιδέα για το πόσες καρέκλες θα χρειαστείτε. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζετε είναι ποιες καρέκλες πρέπει να επιλέξετε. Γι’ αυτό ας εξετάσουμε μερικούς κοινούς τύπους καρεκλών, προκειμένου να πάρετε μια γρήγορη και σωστή απόφαση.

Το πιο βασικό είδος καρέκλας είναι η «side chair». Δεν έχει υποβραχιόνια, και επομένως είναι η καλύτερη επιλογή για τραπεζαρία, ώστε να προσθέσετε επιπλέον άτομα γύρω από το τραπέζι. Οι πλευρικές καρέκλες μπορούν να είναι ντυμένες με κάποια ταπετσαρία – ύφασμα ή και όχι. Επιπλέον, μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό.

Καρέκλα τραπεζαρίας

Η καρέκλα Parsons, είναι ίδια με την παραπάνω καρέκλα. Ωστόσο, μπορεί η παραπάνω καρέκλα να είναι «αστόλιστη», η συγκεκριμένη είναι επικαλλυμένη και στην πλάτη. Η κομψή και καθαρή εμφάνισή της ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ τραπεζαρίας.

Καρέκλα τραπεζαρίας

Αν θέλετε να αισθάνεστε πιο άνετοι την ώρα που τρώτε, τότε η καρέκλα – πολυθρόνα είναι ιδανική για εσάς. Οι συγκεκριμένες καρέκλες τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο γύρω από το τραπέζι. Ωστόσο, αν σας αρέσει η πολυτέλεια, οι συγκεκριμένες καρέκλες είναι αυτό που ζητάτε.

Καρέκλα τραπεζαρίας

Επιπλέον αν σας αρέσει η ρουστίκ διακόσμηση, τότε οι ρουστίκ καρέκλες δεν πρέπει να λείπουν από την τραπεζαρία σας. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το στυλ ενώνει τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό με τον σύγχρονο. Το ξύλο και η πέτρα είναι δύο στοιχεία – πυλώνας της ρουστίκ διακόσμησης.

Ρουστίκ καρέκλα

Τέλος, οι σύγχρονες – μοντέρνες καρέκλες τραπεζαρίας μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλά στυλ διακόσμησης. Συνήθως, είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, με μεταλλικά πόδια ή άλλες πινελιές. Επίσης, υπάρχουν στην αγορά διάφανες καρέκλες, οι οποίες που αυξάνουν την αίσθηση της νεωτερικότητας.

Μοντέρνες καρέκλες

Φωτισμός

Τραπεζαρία με φωτιστικό σε έντονο χρώμα

Ο φωτισμός θα παίξει έναν αναπόσπαστο ρόλο στη δημιουργία της συνολικής εμφάνισης της τραπεζαρίας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως στον χώρο. Αυτό βοηθά πολύ από την άποψη της δημιουργίας μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας που θα θέλετε γύρω από το τραπέζι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε ένα πρόσθετο φωτισμό.

Γενικά, το φωτιστικό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τέτοιο ύψος από το τραπέζι ώστε να μην εμποδίζει την επαφή με τα μάτια ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό βάση του διακοσμητικού στυλ του χώρου, ή να κάνετε την ανατροπή επιλέγοντας ένα τελείως διαφορετικού ύφους φωτισμό για την τραπεζαρία σας, για παράδειγμα κλασσικός πολυέλαιος με κρύσταλλα σε μίνιμαλ/βιομηχανικό χώρο.

Όσον αφορά τη διασπορά του φωτός, μπορείτε είτε να τοποθετήσετε έναν κεντρικό πολυέλαιο ή να διασκορπίσετε το φωτισμό επιλέγοντας να τοποθετήσετε 2-3 φωτιστικά κατά μήκος του τραπεζιού.

Ιδέες για το πάτωμα

Πάτωμα τραπεζαρίας

Το δάπεδο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εμφάνισης της τραπεζαρίας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες θα είναι γενικά οι χρήσεις της τραπεζαρίας, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές δαπέδων γι αυτό το χώρο.

Εάν η τραπεζαρία σας πρόκειται να αποτελέσει μέρος ενός ανοιχτού χώρου με το υπόλοιπο σπίτι, θα είστε κάπως συγκρατημένοι στις επιλογές σας. Φυσικά, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε πολλαπλά υλικά για δάπεδα στον ίδιο χώρο, αλλά αυτό μπορεί να «ανεβάσει» τον προϋπολογισμό σας, και να σας κοστίσει παραπάνω.

Χωρίς αμφιβολία, τα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για την τραπεζαρία. Έχουν όμορφη εμφάνιση και είναι αρκετά ανθεκτικά και καθαρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το έχετε υπόψη σας: Δεδομένου ότι οι καρέκλες θα σέρνονται, καλό θα είναι να έχετε μια λύση για τη διατήρηση των πατωμάτων από σκληρό ξύλο, ώστε να μην γδαρθούν.

