Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:05 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 23:53

Ο απόλυτος οδηγός για την ανακαίνιση σπιτιού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια ο πιο πολύς κόσμος στρέφεται στην ανακαίνιση σπιτιού, ριζική ή μερική, των ήδη υπαρχόντων κτιρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην αγοραπωλησία των νέων κατοικιών. Έτσι, ο κόσμος στρέφεται στη λύση της ανακαίνισης σπιτιού, παρά στην αγορά ενός νέου σπιτιού. Γι’αυτό και εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό ανακαίνιση μπάνιου, ανακαίνιση κουζίνας και ανακαίνιση σπιτιού.

Πρόκειται για μία λύση που, αν γίνει με σωστό σχεδιασμό και προσεκτική οργάνωση από αξιόπιστους τεχνικούς σίγουρα θα αποδώσει τόσο μελλοντικά. ‘Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα «καινούργιο» σπίτι με πολύ μικρότερο κόστος από την αγορά μιας αντίστοιχης κατοικίας. Να θυμάστε ότι η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Βέβαια, ίσως προκαλέσει άγχος στον καθένα μας, ειδικά αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε.

Περιεχόμενα οδηγού

Γιατί να κάνω ανακαίνιση;

Κουζίνα

Κάνοντας μια ανακαίνιση σπιτιού βελτιώνονται αμέσως οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αλλάζει η ψυχολογία σας. Είναι η καλύτερη επιλογή για να αναβαθμίσετε τόσο τον χώρο σας όσο και την καθημερινότητά σας. Η ανακαίνιση κάνει το σπίτι πιο λειτουργικό και όμορφο, αφού φεύγουν όλα τα παλιά και φθαρμένα αντικείμενα. Με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων δίνετε αξία στο ακίνητό σας.

Σε κάθε περίπτωση η ανακαίνιση ενός σπιτιού επιβάλλεται όταν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του. Δηλαδή: φθαρμένα ξύλινα πατώματα, παλιά κουφώματα, ξεφλουδισμένα χρώματα στους τοίχους, εμφάνιση υγρασίας, και πολλά ακόμη, που αν τα αφήσετε θα σας δημιουργήσουν μελλοντικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Κάτι, που σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των εργασιών.

Άλλοι λόγοι για να κάνετε μια ανακαίνιση στο σπίτι σας είναι και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ίσως να θέλετε να ενοικιάσετε την κατοικία ή το διαμέρισμά σας, οπότε καλό θα είναι να κάνετε ορισμένες εργασίες συντήρησης. Μην ξεχνάτε ότι, η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα είδος επένδυσης για την ακίνητη περιουσία. Προσδίδει αμέσως προστιθημένη αξία στο ακίνητο, είτε πρόκειται να μείνετε εσείς, είτε πρόκειται να διαθέσετε το χώρο προς ενοικίαση.

Πλεονεκτήματα ανακαίνισης – Συμβουλές

Ανακαίνιση κατοικίας

Τα πλεονεκτήματα μιας ανακαίνισης:

  • Αποτελεί την οικονομικότερη λύση ανανέωσης ενός χώρου σε σύγκριση με την απόκτηση ενός νέου σπιτιού.
  • Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το ακριβές budget που θέλετε να δαπανήσετε. Καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά πακέτα ανακαίνισης.
  • Μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές, τις οποίες τις έχουμε εμείς σχεδιάσει, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά τον χώρο σας.

Ωστόσο, καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας τις παρακάτω συμβουλές προτού αρχίσετε τις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού σας. Βέβαια, μπορείτε να συζητήσετε και με το συνεργείο ανακαίνισης για τη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση. Εκείνοι θα σας δώσουν τις καταλληλότερες συμβουλές που ταιριάζουν ακριβώς στο δικό σας σπίτι και γούστο.

  • Αν πρόκειται να γίνει αποξήλωση παλιών δαπέδων, να γκρεμιστούν τοίχοι ή να πετάξετε μπάζα θα χρειαστεί η ενοικίαση και χρήση ειδικού κάδου.
  • Κατά την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών για την κατοικία σας καλό θα είναι να προτιμήσετε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β. Έτσι, δεν εξοικονομείτε μόνο ενέργεια, αλλά πληρώνεται και λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Τα λευκά κουφώματα αλουμινίου είναι φθηνότερα από τα βαμμένα. Αυτό συμβαίνει, διότι, το λευκό χρώμα καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και έχει χαμηλότερο κόστος βαφής. Από την άλλη, τα κουφώματα τύπου ξύλου είναι ακριβότερα από τα κουφώματα. Τα πιο οικονομικά είναι τα κουφωματα PVC.
  • Τα πλακάκια είναι πιο οικονομικά από το ξύλινο πάτωμα, ακόμα φθηνότερα από το μάρμαρο.

Σπίτι

Για μικρούς χώρους, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε τις ομορφιές ενός δωματίου παρά τα περιορισμένα τετραγωνικά.
  • Περιορίστε τη χρήση σκούρων χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα μοιάζει μεγαλύτερος.
  • Αποφύγετε τις «βαριές» κουρτίνες και τα έπιπλα, καθώς εμποδίζουν την πορεία του ηλιακού φωτός.
  • Η χρήση καθρεπτών σε μικρούς χώρους είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.
  • Αν το σπίτι σας είναι μικρό προτιμήστε το ίδιο υλικό δαπέδο σε όλο τον χώρο. Έτσι θα μεταδώσετε την αίσθηση της συνέχειας, με αποτέλεσμα ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος.

Βασικά ζητήματα που πρέπει να έχει υπόψη του ο πελάτης για να οργανώσει μια επιτυχημένη ανακαίνισηΠακέτο Ανακαίνισης Διαμερίσματος 100 m2 με τρία υπνοδωμάτια

1. Τι σημαίνει επιτυχημένη ανακαίνιση;

Η επιτυχημένη ανακαίνιση χαρακτηρίζεται από 3 παραμέτρους:

Α. Τεχνική αρτιότητα. Πρέπει να προτείνονται «καθαρές» αρχιτεκτονικές λύσεις συνυπολογίζοντας τις τάσεις της εποχής ανά περίπτωση αλλά και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ανακαίνιση είναι η βάση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του πελάτη.
Β. Μικρό κόστος. Είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε την ανακαίνιση σας σε ένα Τεχνικό Γραφείο που να έχει γνώση σε βάθος τόσο της αγοράς, του φάσματος των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών αλλά και των σύγχρονων τάσεων στο χώρο των ανακαινίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεινόμενες αρχιτεκτονικές λύσεις θα είναι απολύτως ανταγωνιστικές και στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
Γ. Αποπεράτωση εργασιών στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Τεχνικό Γραφείο με το οποίο θα συνεργαστείτε να διαθέτει ένα έμπειρο και αξιόπιστο εργατοτεχνικό συνεργείο το οποίο να εγγυάται την αποπεράτωση των εργασιών στο συμφωνηθέν χρονικό διάστημα.

2. Χρειάζεται να προσλάβουμε έναν μηχανικό για την ανακαίνιση που σχεδιάζουμε;

Τυπικά: Κάποιες περιορισμένης έκτασης εργασίες ανακαίνισης που δεν αλλάζουν την αρχιτεκτονική δομή των χώρων δεν χρειάζονται μηχανικό. Από την  άλλη, οι πιο εκτεταμένες επεμβάσεις ανακαίνισης χώρων απαιτούν τη συμβολή μηχανικού.

Ουσιαστικά: Στην ελληνική αγορά, στο χώρο των ανακαινίσεων δραστηριοποιούνται αρκετοί τεχνίτες οι οποίοι υπόσχονται ποιοτική δουλειά σε πολύ χαμηλό κόστος. Κανένας τεχνίτης ωστόσο, όσο έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράξει ένα λεπτομερές αρχιτεκτονικό σχέδιο που να λύνει όλα τα τεχνικά ζητήματα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Η γνώση και η επίβλεψη των εργασιών από το μηχανικό θα σας προστατέψουν από λάθος αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές αρχικά φαίνονται ότι είναι οικονομικές, στο τέλος όμως αυξάνουν σημαντικά το κόστος.

3. Ποια στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσει ο πελάτης στο Τεχνικό Γραφείο στο οποίο θα αναθέσει την ανακαίνιση που τον ενδιαφέρει;

Το βασικό μέλημα του Τεχνικού Γραφείου θα πρέπει να είναι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές του δυνατότητες. Επιπλέον, ένα υπεύθυνο Τεχνικό Γραφείο πρέπει να δίνει μεγάλη έμφαση στο να μην ξεφεύγει από τα συμφωνηθέντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σχεδιάζονται και να οργανώνονται με λεπτομέρεια οι αρχιτεκτονικές λύσεις της ανακαίνισης. Με στόχο, κατά την υλοποίηση του έργου, να μην υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση τόσο στο οικονομικό όσο και στους χρόνους αποπεράτωσης.

4. Θα συνεχίσω να ζω στο σπίτι που αναδιαμορφώνω κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης;

Εν γένει, αυτό είναι δύσκολο. Εξαρτάται από το μέγεθος των εργασιών που περιλαμβάνει η πρόταση της ανακαίνισης αλλά και από την εμπειρία του συνεργείου που θα την αναλάβει. Ένα ικανό εργατοτεχνικό προσωπικό εκτός του ότι θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης της ανακαίνισης, θα προτείνει πρακτικές λύσεις ώστε η «ενόχληση» στους χώρους της ανακαίνισης να είναι η ελάχιστη δυνατή.

5. Απαιτείται η έκδοση κάποιας οικοδομικής άδειας για τις εργασίες ανακαίνισης εσωτερικού χώρου;

Αν προβλέπεται να τοποθετηθούν σκαλωσιές/ικριώματα στις εξωτερικές προσόψεις του κτηρίου, απαιτείται η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας. Σε διαφορετική περίπτωση, και με βάση το νέο νόμο των αυθαιρέτων, δεν απαιτείται η έκδοση κάποιου τύπου οικοδομικής άδειας. Τονίζεται ότι ο νέος νόμος («Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις») καταργεί την οικοδομική άδεια τύπου 48-ωρης ενημέρωσης που προβλεπόταν για τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων σε ακίνητα.

