Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:18 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 19:10

ΒΑΑ και ΟΧΕ «κόλλησαν» – Ελάχιστες εντάξεις, μηδενική απορρόφηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχουν ενταχθεί μόλις τρία έργα ΒΑΑ και ΟΧΕ σε όλη τη Δυτική Ελλάδα…

Απροετοίμαστοι Δήμοι και Περιφέρεια

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για ένταξη έργων στα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο 8 μήνες μετά τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων έχουμε ελάχιστες εντάξεις έργων και μηδενική απορρόφηση κονδυλίων!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το δήμο Αγρινίου που έχει προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος το ποσοστό των εντάξεων (με δύο έργα ενταγμένα) είναι μόλις 28,5%, ενώ στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Μεσολογγίου και χρηματοδοτείται με 20,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, το ποσοστό των εντάξεων (με μόνο ένα έργο ενταγμένο) αγγίζει μόλις το 18%. Και θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι τα παραδείγματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα «καλά» παραδείγματα, αφού στη ΒΑΑ Πατρών και την ΟΧΕ στον άξονα Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας δεν υπάρχει ακόμη ούτε μία ένταξη έργου…

Και εκεί που υπάρχουν εντάξεις έργων ούτε λόγος για δημοπρατήσεις, συμβασιοποιήσεις έργων ή απορρόφηση κονδυλίων. Εδώ όμως υπάρχει η σοβαρή δικαιολογία, αφού το νέο θεσμικό πλαίσιο με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4412/16 έχει προξενήσει τεράστιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα Δημόσια Έργα πανελλαδικά. Είναι λοιπόν σαφές ότι το πρόβλημα είναι οι εντάξεις έργων. Φυσικά τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας για τις ΒΑΑ και ΟΧΕ, 110 εκατ. ευρώ συνολικά, δεν χάνονται, επειδή έχουμε το σύνολο των αναμενόμενων εντάξεων έργων. Απλώς θα περιμένουν οι δήμοι και η Περιφέρεια να προετοιμαστούν. Και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Η προετοιμασία τόσο των δήμων, όσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι ελλιπέστατη. Πράγμα που φυσικά είναι εξοργιστικό να συμβαίνει, αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες που υπάρχουν και την οικονομική συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Και ο δήμος Αγρινίου που υπηρεφανεύεται πως ενέταξε πρώτος έργα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μοιάζει περισσότερο με το μονόφθαλμο που βασιλεύει στους τυφλούς. Απόδειξη της καθυστέρησης είναι και τα επίσημα της Περιφέρειας όταν εγκρίνονταν οι εν λόγω στρατηγικές το σχετικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε η πλειονότητα των έργων στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018 να έχουν δημοπρατηθεί…

Mέχρι στιγμής ο δήμος Αγρινίου έχει εντάξει στην ΒΑΑ δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ επί του συνολικού προϋπολογισμού της ΒΑΑ των 21εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τα έργα «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ και «Εκσυγχρονισμός και επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων περιοχής Αγίας Βαρβάρας» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα δήμος και Περιφέρεια στο Μεσολόγγι προώθησαν στο πλαίσιο της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικούτην ένταξη της αποκατάστασης του Ξενοκρατείου κτιρίου σε αρχαιολογικό μουσείο, με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα τρία έργα που εντάχθηκαν από το περασμένο Ιούνιο που βγήκαν οι προσκλήσεις των ΟΧΕ και ΒΑΑ και συνιστούν τη μοναδική πρόοδο τους τελευταίους οκτώ μήνες.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 3444 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.