Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:21 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 18:43

Η Οικία Δαγκλή στο Σούλι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πηγή: Νικόλαος Κουτσονίκας, αναφορά από Διαρκές Συνέδριο Σουλίου, https://dss.emfilox.gr/

Του Λίνου Υφαντή

Αν και βρίσκεται εκτός Αιτωλοακαρνανίας, η παραπάνω εικόνα έχει έντονο αλλά έμμεσο Αγρινιώτικο ενδιαφέρον.  Πρόκειται για την οικία Δαγκλή στο Σούλι Θεσπρωτίας, την αφετηρία ουσιαστικά της μεγάλης οικογένειας του αρχιστράτηγου Αγρινιώτη Σουλιώτικης καταγωγής  Παναγιώτη Δαγκλή.  Με το όνομα του  τιμάται μεγάλος κεντρικός δρόμος της πόλης του Αγρινίου.

Αν και ο Παναγιώτης Δαγκλής γεννήθηκε πολύ αργότερα από τη φυγή των Σουλιωτών ( 1853), η  οικία αυτή είναι της οικογένειας του παππού του, επίσης Παναγιώτη Δαγκλή, γνωστού ως Γιώτη Δαγκλή. Ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο Σούλι το 1787 και ήταν γιος του Γκόγκα Δαγκλή. Κατά την περίοδο του Αγώνα ήταν οπλαρχηγός των Σουλιωτών (1820-1822). Διακρίθηκε σε πολλές μάχες όπως εκείνη της Αράχωβας. Το 1827 πολέμησε στο Κερατσίνι με τον Καραϊσκάκη. Πέθανε στην Ναύπακτο το 1829.

Όπως και να έχει, η αφετηρία του μεγάλου κεντρικού δρόμου του Αγρινίου μέσω της ένδοξης ιστορίας της Οικογένειας Δαγκλή ( δείτε εδώ) τρόπον τινά ξεκίνησε από το εικονιζόμενο σπίτι.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 4839 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.