Laminate

Τραπεζαρία με laminate

Το δάπεδο Laminate είναι ευέλικτο, εύκολο στη συντήρηση και σε προσιτές τιμές. Γενικά, είναι ότι πρέπει για το δάπεδο της τραπεζαρίας. Πολλοί το αποκαλούν «σούπερ δάπεδο». Αξίζει να σημειωθεί, ότι το στρώμα επικάλυψης που προστατεύει από λεκέδες που οφείλονται στη βρωμιά και τη λάσπη, το καθιστά ιδανικό υλικό για διαδρόμους και εισόδους.

Πλακάκι

Τραπεζαρία με πλακάκι

Για ορισμένα στυλ τραπεζαρίας, το πλακάκι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Με τα πλακάκια μπορείτε να ενσωματώσετε πολλά χρώματα σε ενδιαφέροντα σχέδια, τα οποία μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να προσθέσετε ένα οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο τραπεζαρίας. Ωστόσο, το πλακάκι είναι γενικά η πιο ακριβή επιλογή, η οποία μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα.

Σκυρόδεμα

Τραπεζαρία με ξύλινο τραπέζι και μπλε καρέκλες

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο «vibe» για την τραπεζαρία σας, τότε το σκυρόδεμα θα μπορούσε να είναι η τέλεια επιλογή. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το κόστος των δαπέδων από σκυρόδεμα θα ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα προσαρμογής που ψάχνετε. Επίσης, έχοντας κατά νου ότι το σκυρόδεμα είναι σκληρό και είναι ο φυσικός εχθρός των ποτηριών ή των πιάτων που μπορούν να πέσουν από το τραπέζι.

Ανεξάρτητα από το ποια επιλογή δαπέδων τελικά θα αποφασίσετε, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τη χρήση ενός χαλιού κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του χώρου και γενικά στην συνολική εμφάνιση. Ειδικά, αν η τραπεζαρία είναι μέρος ένος ανοιχτού χώρου, θα χρειαστείτε σίγουρα ένα χαλί που θα χρησιμεύσει ως διαχωριστικό από τον υπόλοιπο χώρο.

Χρώματα και στυλ

Τραπεζαρία

Αφού, σκεφτήκατε και επιλέξατε τα έπιπλα, τα φωτιστικά και το δάπεδο, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το χρώμα και το στυλ της τραπεζαρίας σας. Οι επιλογές εδώ είναι πραγματικά πάρα πολλές. Αν, όμως θέλετε να ξεφύγετε από το χρώμα μπορείτε να προτιμήσετε την επιλογή της ταπετσαρίας. Αφού, οι τραπεζαρίες με ταπετσαρίες δίνουν στο χώρο την αίσθηση του μοντερνισμού.

Η δημοφιλέστερη επολογή για τους τοίχους της τραπεζαρίας είναι οι γήινοι τόνοι. Κι αυτό γιατί, αυτά τα χρώματα όχι μόνο εκφράζουν ένα συναίσθημα ζεστασιάς, αλλά επιπλέον έχουν και το πλεονέκτημα, ότι μπορούν να γίνουν βάση για πολλούς συνδυασμούς.

Εάν θα θέλατε τώρα η επιλογή σας για το χρώμα, να βασιστεί στην ψυχολογία των χρωμάτων, χρώματα όπως το κόκκινο και το πορτοκάλι, θεωρείται ότι σε βοηθούν στο να ανοίξει η όρεξη για φαγητό. Σε αντίθεση με το μπλε που είναι το ιδανικό χρώμα για να καταστείλει την όρεξη. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να μην αποτελεί την σωστή επιλογή χρώματος για μια τραπεζαρία

Πράσινη τραπεζαρία

Όπως και με κάθε άλλο χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε να υιοθετήσετε μια σειρά από διαφορετικά στυλ με την τραπεζαρία σας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσετε το γενικό στυλ του σπιτιού.

Μικρές ή μεγάλες, στην κουζίνα ή σε δικό τους χώρο, οι τραπεζαρίες θα πρέπει να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Οι επιλογές της διακόσμησης είναι φυσικά πολλές. Δηλαδή, μια τραπεζαρία μπορεί να κρατήσει την διακοσμητική ισορροπία του χώρου σε μινιμαλιστικό ύφος, ή μπορεί να δώσει χαρακτήρα με εντυπωσιακές ή funky λεπτομέρειες. Παίξτε με τους χρωματικούς συνδυασμούς ή με τις καρέκλες, προσθέστε εντυπωσιακά φωτιστικά και κάντε την τραπεζαρία το πιο ενδιαφέρον διακοσμητικά χώρο του σπιτιού.

Αντλήστε περισσότερη έμπνευση

Τραπεζαρία

Με όλα όσα έχουμε συζητήσει παραπάνω, πρέπει να είστε σε καλό δρόμο για να δημιουργήσετε την τέλεια τραπεζαρία όπου εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας θα απολαύσετε ευχάριστα δείπνα.

Γι’ αυτό, μην ξεχάσετε να διαβάσετε για το πως μπορείτε να κάνετε την τραπεζαρία σας να φαίνεται πιο ακριβή και πολυτελής. Επιπλέον, αν ακόμη δεν έχετε αποφασίσει πως θα δημιουργήσετε τον συγκεκριμένο χώρο, μάθετε ποιο στυλ τραπεζαρίας σας ταιριάζει και σχεδιάστε αναλόγως.

reconsblog.gr

 

Διαβάστηκε 7929 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 22:19
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.