Χρειάζεσαι ολική ανακαίνιση ή μερική ανακαίνιση;

Ανακαίνιση δωματίου

Πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να σκεφτείς αν θες να προχωρήσεις σε ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού. Αν θέλετε να ανανεώσετε μόνο ένα κομμάτι του χώρου σας μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μόνο: ανακαίνιση μπάνιου, ανακαίνιση κουζίνας, ανακαίνιση δωματίου, ανακαίνιση σαλονιού, κλπ.

Μια μερική ανακαίνιση είναι μερικές εργασίες που σας προτείνουμε εμείς ώστε να ανανεωθεί ο χώρος σας. Εσείς εχέτε την δυνατότητα να επιλέξετε εκείνες που θεωρείτε ζωτικές για την αναδιαμόρφωση του χώρου σας.

Σε περίπτωση που έχετε πάρει την μεγάλη απόφαση και θέλετε να προγραμματίσετε μια πλήρη ανακαίνιση του σπιτιού σας, τότε οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσουν σε αυτό το έργο.

Εργασίες που πραγματοποιούνται στις ανακαινίσεις σπιτιών

Ανακαίνιση δωματίου

Οι ανακαινίσεις κατοικιών περιλαμβάνουν πολλές εργασίες που μπορεί να αφορούν είτε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού) ή τον εσωτερικό χώρο (εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού).

Εργασίες Εσωτερικής Ανακαίνισης

Ανακαίνιση δωματίου

Στην εσωτερική ανακαίνιση ενός σπιτιού, παίζει καθοριστικό ρόλο η εμπειρία του συνεργείου που θα επιλέξετε. Καθώς, θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ανάλογα με το μέγεθος των δωματίων και τον φωτισμό. Θα σας συμβουλέψει με τις αντίστοιχες προτάσεις για τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και για τα έπιπλα που θα τοποθετηθούν σε κάθε δωμάτιο.

Τα στάδια της εσωτερικής ανακαίνισης είναι τα ακόλουθα:
  • Η κατεδάφιση και η αποξήλωση για αναδιαρρύθμιση του χώρου (γκρέμισμα τοίχου, τοποθέτηση διαχωριστικών δωματίου, αποξήλωση παλιών ντουλαπιών, κλπ).
  • Αποξήλωση των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
  • Αποξήλωση του μπάνιου, της κουζίνας, των ντουλαπών, των δαπέδων, των εσωτερικών κουφωμάτων και των μεσόπορτών.
  • Αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων.
  • Αλλαγή πορτών με πόρτες ασφαλείας.
  • Τοποθέτηση νέας υδραυλικής εγκατάστασης.
  • Τοποθέτηση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και αλλαγή των φωτιστικών του χώρου.
  • Αναβάθμιση εσωτερικής θερμομόνωσης -Τοποθέτηση ή αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης (τοποθετηση air condition, αλλαγή κεντρικής θέρμανσης, κλπ).
  • Τοποθέτηση ή αλλαγή δαπέδων.
  • Τοποθέτηση των επίπλων της κουζίνας και του λουτρού.
  • Ολική ανακαίνιση των υπνοδωματίων και του σαλονιού.
  • Ελαιοχρωματισμός και τοποθέτηση ταπετσαριών.

Εργασίες Εξωτερικής Ανακαίνισης Σπιτιού

Ανακαίνιση εξωτερικού χώρου

Η εξωτερική ανακαίνιση μιας κατοικίας στοχεύει τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση του (προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες θέρμανσης και ψύξης), όσο και στην αισθητική του αναβάθμιση. Είναι η κατάλληλη λύση η οποία θα προστατεύει το κτίριο σας από τις καιρικές συνθήκες.

Τα συνεργεία ανακαινίσεων, μπορούν να επισκευάσουν τις ζημιές άμεσα και αποτελεσματικά με τις παρακάτω εργασίες:
  • Εργασίες σοβατίσματος και επισκευής φθορών στα θεμέλια του σπιτιού.
  • Εξωτερικό ελαιοχρωματισμό του κτιρίου.
  • Την αντικατάσταση των κουφωμάτων.
  • Εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού.
  • Την θερμομόνωση και την επισκευή της ταράτσας.
  • Αναδιαμόρφωση του κήπου.

Ποιες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιούνται σε σπίτι με ενοίκιο;

Ανακαίνιση διαμερίσματος

Αν το σπίτι που μένετε δεν είναι δικό σας, αλλά το ενοικιάζετε, τότε θα πρέπει να πάρετε την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Προκειμένου να προχωρήσετε στις εργασίες ανακαίνισης που θέλετε να κάνετε. Μπορεί να μένετε σε σπίτι με ενοίκιο, ωστόσο θέλετε να δώσετε το προσωπικό σας στυλ και γούστο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για το χώρο που ζείτε.

Για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε και να βελτιώσετε στο σπίτι.

Μια σωστή ανακαίνιση σπιτιού χρειάζεται μελέτη και σχεδιασμό. Ανεξάρτητα με το μέγεθος της ανακαίνισης που θα επιλέξετε, χρειάζονται γνώσεις και ικανότητες που μόνο ένας επαγγελματίας διαθέτει. Τα εξειδικευμένα συνεργεία ανακαίνισης, διαθέτουν την πείρα και παράλληλα να σας δώσουν ιδέες για εργασίες.

Μερικές από τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα ενοικιασμένο σπίτι είναι:

  • Βάψιμο τοίχων & Τοποθέτηση ταπετσαρίας: Μαζί με τη βοήθεια ενός επαγγελματία μπορείτε να επιλέξετε το στυλ, το χρώμα και την ταπετσαρία. Η τελευταία, μάλιστα, μπορεί να φέρει αέρα ανανέωσης στο χώρο.
  • Αλλαγή πόρτας εισόδου με πόρτα ασφαλείας: Αυτή η επιλογη πέρα από το αίσθημα ασφαλείας που θα σας χαρίσει. θα κάνει ταυτόχρονα το διαμέρισμά σας να φαίνεται σχεδόν καινούργιο.
  • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή boiler: Είναι μια αλλαγή που επιβάλλεται να την κάνετε και για εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορεί σε μια κλασσική ανακαίνιση σπιτιού να μην είναι στις προτεραιότητες, ωστόσο σε ένα σπίτι με ενοίκιο θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Αλλαγή φωτιστικών: Η ανανέωση που φέρνει μια αλλαγή φωτισμού σε ένα χώρο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Με την αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών το σπίτι θα αποκτήσει μοναδικό αέρα αλλαγής.

Θέματα που πρέπει να λύσετε πριν την ανακαίνιση

Ανακαίνιση κατοικίας

Υπάρχουν ορισμένα βασικά θέματα που πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει προτού ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού.

Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα και έξτρα κόστη στον τελικό προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι αυτά:

1. Σχεδιαστικό ύφος & Στυλ ανακαίνισης

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί και αποφασίσει ποιο στυλ ανακαίνισης θέλετε για το χώρο σας. Σε περίπτωση που στην πορεία των εργασιών αλλάξετε γνώμη, να ξέρετε ότι οι επιπλέον εργασίες ανακαίνισης μπορεί να σας στοιχίσουν ακριβά.

Επομένως, να έχετε στο μυαλό σας ότι μετά την ανακαίνιση ενός σπιτιού, η διακόσμηση πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στυλ, προκειμένου να υπάρχει αρμονία στο χώρο. Τα στυλ διακόσμησης που μπορείτε να υιοθετήσετε για το σπίτι σας είναι αρκετά. Γι’ αυτό σας προτείνουμε μερικά, ώστε να επιλέξετε ποιο στυλ ταιριάζει περισσότερο με την αισθητική και το προσωπικό σας γούστο.

Διαβάστε, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή στυλ διακόσμησης μετά την ολοκλήρωση μιας ανακαίνισης.

  • Vintage

Vintage διακόσμηση

Το vintage κυριαρχεί τον τελευταίο στον χώρο της διακόσμησης. Αν είστε λάτρεις μιας πιο παλιάς εποχής τότε αυτό το στυλ διακόσμησης είναι ιδανικό για εσάς. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διακόσμηση με μερικά παλιά βιβλία και κάποια ξύλινα κουτιά. Μην ξεχάσετε τις πουά πινελιές σε υφάσματα, τοίχους ή διακοσμητικά.

  • Retro

Ρετρό διακόσμηση

Το Retro στυλ σαν επιλογή είναι αρκετά ιδιαίτερο. Και αυτό το στυλ μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, αλλά είναι τελείως διαφορετικό το vintage. Προτιμήστε έντονα χρώματα ειδικά στους τοίχους όπου συναντάμε πολύ και τους ριγέ χρωματισμούς. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι τα πολλά κάδρα με φωτογραφίες παλιάς εποχής αλλά και παλιά έπιπλα της δεκαετίας του ’70.

  • Minimalist

Μίνιμαλ διακόσμηση

Το μινιμαλιστικό στυλ είναι η προσωποποίηση της απλής και λιτής διακόσμησης. Σε αυτό το στυλ κυριαρχεί η μονοχρωμία, οι καθαρές επιφάνειες χωρίς σχέδια και το σύγχρονο design υψηλής αισθητικής. Όσο το δυνατόν λιγότερα διακοσμητικά στους χώρους τόσο το καλύτερο για να πετύχετε αυτό το στυλ.

  • Masculine

Masculine διακόσμηση

Το στυλ της συγκεκριμένης διακόσμησης είναι παρόμοιο με το μινιμαλιστικό, ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορές (πχ. τα χρώματα).  Σε αυτό το στυλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκούρα χρώματα ή ένα συνδυασμό άσπρου – μαύρου αλλά και pop χρώματα (πχ. κίτρινο, μπλε, μωβ, πράσινο κτλ.). Επιπλέον, το masculine στυλ χαρακτηρίζεται για το εκκεντρικό design στη διακόσμηση αλλά και την προσθήκη διάφορων gadgets.

  • Ethnic

Ethnic διακόσμηση

Ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ διακόσμησης που δεν το συναντάμε και τόσο συχνά. Συναντάμε όμως σε πολλά σπίτια μεμονωμένα στοιχεία ethnic διακόσμησης (πχ. το animal print). Το συγκεκριμένο στυλ επιβάλλει έντομα χρώματα ανατολής (πχ. πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο). Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια ταπετσαρία με σχέδια που έχουν ινδικές επιρροές, διάφορα αξεσουάρ με ινδικό χαρακτήρα, υφάσματα σε έντομα χρώματα και σχέδια, διάφορα αγαλματίδια, βάζα κλπ.

2. Λειτουργικές αλλαγές που χρειάζεστε

Οι εργασίες ανακαίνισης, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση ενός σπιτιού, θα πρέπει να εξυπηρετούν και τις λειτουργικές ανάγκες του ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, την συγκεκριμένη διαδικασία καλό θα είναι να ετοιμάσετε μια λίστα με τις αλλαγές που εξυπηρετούν τις λειτουργικές σας ανάγκες. Στη συνέχεια συμφωνήστε με το συνεργείο ανακαίνισης το τελικό σχέδιο του σπιτιού σας.

3. Τα χρήματα που θα επενδύσετε – Τι κόστος έχει η ανακαίνιση σπιτιού;

Ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης σπιτιού μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει εάν δεν έχετε ενημερωθεί καλά για το κόστος των εργασιών της ανακαίνισης κι αν δεν υπάρχει προγραμματισμός. Πραγματοποίηστε μία πρώτη εκτίμηση του κόστους των εργασιών στην ανακαίνιση σπιτιού και έπειτα ξεκινήστε την ανακαίνιση.

Ανακαίνιση σπιτιού

Γενικά, το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί το κόστος ανακαίνισης είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και η ποιότητά τους. Έπειτα, η μελέτη του χώρου και ο σωστός σχεδιασμός αποτελούν ένα καθοριστικό παράγοντα για τη συνολική εκτίμηση μίας ανακαίνισης, αφού θα προσδιοριστεί ο όγκος των εργασιών αλλά και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Από εκεί και πέρα, το συνεργείο που θα επιλέξετε θα σας προτείνει μερικά πακετά-προσφορές ανακαίνισης στα δικά σας γούστα και στις δικές σας ανάγκες.

4. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανακαίνιση

Οι εργασίες στις ανακαινίσεις μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών, προσαρμοσμένο στα μέτρα σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο χρόνος είναι το συχνότερο σημείο τριβής μεταξύ του ιδιοκτήτη και της εργολήπτριας εταιρείας.

Η ανακαίνιση είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται περίπου 30 τεχνίτες και προμηθευτές. Συνεπώς απαιτείται πολύ αυστηρός συντονισμός για να ολοκληρωθεί έγκαιρα αυτό το έργο.

Σχεδιασμός Ανακαίνισης Σπιτιού

Ανακαίνιση διαμερίσματος

Από τα πρώτα και πιο σημαντικά στάδια μιας ανακαίνισης κατοικίας είναι αυτός της μελέτης. Αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών ταυτόχρονα με τη δημιουργία κατόψεων που απεικονίζουν τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο χώρο. Η μελέτη και ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα για τη πλήρη αντίληψη της ανακαίνισης που πρόκειται να συμβεί.

Έρχεται στο σπίτι σας ο μηχανικός ώστε να καταγράψει τις εργασίες που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Αποτυπώνει όλους τους χώρους που πρόκειται να αλλάξουν και γίνονται οι αντίστοιχες κατόψεις με την προτεινόμενη διαρρύθμιση.

Πριν προχωρήσετε στην ανακαίνιση, το συνεργείο θα σας ζητήσει να επιλέξετε τα υλικά που θέλετε να χρησιμοποιηθούν (πλακάκια, είδη υγιεινής κτλ.). Στη συνέχεια το συνεργείο δημιουργεί μια φωτορεαλιστική απεικόνιση (3D) του μπάνιου και της κουζίνας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο:
  • Γίνεται καλύτερα κατανοητή η όποια αρχιτεκτονική ή διακοσμητική παρέμβαση.
  • Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα χρώματα και τα υλικά στο σύνολο τους και να επιλέξετε τον ιδανικό για εσάς συνδυασμό.

Σχεδιασμός ανακαίνισης σπιτιού

Tο σημαντικότερο είναι όμως ότι πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία εσείς έχετε επαρκή εικόνα του τελικού αποτελέσματος, γνωρίζετε το τελικό κόστος, και το ακριβές χρονοδιάγραμμα, πριν ακόμα κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Αρχιτεκτονικές / Διακοσμητικές προτάσεις

Εάν το να επιλέξετε πλακάκια ή το πορτάκι και τον πάγκο που θα μπει στην κουζίνα, ή ακόμα και την απόχρωση που θα βαφτούν οι τοίχοι του σπιτιού, και γενικά η επιλογή των υλικών είναι κάτι που σας φαίνεται βουνό, μην φοβάστε. Σχεδόν όλα τα συνεργεία ανακαίνισης διαθέτουν έμπειρες διακοσμητές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σας παρέχουν διακοσμητικές προτάσεις ως προς τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή ακόμα και του οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα) με σχέδια και τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις,

Ενδεικτικές εργασίες στην κατηγορία «σχεδιασμός ανακαίνισης σπιτιού»:
  • Σχεδιασμός οικίας / κουζίνας / μπάνιου
  • Σχεδιασμός ειδικών κατασκευών / επίπλων
  • Κάτοψη οικίας / κουζίνας / μπάνιου
  • Αναδιαμόρφωση χώρων
  • Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (3D)
  • Αρχιτεκτονικές προτάσεις
  • Διακοσμητικές προτάσεις
  • Αποτύπωση χώρου

Βασικά Στάδια Ανακαίνισης Σπιτιού

ανακαίνιση

Αφού, λοιπόν, έχετε λάβει υπόψη τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε τα βασικά στάδια ανακαίνισης διότι στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε αξιόπιστα όχι μόνο με λόγια αλλά απεικονίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα στάδια εργασιών.

Τα οικοδομικά μερεμέτια είναι μεμονωμένες εργασίες που προκύπτουν σε ένα κτίριο. Όπως γνωρίζετε, με το πέρασμα των χρόνων τα σπίτια εμφανίζουν διάφορα προβλήματα. Αυτά οφείλονται κυρίως στη φθορά των υλικών. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν μικρές ή μεγαλύτερες εργασίες που χρίζουν επισκευής και διόρθωσης. Κάθε τέτοια μεμονωμένη εργασία (μερεμέτι) πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο τεχνικό και να επιλύεται αποτελεσματικά.

1. Αποξηλώσεις

Ανακαίνιση

Συνήθως, οι αποξηλώσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο μιας ανακαίνισης, με σκοπό την απογύμνωση των χώρων. Εκτός από τις αποξηλώσεις των εξωτερικών στοιχείων(έπιπλα κουζίνας, ντουλαπών, πορτών, ειδών υγιεινής, πλακιδίων κλπ.), υπάρχουν και οι αποξηλώσεις των εσωτερικών στοιχείων (ηλεκτρολογικών καλωδίων και σωλήνων, υδραυλικών σωληνώσεων κλπ.).

Αν η νέα διαμόρφωση απαιτεί πραγματοποιούνται και γκρεμίσματα τοίχων. Το γκρέμισμα ενός τοίχου συνεπάγεται μεταφορά ή κατάργηση των ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτόν (καλώδια, σωληνώσεις κτλ). Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πριν από το γκρέμισμα οποιουδήποτε στοιχείου θα πρέπει να έχει προϋπάρξει έλεγχος από αρμόδιο μηχανικό. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ώστε να μην διακινδυνευτεί η στατικότητα του χώρου.

Βασικές αποξηλώσεις σε μία πλήρη ανακαίνιση είναι:
  • Αποξήλωση λουτρού – wc (ειδών υγιεινής, πλακιδίων, σοβά τοίχων, τσιμεντοκονίες, υδραυλικών σωλήνων κ.α.)
  • Αποξήλωση επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, εσωτερικών κουφωμάτων, εξωτερικών κουφωμάτων κ.α.
  • Αποξήλωση πλακιδίων, μαρμάρων, μωσαϊκών, ξύλινων πατωμάτων κ.α.
  • Αποξήλωση ηλεκτρολογικών στοιχείων(πριζών, διακοπτών, καλωδίων, πίνακα κ. α.)
  • Λοιπές αποξηλώσεις κατά περίπτωση (θερμαντικών σωλήνων, θερμαντικών σωμάτων, τζακιού κ.α.)

2. Καθαιρέσεις

Ανακαίνιση

Πολλοί επιθυμούν την αλλαγή διαρρύθμισης της οικίας τους που συνήθως πηγάζει απ’ την διαμόρφωση ενιαίου χώρου κουζίνας-καθιστικού, μεγέθυνση ή σμίκρυνση κάποιου δωματίου κ.λ.π.

Επί το πλείστον, οι καθαιρέσεις των δρομικών τοίχων συμβάλλουν στην ριζική αναδιαμόρφωση του σπιτιού ώστε να είναι ευρύχωρο, λειτουργικό και καλαίσθητο πάντα βάση των προσωπικών επιλογών του καθενός. Σημαντικός παράγοντας των καθαιρέσεων είναι να μην επηρεάζουν την στατικότητα του κτιρίου.

3. Δόμηση – Χτίσιμο τοίχων

Χτίσιμο

Πιο παλιά η τοιχοποιία ήταν ο μοναδικός τρόπος δόμησης μέχρι την εμφάνιση του χάλυβα και του μπετόν. Εκτός από την αισθητική άποψη της κατασκευής της τοιχοποιίας και της λειτουργικότητας στην αρχιτεκτονική διάταξη, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος χρήσης των δομικών υλικών.

Το χτίσιμο τοίχων συμβαίνει στην αρχή μίας οικοδομής ή στα πλαίσια μίας ανακαίνισης. Κατά την ανακαίνιση η δόμηση τοίχων χρησιμεύει στην αλλαγή της διαμόρφωσης του σπιτιού, στο κλείσιμο ενός ανοίγματος (π.χ πόρτας) ή στη δημιουργία ενός νέου χώρου. Τα υλικά δόμησης επιλέγονται με βάση τη χρησιμότητα του τοίχου, την ηχομονωτική ανάγκη, το αισθητικό επιθυμητό αποτέλεσμα κ.α.

Ενδεικτικές εργασίες:
  • Κατασκευή τοιχοποιίας με τούβλα
  • Κατασκευή με alfa block
  • Κατασκευή με υαλότουβλα
  • Δόμηση με τσιμεντοσανίδα
  • Κατασκευή με πέτρα
  • Κατασκευή με τσιμεντόλιθους

4. Υδραυλικές Εγκαταστάσεις / Θέρμανση

Υδραυλικές εργασίες

Ανάλογα με την μορφή της ανακαίνισης, τοποθετούνται σωλήνες εγκατάστασης θέρμανσης, πίνακας υδροληψίας, παροχές για ηλιακό θερμοσίφωνα. Επίσης, πραγματοποιείται η εγκατάσταση των νέων υδραυλικών κουζίνας και των νέων υδραυλικών σωλήνων λουτρού – wc (που είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ανακαίνιση μπάνιου όταν το λουτρό μετράει αρκετά χρόνια κατασκευής). Τα υδραυλικά δίκτυα ενός σπιτιού είναι η βασικότερη αιτία για την δημιουργία υγρασίας και λεκέδων σε τοίχους και οροφές, την καταστροφή ντουλαπιών και ξύλινων δαπέδων, την εμφάνιση μούχλας που είναι επικίνδυνη και για την υγεία.

Ύδρευση – Αποχέτευση

Από τις πιο βασικές υδραυλικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα σπίτι είναι η αντικατάσταση των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης σε κουζίνα και μπάνιο. Τα χαρακτηριστικά μιας σωστής εγκατάστασης είναι:

  • Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται
  • Η επιλογή της σωστής θέσης των εγκαταστάσεων
  • Ο έλεγχος λειτουργίας των εγκαταστάσεων έπειτα από τη τοποθέτηση τους
  • Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των τεχνικών
Θέρμανση – Ψύξη

θέρμανση

Υπάρχουν πολλά συστήματα θέρμανσης/ψύξης μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τη βασική πηγή ενέργειας, τις κλιματολογικές συνθήκες, την εγκατάσταση και τη διαρρύθμιση του χώρου καθώς και το κόστος.

Τα συστήματα θέρμανσης /ψύξης μπορεί να είναι:

A. Ηλεκτρικά

  • Αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά)
  • Μονάδες fan coil
  • Αερόθερμα
  • Θερμοσυσσωρευτές
  • Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

B. Καύσεως

  • Λέβητες πετρελαίου
  • Λέβητες φυσικού αερίου
  • Λέβητες βιομάζας
  • Τζάκια/σόμπες βιομάζας

Γ. Ηλιακά
Δ. Ενδοδαπέδια

5. Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Ηλεκτρολόγος

Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται η εγκατάσταση νέου πίνακα διανομής, η εγκατάσταση παροχών φωτισμού και πριζών διαφόρων λειτουργιών(τηλεφώνου, a/c, κ.λ.π.) αναλογικά στο κάθε δωμάτιο με βάση τις εκάστοτε ανάγκες.

Ενδεικτικές εργασίες:
  • Κατασκευή νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
  • Συντήρηση παλαιών εγκαταστάσεων
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικών πινάκων
  • Εγκατάσταση εξωτερικού & εσωτερικού φωτισμού
  • Αυτοματισμοί κτιρίων (έξυπνο σπίτι)
  • Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας συναγερμού
  • Τηλεφωνικά κέντρα – Access Control
  • Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Δίκτυα μεταφοράς ήχου & εικόνας
  • Κεραίες και δορυφορικά συστήματα
  • Θυροτηλεοράσεις – θυροτηλέφωνα
  • Ηλεκτρολογικά μερεμέτια

6. Τσιμεντοκονίες

Τσιμεντοκονία

Η έκχυση τσιμεντοκονίας πραγματοποιείται κατά περίπτωση. Χρησιμοποιείται για την επικάλυψη υδραυλικών σωλήνων νέου λουτρού, σωλήνων θέρμανσης ή λόγω ανώμαλης επιφάνειας δαπέδου που θα υποδεχθεί πλακίδια κ.λ.π.

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν με ιστορία δεκαετιών. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στα νησιά των Κυκλάδων για αποθήκες, πηγάδια και ακόμα και πατητήρια μούστο. Πρόκειται για ένα πλήρως φυσικό, οικολογικό και βιοκλιματικού υλικό.

Περισσότερα θα βρείτε στο αναλυτικό άρθρο για την πατητή τσιμεντακονία

Ενδεικτικές εργασίες:
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στο δάπεδο
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε τοίχους
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας με χρώμα
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στο μπάνιο
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στην κουζίνα
  • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας εξωτερικά
Πατητή τσιμεντοκονία στο μπάνιο
Συντήρηση πατητής τσιμεντοκονίας μετά την ανακαίνιση

7. Δάπεδα

Δάπεδο

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακαίνιση σπιτιού είναι η σωστή επιλογή δαπέδου σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χώρου που πρόκειται να ανακαινιστεί. Οι επιλογες όσον αφορά το υλικό σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι πολλές και άμεσα συνδεδεμένες με τις απαιτήσεις του καθενός.

Ποιες παράµετροι καθορίζουν τη χρονική στιγµή που πρέπει να αντικατασταθούν τα δάπεδα ενός σπιτιού;
Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικούς τύπους πατωμάτων που είναι ιδανικοί για την ανακαίνιση.
1. Ξύλινο πάτωμα

Ξύλινο δάπεδο

Τα ξύλινα δάπεδα είναι είναι µια κλασσική πρόταση και άμεσα συνδεδεμένα με την αίσθηση ζεστασίας στο χώρο. Είναι ένα φυσικό και ζωντανό υλικό που δίνει αντίστοιχο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια μια ιδανικής ανακαίνισης. Αυτό το υλικό απορροφά την υγρασία χαρίζοντας υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ενώ η επεξεργασία που έχει υποστεί καθώς και οι βαφές το προστατεύουν στο πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μασίφ ξύλο προσφέρει πολύ καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση. Αν θέλετε ένα ξύλινο δάπεδο που να δείχνει ταλαιπωρημένο, πεπαλαιωμένο για ένα πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ήδη υποστεί επεξεργασία στην επιφάνειά του. Προσοχή λοιπόν στις διάφορες τοξικές ουσίες με τις οποίες πιθανώς έχει εμποτιστεί. Τοποθετείται , καθαρίζεται εύκολα και θέλει προστασία από τον ήλιο και α γδαρσίματα κατά τη μετακίνηση των επίπλων.

Καρφωτά παρκέτα

Τα κολλητά παρκέτα µπορούν να κολληθούν εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από µάρµαρο, µωσαϊκό ή µπετόν. Αποτελούν άψογη λύση όπου δεν µπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδοµές όσο και για ανακαινίσεις κατοικιών. Είναι από µασίφ ξύλο, που σηµαίνει ότι µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν τόσες φορές όσες και το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους, προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρµανση, καθώς και για τη δηµιουργία σχεδίων.

Προλουστραρισµένο πάτωµα διαρκείας

Είναι ένα έτοιµο προβερνικωµένο παρκέτο υψηλών αντοχών. Κατασκευάζεται από τρεις στρώσεις ξύλου, που πρεσάρονται κάτω από ειδικές συνθήκες πίεσης και θερµοκρασίας, και έξι στρώσεις οικολογικών βερνικιών διαρκείας, περασµένα µε αυτόµατα µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας. Τα ασύγκριτα πλεονεκτήµατά του κάνουν αξεπέραστη την επιλογή του για οποιονδήποτε χώρο: εύκολη, γρήγορη τοποθέτηση, ακόµα και αυθηµερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιµο και λουστράρισµα. Έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής αφού µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν.

2. Laminate

Laminate δάπεδο

Το δάπεδο αντοχής laminate αποτελεί την ιδανική λύση για το δάπεδο και για την την ανακαίνιση του σπιτιού. Θυμίζει ξύλινο πάτωμα στην όψη, με τη διαφορά ότι γυαλίζει περισσότερο. Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο (πλακάκια, µάρµαρο, µωσαϊκό, µπετόν) χωρίς ξηλώµατα.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε τριβή, χάραξη, καψίµατα από τσιγάρο και χτυπήµατα. Είναι υποαλλεργικά και αντιβακτηριακά και τα χρώµατά τους παραµένουν αναλλοίωτα από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι σανίδες παράγονται µε ειδικά διαµορφωµένες ακµές, που κουµπώνουν µεταξύ τους δηµιουργώντας µια ενιαία επιφάνεια χωρίς ορατές ενώσεις.

Συναρµολογούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο χωρίς να απαιτείται η χρήση κόλλας. Είναι ευαίσθητα στην υγρασία και πρέπει να σφουγγαρίζονται προσεκτικά.
∆ιατίθενται σε πολλούς χρωµατισµούς φυσικού ξύλου, µε δυνατότητα πολλαπλών συνδυασµών και συνοδεύονται από ειδικά εξαρτήµατα (σοβατεπί, αρµοκάλυπτρα, ηχοµονωτικά υποστρώµατα κ.ά.).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την τοποθέτηση:
  • Όταν η τοποθέτηση γίνεται κατά τους χειµερινούς µήνες, θα πρέπει να λειτουργεί η θέρµανση, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες (σταθερή υγρασία και θερµοκρασία) για το ξύλινο δάπεδο.
  • Το τελικό φινίρισµα του δαπέδου –τρίψιµο-λείανση και βερνίκωµα– γίνονται όταν το ξύλο έχει τη σωστή σχετική υγρασία (8-10%), η µέτρηση της οποίας γίνεται µε το υγρόµετρο.
  • Όσον αφορά στην ηχοµόνωση, θα πρέπει να λαµβάνετε υπόψη ότι η χρήση µονωτικών υλικών που συγκεντρώνουν την υγρασία απαγορεύεται και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται. Ένας καλός τρόπος µείωσης του θορύβου είναι η χρήση µεσοπατώµατος από τάβλες ή κόντρα πλακέ θαλάσσης, το οποίο µαλακώνει την αντήχηση των δαπέδων, ενισχύει την ποιότητα της κατασκευής, περιορίζει τις πιθανότητες τριγµών και καθιστά περισσότερο ουδέτερο στις συστολοδιαστολές το ξύλινο δάπεδο.
  • Σε ότι αφορά στα κολλητά δάπεδα, πρέπει πάντα να δίδεται ιδιαίτερη σηµασία στην υγρασία της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η συγκόλληση των δαπέδων. Το πιο συνηθισµένο λάθος είναι ο εγκλωβισµός υγρασίας σε τσιµεντοκονίες, οι οποίες αποτελούν το υπόστρωµα των δαπέδων. Έτσι έχουµε ως αποτέλεσµα το αρχικό σκέβρωµα και, στη συνέχεια, την αποκόλληση του δαπέδου.
  • Αποφυγή σφουγγαρίσµατος µε µεγάλη ποσότητα νερού αλλά και ύγρανση των χώρων κατά την περίοδο των θερινών µηνών, όπου συνήθως αφήνουµε κλειστό το σπίτι µας και παρατηρείται το φαινόµενο του θερµοκηπίου.
3. Πλακάκι – Μάρμαρο

Μπάνιο από μάρμαρο

∆ιακρίνονται σε:
  1. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων, ακόµη και σε υποστρώµατα που υπόκεινται σε µικροµετακινήσεις (π.χ. µεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές).
  2. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση ασφαλτικών µεµβρανών, όπως στη δηµιουργία δαπέδων µε ενδοδαπέδια θέρµανση.
  3. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων. Αντικαθιστά πλήρως τη συµβατική τσιµεντοκονία.
  4. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων και κατασκευή ηχοµονωτικών δαπέδων.
  5. Θερµοµονωτικό ταχείας πήξης ελαφροσκυρόδεµα, για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων-ξύλινων δαπέδων (π.χ. σε ανακαινίσεις).
Ελαστικές επικαλύψεις

Η επικάλυψη ενός δαπέδου µε µια ελαστική επίστρωση επιφέρει σηµαντικότατη βελτίωση στην ηχοµονωτική ικανότητα του πατώµατος ως προς τον κτυπογενή ήχο. Όσο πιο µαλακή είναι η επίστρωση, σε σχέση µε το αντικείµενο που προσκρούει στο πάτωµα, τόσο µεγαλύτερη είναι η βελτίωση στην ηχοµόνωση.

Oι µοκέτες –και µάλιστα όταν χρησιµοποιούνται σε συνδυασµό µε κατάλληλα υποστρώµατα– είναι από τα εύκολα µέσα για την αντιµετώπιση κτυπογενών θορύβων. Επίσης, επιστρώσεις από φελλό ή βινύλιο, όταν έχουν ένα ελάχιστο πάχος 6 χλστ., είναι αποτελεσµατικές για περιπτώσεις στις οποίες είναι αδύνατη η χρήση της µοκέτας.

Η βελτίωση που επιφέρουν τέτοιες επικαλύψεις είναι πολύ µεγάλη στις υψηλές συχνότητες, ενώ είναι µικρή έως µηδαµινή στις χαµηλές. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσµα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό όσον αφορά σε κτίρια συνήθους χρήσης (κατοικίες, γραφεία) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιµοποιούνται όπου η χρήση το επιτρέπει. Αντίθετα, επειδή οι χαµηλές συχνότητες δεν βελτιώνονται, θα πρέπει να λαµβάνονται πρόσθετα µέτρα όταν θέλουµε να µονώσουµε τέτοιους ήχους, για τους οποίους αποτελεσµατικά είναι µόνο τα εξειδικευµένα πλωτά ή αντικραδασµικά δάπεδα.

4. Βιομηχανικό δάπεδο

βιομηχανικό δάπεδο

Το βιομηχανικό δάπεδο είναι γνωστό και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Χώροι με μεγάλο βάρος κυκλοφορίας εξαρχής απαιτούσαν μεγάλη αντοχή σε πίεση, χτυπήματα και τριβή. Αρχικά οι ανάγκες καλύπτονταν από οπλισμένο σκυρόδεμα, τσιμέντο και αδρανή υλικά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έχει τελειοποιηθεί η στεγανοποίηση του και έχει μεγαλώσει η αντοχή του, ραγδαία, κυρίως λόγω της προσθήκης υλικών που πλέον διεισδύουν στο βιομηχανικό δάπεδο, καλύπτοντας έτσι τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Το βιομηχανικό δάπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παντός είδους κατασκευές, αλλά λόγω των ιδιοτήτων του προτιμάται ιδιαίτερα σε χώρους οι οποίοι υπόκεινται σε μεγάλες μηχανικές και χημικές καταπονήσεις όπως εργοστάσια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, πυλωτές, ταράτσες, χώρους στάθμευσης κ.ά.

Πλεονεκτήματα:

– Μεγάλος χρόνος ζωής
– Σύντομος χρόνος κατασκευής
– Εύκολη συντήρηση
– Εύκολος καθαρισμός
– Είναι αντιολισθητικό
– Υψηλή αντοχή σε υψηλές πιέσεις
– Δεν εμφανίζει ρωγμές όπως συμβαίνει συνήθως σε άλλους τύπους δαπέδων
– Υψηλή αισθητική
– Προστατεύει το υπόστρωμα από υγρασία, χημικές, ακόμη και ραδιενεργές ουσίες
– Μένει ανεπηρέαστο ακόμη και από ακραίες καιρικές συνθήκες
– Έχει χαμηλό οικονομικό κόστος.

8. Γυψοσανίδες

Κρεβατοκάμαρα

Οι γυψοσανίδες είναι ένα νέο σχετικά υλικό, σε σχέση με άλλες μορφές τοιχοποιίας. Αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά για μια ανακαίνιση σπιτιού. Είναι από τα καλύτερα υλικά για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σε κατοικίες.

Αποτελείται από ειδική σύνθεση γύψου και πεπιεσμένου χαρτιού σε μορφή πλάκας με λεία επιφάνεια. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων, επένδυση τοίχων όπως επίσης και για την κάλυψη κατασκευαστικών ατελειών. Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για ειδικές κατασκευές όπως ράφια, βιβλιοθήκες, καμπύλες κατασκευές κλπ. Η σύσταση της γυψοσανίδας την κάνει ελαφριά και εύκολη στην τοποθέτηση, έτσι αποφεύγεται το χτίσιμο και το σοβάντισμα.

Στα κενά ανάμεσα στις γυψοσανίδες μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση βελτιώνοντας την άνεση στον εσωτερικό χώρο, όπως επίσης να περαστούν σωλήνες ή καλώδια και να δημιουργηθεί ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα. Η διακόσμηση του χώρου με γυψοσανίδα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φωτισμό επιφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο χώρο.

Υπάρχουν και ειδικές γυψοσανίδες ανάλογα με τη χρήση τους στο χώρο όπως για παράδειγμα:
  • Πυράντοχη γυψοσανίδα (τζάκι)
  • Ανθυγρή γυψοσανίδα (μπάνια, εξωτερικούς χώρους, κουζίνες)
  • Ινογυψοσανίδα (σκληρή επιφάνεια, αντοχή στα χτυπήματα)
  • Γυψοσανίδα επενδυμένη με ανθρακονήματα για προστασία από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
  • Γυψοσανίδα με φύλλο μολύβδου σε χώρους όπου απαιτείται ακτινοπροστασία (ακτινολογικά κέντρα)
Πλεονεκτήματα:
  • Μικρό κόστος
  • Ελαφρύ υλικό
  • Μικρό πάχος (κερδίζετε περισσότερο ωφέλιμο χώρο στην οικία)
  • Ευκολία στην τοποθέτηση
  • Ευκολία στην αντικατάσταση
  • Δεν επιβαρύνουν τον φέρων οργανισμό του κτιρίου

9. Ξυλουργικές Εργασίες

Ξυλουργικές εργασίες

9.1 Έπιπλα κουζίνας

Εφόσον έχετε δει το τελικό σχέδιο της νέα σας κουζίνας φωτορεαλιστικά βάση των προσωπικών σας αναγκών το συνεργείο προχωρά στην ανακαίνιση κουζίνας. Τα έπιπλα κουζίνας κατασκευάζονται και τοποθετούνται από έμπειρους τεχνίτες. Στην κουζίνα συμπεριλαμβάνονται τα ερμάρια, τα πορτάκια, νεροχύτης, απορροφητήρας, διάφορα αξεσουάρ κ.λ.π.

Όταν αναφερόμαστε σε «έπιπλα κουζίνας» αναφερόμαστε αφενός στα κουτιά κουζίνας που διαμορφώνουν τα ντουλάπια κουζίνας και αφετέρου στα πορτάκια κουζίνας. Τα πορτάκια κουζίνας κατασκευάζονται από υλικό της επιλογής σας και είναι αυτά που τελικά προσδίδουν το αισθητικό αποτέλεσμα που θα δίνουν στον χώρο τα ντουλάπια κουζίνας.

9.2 Κουφώματα

Κουφώματα

Εφόσον μετρηθούν και κατασκευασθούν, τοποθετούνται οι εσωτερικές πόρτες του οικήματος (ανοιγόμενες, συρόμενες, σπαστές). Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μια από τις σημαντικότερες εργασίες για την ανανέωση της κατοικίας και μπορεί να αποτελεί είτε μέρος κατά την ανακαίνιση μιας κατοικίας είτε και αυτοτελή εργασία. Τα οφέλη που προσφέρει, όπως θα δούμε παρακάτω είναι πολλαπλά, χωρίς το κόστος να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι κατοικίες που έχουν κουφώματα πάνω από 1-2 δεκαετίες είναι πολύ πιθανόν να έχουν φθορές που μειώνουν την απόδοσή τους, όμως ακόμα και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση μην ξεχνάτε πως η τεχνολογία και οι τεχνικές γνώσεις προηγούμενων δεκαετιών είχαν ως αποτέλεσμα κουφώματα που δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ενώ και το εικαστικό αποτέλεσμα πιθανό να είναι αναχρονιστικό.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που επιβάλουν την αντικατάσταση κουφωμάτων, καθώς και ζητήματα αμιγώς λειτουργικότητας. Στην πράξη λοιπόν, πιο συνηθισμένα παραδείγματα απεγκατάστασης κουφωμάτων και τοποθέτηση νέων είναι τα ξύλινα, τα οποία αντικαθίστανται με κουφώματα αλουμινίου ή κουφώματα PVC.

Το βασικότερο όφελος από την αντικατάσταση κουφωμάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η αναβάθμιση της θερμομόνωση της κατοικίας. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία το 35% των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα που έχει.

Με την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων οι απώλειες θερμότητας θα μειωθούν δραστικά, ιδίως αν επιλέξετε ενεργειακούς υαλοπίνακες με δίπλα τζάμια. Παράλληλα βέβαια αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις θερμοκρασιακές απώλειες του ακινήτου σας, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυάσετε την τοποθέτηση κουφωμάτων με την εξωτερική θερμομόνωση. Έτσι θα εκμηδενίσετε τις απώλειες θερμότητας τόσο από τα ανοίγματα του κτηρίου (κουφώματα) όσο και από τα τοιχώματά του.

Τύποι κουφωμάτων
Α. Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφωματα αλουμινιου είναι τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας σύμφωνα με τις έρευνες. Το βασικό τους πλεονέκτημα έναντι των συνθετικών κουφωμάτων είναι η τεράστια ποικιλία χρωμάτων (RAL, MAT, SABLE, χρώματα ξύλου κ.α.), η στιβαρότητα που προσδίδουν στο κτίριο που θα τοποθετηθούν, καθώς και η υψηλή μηχανική αντοχή τους, που επιτρέπει ειδικές κατασκευές.

Επίσης, τα κουφωματα αλουμινιου ξεχωρίζουν και για την αντοχή τους, καθώς δεν θα χρειαστεί αντικατάστασή τους λόγω φθοράς. Διότι αφενός το αλουμίνιο δεν υφίσταται γήρανση και χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση και αφετέρου οι ειδικές βαφές τους επιτρέπουν να αντέχουν σε μικρές αποστάσεις από τη θάλασσα

Β. Κουφώματα PVC

Τα κουφώματα PVC είναι μια ολοένα και πιο προτιμώμενη επιλογή για τα κουφώματα μιας κατοικίας, αν και πιο δημοφιλή παραμένουν τα κουφώματα αλουμινίου. Η κύρια αιτία για την αυξανόμενη ζήτησή τους είναι η τιμή που κατά κανόνα είναι πιο προσιτή για τα κουφώματα PVC, ενώ και η ποιότητα τους δεν υστερεί έναντι αυτών από αλουμίνιο.

Το πιο χαρακτηριστικό πλεονέκτημα που διακρίνει τα κουφώματα PVC είναι οι θερμομονωτικές τους δυνατότητες. Ως γνωστόν το πλαστικό σαν υλικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας και συνεπώς από κατασκευή τους τα συνθετικά κουφώματα δεν επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό της κατοικίας προς το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα.

Αντίθετα τα κουφώματα αλουμινίου επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας, κάτι βέβαια που έχει λυθεί τα τελευταία χρόνια, αν επιλέξετε κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή. Πέρα από τις μονωτικές ιδιότητες, το βασικότερο πλεονέκτημα για τα κουφώματα PVC είναι η προσιτή τιμή τους, σε συνάρτηση με την ποιότητά τους που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα αλουμινένια.

Κόστος Κουφωμάτων PVC

Αν και τα πλαστικά κουφώματα είναι με διαφορά το πιο οικονομικό είδος κουφώματος στην αγορά, πρέπει να ξέρετε16 ότι το κόστος τοποθέτησης κουφωμάτων pvc καθορίζεται από τους εξής παράγοντες:

  • Αριθμός κουφωμάτων που θα τοποθετήσεις
  • Μέγεθος κουφωμάτων
  • Είδος κουφωμάτων pvc
  • Τεχνικές εργασίες που απαιτούνται
Πότε θα χρειαστείς αλλαγή τζαμιών σε παλιά κουφώματα;

Η αλλαγή τζαμιών σε παλιά κουφώματα τις περισσότερες φορές κρίνεται απαραίτητη ειδικά εάν έχουν περάσει χρόνια από την εγκατάσταση και τα τζάμια έχουν χάσει τις ιδιότητές τους. Οι μπαλκονόπορτες καθώς και τα παράθυρα, χρειάζονται τακτική συντήρηση και καθαρισμό προκειμένου να μην παρουσιάζουν φθορές με τον χρόνο. Παρακάτω θα δείτε τους πιθανούς λόγους για να αλλάξετε τα τζάμια των κουφωμάτων.

  1. Εξοικονόμηση χρημάτων: Υπάρχουν νέα μοντέλα τζαμιού για μπαλκονόπορτες και παράθυρα στην αγορά, που διαθέτουν θερμομονωτικές ιδιότητες υψηλής ποιότητας.
  2. Νέα μοντέλα τζαμιού με άριστη ηχομόνωση: Πλέον, υπάρχουν στην αγορά ενεργειακά τζάμια που εφαρμόζουν τόσο σε παράθυρα όσο και σε μπαλκονόπορτες. Αυτά παρέχουν μέγιστη ηχομόνωση και θερμομόνωση του σπιτιού.
  3. Ασφαλές σπίτι: Η αντικατάσταση των παλιών ή σπασμένων τζαμιών, εγγυάται την ενίσχυση της ασφάλειας του σπιτιού.
  4. Σπασμένα Τζάμια σε Κουφώματα: Τα σπασμένα τζάμια σε πόρτες, παράθυρα ή κουφώματα είναι βασικός λόγος που κάποιος θα αναζητήσει τεχνίτη για επισκευή ή αντικατάσταση τζαμιού. Οι σπασμένοι υαλοπίνακες ή οι υαλοπίνακες με ρήγματα είναι επικίνδυνο να διαλυθούν και να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

10. Ελαιοχρωματισμοί

Χρώματα

Πολλοί άνθρωποι για να ανανεώσουν το σπίτι τους προχωρούν στο βάψιμο του σπιτιού τους. Με αυτό τον τρόπο το σπίτι ανανεώνεται με οικονομικό τρόπο. Το βάψιμο των τοίχων είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανανεώσετε τον χώρο σας, αν δεν διαθέτετε πολλά χρήματα.Η επιλογή των χρωμάτων είναι συνήθως συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία των ιδιοκτητών κα την επιθυμία τους να δημιουργούν ποικίλα θετικά συναισθήματα στους ίδιους και στους επισκέπτες τους.

Καθοριστικό ρόλο λαμβάνει η αισθητική και ο κατάλληλος συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων χρωμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τα αντικείμενα που διακοσμούν το χώρο (πχ. έπιπλα, φωτιστικά κλπ.). Εκτός από την επιλογή των χρωμάτων, θα πρέπει να σας απασχολεί και η επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Κατά καιρούς, θα έχετε ακούσει από ανθρώπους ότι έβαψαν το σπίτι τους (είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος ελαιοχρωματιστής) και στο άμεσο μέλλον παρουσιάστηκαν προβλήματα.

Είναι σημαντικό ο ελαιοχρωματισμός σπιτιού να πραγματοποιείται από έμπειρους τεχνίτες έχοντας κατάλληλη γνώση του αντικειμένου. Εκείνοι μπορούν να προσδιορίσουν και να αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα υλικά, τυχόν πρόβλημα που έχει μία επιφάνεια που πρόκειται να βαφτεί (π.χ. παρουσία υγρασίας). Χρησιμοποιούν υλικά που απαιτούνται ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον (πχ. εμφάνιση φουσκαλών, αποκολλήσεις, κιμωλίωση χρώματος κ.ά.).

Επιπλέον γνωρίζουν το είδος των εργαλείων που πρέπει να χρησιμοποιήσουν και την σωστή τεχνική επίστρωσης του χρώματος ώστε να αποφευχθούν τρεξίματα, δημιουργία ανώμαλων επιφανειών στην επιφάνεια του χρώματος, βενιές, ή ρολιές κ.ά.

Συνδυασμοί χρωμάτων

χρώματα

Όταν ξεκινάτε μια ανακαίνιση σπιτιού βασική προϋπόθεση είναι η σωστή επιλογή των χρωμάτων στους χώρους που θέλετε να ανακαινίσετε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η επίδραση που έχει ένα χρώμα στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων είναι καταλυτική.

Χρησιμοποιήστε τον χρωματικό κύκλο για να κατανοήσετε τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους. Έτσι θα έχετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα συμβαδίζει με το γούστο και το χαρακτήρα σας. Ξεκινώντας από τα 3 βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και κάνοντας μίξεις αυτών προκύπτουν συνδυασμοί που δεν φαντάζεστε.

  1. Μονοχρωματικός συνδυασμός: Σύνθεση ενός χρώματος με τις αποχρώσεις του, δηλαδή με τις πιο έντονες η πιο απαλές εκδοχές του. Αυτός ο συνδυασμός  είναι από τους πιο κλασσικούς και εύκολους χαρίζοντας χαλαρότητα, ηρεμία και κομψότητα στο χώρο.
  2. Συνδυασμός με συμπληρωματικά χρώματα: Συμπληρωματικά χρώματα είναι αυτά που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο των χρωμάτων (πχ. το κίτρινο με το μωβ, το πράσινο με το κόκκινο, το μπλε με το πορτοκαλί). Ο συνδυασμός αυτός είναι αρκετά εκρηκτικός και το αποτέλεσμα έντονο.
  3. Συνδυασμός με τρία χρώματα: Δημιουργώντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο μέσα στο χρωματικό κύκλο κύκλο, έχουμε τις κορυφές του πάνω σε τρία χρώματα. Αυτά μπορεί να είναι τρία βασικά ή συμπληρωματικά χρώματα δίνοντας ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και παράλληλα ίσως υπερβολικό.
  4. Συνδυασμός με συμπληρωματικά και αντίθετα χρώματα: Δύο χρώματα τα οποία βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις πάνω στον χρωματικό κύκλο και για το κάθε ένα από αυτά έχουμε τις συγγενικές του αποχρώσεις.
Ενδεικτικές εργασίες:
  • Εσωτερικό βάψιμο σπιτιού
  • Εξωτερικό βάψιμο σπιτιού / εξωτερικού χώρου
  • Βάψιμο ξύλινων κουφωμάτων
  • Βάψιμο εσωτερικών πορτών
  • Βάψιμο καγκέλων μπαλκονιού
  • Σπατουλάρισμα
  • Τρίψιμο με τριβείο flex
  • Τεχνοτροπίες
Χρώματα και Ανακαίνιση: Τι Πρέπει να Προσέξεις

Βάψιμο σπιτιού

Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί τοίχοι μπορούν να βαφτούν με οικολογικά χρώματα για να αποκτήσουν μια νέα εμφάνιση. Η επένδυση στη βαφή είναι πάντα μια καλή ιδέα καθώς υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αξίζουν να επενδύσετε.

  • Κάντε το σπίτι σας ελκυστικό: Όταν βάφετε με εξαιρετικά και πλούσια χρώματα, το σπίτι γενικά γίνεται πιο ελκυστικό. Χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας και αξιόπιστη μάρκα χρωμάτων καθώς και αξιόπιστους επαγγελματίες θα δημιουργήσετε εύκολα ένα ελκυστικό σπίτι.
  • Καθαριότητα: Ανεξάρτητα από το πόσο τακτοποιημένο είναι το σπίτι , ένας βρώμικος τοίχος ή ένας τοίχος με ξεθωριασμένο χρώμα θα το κάνει να φαίνεται αδιάφορο. Βάφοντας τους τοίχους με οικολογικά χρώματα θα δημιουργήσετε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.
  • Προστασία: Ένα σπίτι, συνήθως, κινδυνεύει από επιθέσεις από έντομα, καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η δομή του κτιρίου. Τα χρώματα είναι μια αποτελεσματική προστασία για το σπίτι από όλες αυτές τις επιθέσεις.
  • Αύξηση της αξίας του σπιτιού: Όταν ένα σπίτι είναι καλά επιπλωμένο, η αξία του σπιτιού αυξάνεται αυτόματα, σε σύγκριση με το ίδιο σπίτι, χωρίς επίπλωση. Αυτό ισχύει και όταν επενδύετε στο βάψιμο, καθώς το σπίτι σας μοιάζει με καινούργιο και ως εκ τούτου έχει υψηλότερη αξία σε σύγκριση με ένα παλιό σπίτι, λόγω των βρώμικων ή εξασθενημένων χρωμάτων.

11. Μόνωση ταράτσας

Μόνωση ταράτσας

Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Η υγρασία είναι άλλο ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σπίτια. Eμφανίζεται στους τοίχους με φούσκωμα, ξεφλούδισμα των σοβάδων και μούχλα. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα δομικά υλικά, ρωγμές στα τοιχία (σε περιπτώσεις παγετού) σπατάλη αλλά και προβλήματα υγείας εξαιτίας της εισπνοής βακτηριδίων και σπόρων από μύκητες. Η υγρομόνωση γίνεται κυρίως με εξωτερική μόνωση ταράτσας ή του κάτω τμήματος των τοίχων που έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

Η μόνωση της ταράτσας από την υγρασία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους οι πιο διαδεδομένοι εκ των οποίων είναι:

  • Με έτοιμες μεμβράνες σε ρολό: Τα ασφαλτόπανα και γενικότερα οι στεγανωτικές μεμβράνες που στρώνονται και κολλιούνται είτε εν θερμώ είτε εν ψυχρώ, απαιτούν στεγνές επιφάνειες εφαρμογής. Επομένως αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά αμέσως μετά από βροχή.
  • Με χυτές στεγανωτικές μεμβράνες είναι δύο ειδών: τσιμεντοειδούς βάσης και πολυουρεθανικής βάσης.
Θερμομόνωση ταράτσας

Η θερμομόνωση βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της θερμικής ενέργειας που ανταλλάσσει το κτίριο με το περιβάλλον και ο ορθός τρόπος τοποθέτησης της είναι εξωτερικά. Εκτός από περιπτώσεις που αυτό είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνει όποτε και τοποθετείται εσωτερικά (ανεστραμμένη μόνωση).

Η θερμομόνωση της ταράτσας μπορεί να γίνει με διάφορα θερμομονωτικά υλικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ). Όσο πιο χαμηλό είναι το λ τόσο καλύτερο είναι το θερμονωτικό υλικό. Η θερμική απόδοση στα μονωτικά υλικά εξαρτάται και από το πάχος τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο μεγαλύτερη θερμική αντίσταση προσφέρουν τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα κυριότερα υλικά είναι:
  • Εξηλασμένη πολυστερίνη
  • Διογκωμένη πολυστερίνη
  • Πετροβάμβακας
  • Υαλοβάμβακας
  • Ανακλαστικά φύλλα
  • Θερμομονωτικά πλακίδια

12. Συστήματα σκίασης – Τέντες

Συστήματα σκίασης

Το φως του ηλίου υπάρχει άπλετο στη χώρα μας. Παρ’όλα αυτά πολλές φορές η παρουσία του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μας ενοχλεί. Η ενόχληση αυτή ποικίλει ανάλογα με την εποχή, τη στιγμή της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ) ή τη λειτουργία του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε (σπίτι, χώρος εργασίας κτλ).

Έτσι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πολύ και άμεσο ηλιακό φως, είναι άλλες που χρειαζόμαστε έμμεσο ή καθόλου. Τα διάφορα συστήματα σκίασης έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την εισροή του ηλιακού φωτός στο χώρο μας. Κάποια από αυτά είναι κινητά και μεταβαλλόμενα, κάποια άλλα είναι σταθερά και μόνιμα. Η επιλογή του κατάλληλου είδους συστήματος (τέντες, σκίαστρα, περσίδες κτλ) έγκειται στις ανάγκες του χώρου και τις δικές μας.

Προϊόντα σκίασης:
  1. Τέντες – κουμπωτές – κασετίνες – βραχίονες – καποτίνες
  2. Εξωτερικά σταθερά σκέπαστρα
  3. Στόρια – Περσίδες – rollers
  4. Πάνελ – εξωτερικές περσίδες (σταθερές – μεταβλητής κλίσης).
Τέντα ζελατίνα

τέντα ζελατίνα

Ψάχνετε τέντα για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο; Η τέντα ζελατίνα αποτελεί οπωσδήποτε μια επιλογή που πρέπει να σκεφτείτε. Η τέντα ζελατίνα είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κάθετης τέντας που αντί για πανί αποτελείται από διάφανη μεμβράνη. Προτιμάται κυρίως για επαγγελματικούς χώρους, αλλά τελευταία επιλέγεται αρκετά συχνά και για πολλά σπίτια καθώς δε στερείται τίποτα σε χρηστικότητα και ευκολία.

Τα οφέλη:
  • Μέγιστη προστασία από τον αέρα και το κρύο
  • Μια σωστή τοποθέτηση τέντας ζελατίνας, εξασφαλίζει άριστη στεγανοποίηση του χώρου και προστασία από τη βροχή.
  • Απορροφητικότητα της UV ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, διαστάσεις και μηχανισμούς.
  • Υψηλή αντοχή στο χρόνο.
  • Κατάλληλες τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους χώρος.
  • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και το χρήστη.
  • Οι τέντες ζελατίνες επιτρέπουν πλήρη ορατότητα και φυσικό φωτισμό, χωρίς να κλείνουν το χώρο.
  • Πλέον κατασκευάζονται με εξελιγμένα υλικά που δεν θαμπώνουν και δεν τσαλακώνονται.
    Εύκολος καθαρισμός και συντήρηση.
  • Η εγκατάσταση της είναι αρκετά εύκολη ενώ υπάρχει μεγάλο εύρος και στις τιμές που μπορείς να βρεις στην αγορά.

13. Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης μετά από ανακαίνιση 

κρεβάτι

Αφού τελειώσετε με την ανακαίνιση καλό είναι να σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα λύσετε το μείζων θέμα της θέρμανσης. Οι τρόποι θέρμανσης ενός σπιτιού ή μπάνιου είναι οι εξής: Η θέρμανση με ρεύμα, η θέρμανση με καύση, η θέρμανση με αντλίες θερμότητας και η θέρμανση από τον ήλιο. Σε μια ανακαίνιση σπιτιού καλό είναι να γίνει εξωτερική θερμομόνωση έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση των εξόδων θέρμανσης ακόμη και κατά πενήντα τοις εκατό.

Η θέρμανση με ρεύμα μπορεί να γίνει από:

1. Ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, κονβέκτορες, θερμαντικά πάνελ.
  • Έχουν αντιστάσεις που θερμαίνονται
  • Η αγορά τους είναι φθηνή αλλά έχουν εξαιρετικά μεγάλο κόστος λειτουργίας
  • Η χρήση τους προτείνεται μόνο για τοπική θέρμανση
2. Θερμάστρες αλογόνου ή χαλαζία
  • Έχουν πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας
  • Μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα ή και πυρκαγιά
  • Παράγουν πολύ ενοχλητικό φως για τον άνθρωπο
3. Αερόθερμα, κλιματιστικά, fancoil
  • Κάνουν πολύ θόρυβο , θερμαίνουν ανομοιόμορφα και ο χώρος κρυώνει γρήγορα μετά την διακοπή της λειτουργίας τους.
  • Παράγουν θερμό και ξηρό αέρα που ανασηκώνει την σκόνη (δεν ενδείκνυται σε άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα).
  • Αν κάποιος επιθυμεί να επιλέξει αυτό το σύστημα θέρμανσης καλό είναι να τοποθετήσει κλιματιστικά τεχνολογίας inverter τα οποία έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος  ή fancoil σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας  αλλά με αρκετά υψηλό κόστος αγοράς.
4. Ηλεκτρικοί λέβητες
  • Είναι αθόρυβοι με χαμηλό κόστος συντήρησης αλλά με πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας
5. Ενδοδαπέδια θέρμανση  με ηλεκτρικές αντιστάσεις
  • Για να τοποθετηθεί πρέπει να έχει γίνει μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού και μπάνιου αφού πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από τα πλακάκια η το ξύλο.
  • Μειονέκτημα αποτελεί ότι εάν δημιουργηθεί κάποια βλάβη θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα πλακάκια ή το ξύλο
  • Αρνητικός παράγοντας στην υγεία αφού δημιουργεί πρόβλημα στο κυκλοφοριακό.
6. Θερμοσυσσωρευτές
  • Παρά τη χρήση τους με μειωμένο τιμολόγιο (φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας), καταναλώνουν αρκετό ρεύμα
  • Δεν αποδίδουν άμεσα τη θερμότητα
  • Εκπέμπουν τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ακτινοβολίας τις νυχτερινές ώρες που φορτίζουν γι αυτό δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε κρεβάτι
7. Θερμαντικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
  • Πρόκειται για την πιο οικονομική πηγή θέρμανσης.
  • Παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού κύματος που θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή θερμότητας
  • Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς
  • Αποδίδουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης.
  • Βοηθούν στη μείωση της υγρασίας στους τοίχους
  • Η τοποθέτηση τους είναι απλή και δεν χρειάζονται συντήρηση

14. Προκατασκευασμένα σπίτια

προκατασκευασμένο σπίτι

Θεωρείται ο πιο εναλλακτικός τρόπος κατασκευής στην Ελλάδα και είναι περισσότερο γνωστός για την αντισεισμικότητα την οποία παρέχει. Θεωρητικά, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την απόκτηση μονοκατοικίας. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη στον τομέα των κατασκευών, πλέον, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής πολλών επιπέδων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα προτιμάται όλο και περισσότερο.

Γενικότερα, ο τρόπος δόμησης είναι περίπου ίδιος με αυτόν της σύμμεικτης κατασκευής με τη διαφορά να εστιάζεται στα δομικά στοιχεία τα οποία κατασκευάζονται με τη μορφή κυψελών στο εκάστοτε εργοστάσιο παραγωγής από όπου και μεταφέρονται για να συναρμολογηθούν σε βάση από μπετό (επί του οικοπέδου). Η τοιχοποιία δεν είναι φέρουσα. Αποτελεί κύριο δομικό στοιχείο πλήρωσης. Απαρτίζεται δε, από στοιχείο το οποίο φέρει συνήθως, ως μονωτικό υλικό, εσωτερικά τη διογκωμένη πολυστερίνη ή τον ηρακλείτη η άλλο υλικό και το πάχος της εξαρτάται από το είδος της τοιχοποιίας, δηλαδή από το εάν είναι εσωτερική η εξωτερική. Διαθέτει μεταλλικά πλέγματα εκατέρωθεν της μόνωσης και αυτά συνδέονται μεταξύ τους ή όχι από διαγώνια στοιχεία. Αφότου ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και το μοντάρισμα όλων των παραπάνω τότε εκτοξεύεται ένα ειδικό τσιμεντοειδές ως τελικό υλικό κάλυψης.

Πλεονεκτήματα:
  • Κατάλληλος οικονομικός τρόπος κατασκευής – απόκτησης κατοικίας σε δύσκολα από πρόσβαση σημεία.
  • Μειωμένος χρόνος αποπεράτωσης (για κατοικία 100 m² απαιτούνται 120 ημέρες περίπου), μηδενικό κόστος ασφαλιστικών ταμείων, τελικό κόστος επένδυσης σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή κατά 20% αναλόγως και του επιπέδου κατασκευής.
Μειονεκτήματα:
  • Κόστος μεταφοράς κατασκευής.
  • Μειωμένες αρχιτεκτονικές δυνατότητες σε σχέση με άλλου είδους κατασκευές κυρίως λόγω του ότι για μεγαλύτερα κτήρια απαιτούνται πολλές μεταφορές.
  • Οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές στην Ελλάδα είναι λίγοι.
Κόστος:

Υπολογίστε περίπου ότι απαιτούνται 750,00 ανά m², π.χ. στην περίπτωση που θέλουμε να κατασκευάσουμε μία κατοικία με συνολικό εμβαδόν τα 100 m² θα χρειαστεί να επενδύσουμε 75.000,00 € περίπου με μέσης ποιότητος υλικά εξοπλισμού.

Περιλαμβάνονται:

  • Τα σχέδια, (όψεις, κατόψεις).
  • Όλος ο κύριος εσωτερικός εξοπλισμός, ( αλουμίνια, κουζίνα, ντουλάπες ιματισμού, εσωτερικές πόρτες, πόρτα ασφαλείας).
  • Όλος ο βοηθητικός εξοπλισμός, ( πρίζες, διακόπτες κ.α.).

Δεν περιλαμβάνονται:

Οι εκσκαφές, η μεταφορές και η βάση από μπετό.

Ανακαίνιση κουζίνας

Κουζίνα

Αναμφισβήτητα η κουζίνα αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς χώρους σε ένα σπίτι, καθώς είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος της οικίας μας. Το βασικότερο σε μία κουζίνα είναι να είναι πρακτική ώστε να κινείσθε άνετα σε αυτήν και να βρίσκεστε εύκολα αυτά που χρειάζεστε. Γι’ αυτό στις μέρες όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών επιλέγουν να κάνουν μια ανακαίνιση στην κουζίνα τους.

Αρχικά, λοιπόν, ανακαίνιση της κουζίνας θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την εργονομία και τον φωτισμό. Ώστε να κάνετε πιο εύκολα και ευχάριστα της δουλείες σας, ενώ μην ξεχάσετε να έχετε επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους. Τέλος, μην παραλείψετε να εξασφαλίσετε τον σωστό εξαερισμό του χώρου, είτε με φυσικούς τρόπους (πχ. παράθυρα), είτε με κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Α. Συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας

Κουζίνα

Μια όμορφη και χρηστική κουζίνα μπορεί να ομορφύνει και να διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητά σας. Για πολλούς είναι το σημαντικότερο δωμάτιο ενός σπιτιού, για αυτό αρκετός κόσμος προχωράει σε ανακαίνιση κουζίνας είτε πραγματοποιώντας μικρές μεμονωμένες εργασίες ή σαν μέρος μιας γενικής ανακαίνισης σπιτιού. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές συμβουλές για μια πετυχημένη ανακαίνιση κουζίνας.

  • Σκεφτείτε από πριν πως θα είναι η καινούργια σας κουζίνα.
  • Φροντίστε να έχετε αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους.
  • Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασφάλεια στην κουζίνα. Προτιμήστε πλακάκια που δεν γλιστράνε, στρογγυλεμένες γωνίες κλπ.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πάτωμα. Καλό θα είναι να επιλέξετε αντιολισθητικά υλικά για το πάτωμά.
  • Φροντίστε να υπάρχει επαρκής χώρος στον τοίχο για τους διακόπτες.
  • Αν αγαπάτε τους μεγάλους νεροχύτες προσέξτε για το πόσο βαθιά είναι η γούρνα μπροστά και πίσω, αλλά και το μήκος και το πλάτος.

Β. Χρήσιμα ερωτήματα σχετικά με την ανακαίνιση κουζίνας

1. Πότε και γιατί χρειάζομαι ανακαίνιση κουζίνας;

Πιθανώς να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα (πχ. ηλεκτρολογικές βλάβες, κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα ντουλάπια, πιθανές διαρροές σε σωληνώσεις κλπ.). Διαφορετικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πολύ απλά θέλουμε να ανανεώσουμε τον χώρο μας και να του δώσουμε μια καινούργια αισθητική.

2. Τι υλικά να χρησιμοποιήσετε

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα υλικών κατασκευής, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες, σχέδια, υφές και χρώματα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει φυσικά να συνυπολογίσετε και την οικονομική σας δυνατότητα, όσον αφορά το όλο εγχείρημα.

3. Πώς θα επιλέξετε ποιο πακέτο ανακαίνισης χρειάζεστε;

Οι επιλογές που έχετε για μια ανακαίνιση είναι πάρα πολλές. Το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών που θα επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες του χώρου σας και τις δικές σας προτιμήσεις. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο ανακαίνισης θα μπορέσει με μια αυτοψία του χώρου να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει για το τι πραγματικά χρειάζεστε.

Γ. Μερική ή γενικη ανακαίνιση κουζίνας

  • Μερική ανακαίνιση

Τραπεζαρία

Σε αυτήν την περίπτωση το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο μπορεί να αποφασίσει ότι μερικές στοχευμένες αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα του χώρου. Για παράδειγμα, μια συχνή βελτίωση είναι το φρεσκάρισμα των πορτών των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας. Οι πόρτες μπορούν να βαφούν σε μια νέα απόχρωση, να ανανεωθεί το χρώμα τους ή να καλυφθούν με ταπετσαρία. Μια αλλαγή του πάγκου της κουζίνας και του νεροχύτη θα δώσει αμέσως τον αέρα της καθαριότητας στο χώρο. Στη μερική ανακαίνιση μπορεί να γίνει φρεσκάρισμα στους τοίχους είτε κρατώντας την ίδια απόχρωση είτε επιλέγοντας μια άλλη απόχρωση.

  • Γενική ανακαίνιση
Η γενική ανακαίνιση είναι μια σχετικά δύσκολη εργασία και για αυτό πρέπει να την αναλαμβάνει ένας εξειδικευμένο συνεργείο. Λευκή κουζίναΠροτού ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων υλικών και επίπλων θα πρέπει να γίνει αποξήλωση των παλαιών. Όσον αφορά στην υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση αυτή γίνεται με βάση τη μελέτη και το νέο σχεδιασμό της κουζίνας. Οι παροχές ζεστού και κρύου νερού τοποθετούνται στο κέντρο του νεροχύτη. Λίγο πιο κάτω δημιουργείται η αποχέτευση. Οι πρίζες τοποθετούνται στην πλάτη της πάγκου τη κουζίνας, στη θέση του ψυγείου και αλλού. Επίσης στην θέση της κουζίνας προβλέπεται ειδική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δ. Ποια είναι τα στάδια ανακαίνισης κουζίνας; 

Ανάλογα με την έκταση την ανακαίνισης που επιθυμείτε υπάρχει πλήθος εργασιών τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, ώστε ναψμεταμορφώσετε ριζικά την κουζίνα σας. Δηλαδή, από περίπλοκες τεχνικές εργασίες μέχρι μικρές αλλαγές σε διακοσμητικά στοιχεία,. Έτσι, ανάλογα με τις εργασίες που θα επιλέξετε, τα βασικά στάδια που ακολουθούνται συνήθως σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι:

  • Σχεδιασμός

Σχεδιασμός κουζίνας

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες θα συζητήσετε με το συνεργείο ανακαίνισης τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας.

  • Αποξηλώσεις

Αποξήλωση κουζίνας

Κατά την εργασία αυτή αποξηλώνονται τα παλιά έπιπλα κουζίνας, τα πλακίδια που συνήθως βρίσκονται στον τοίχο ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή και στους υπόλοιπους τοίχους της κουζίνας, ο σοβάς, οι υδραυλικοί διακόπτες της κουζίνας και οι παλαιοί πριζοδιακόπτες.

  • Εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Υδραυλικές εργασίες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εγκατάσταση νέων σωληνώσεων καθώς θα σε συνοδεύουν για αρκετά χρόνια.

  • Δόμηση και μερεμέτια

Μερεμέτια

Στο στάδιο αυτό γίνονται τυχόν σοβατίσματα, τοποθέτηση γυψοσανίδας, αλλαγή κουφωμάτων ή εγκατάσταση καινούργιου πατώματος.

  • Έπιπλα κουζίνα και είδη υγιεινής

Κουζίνες

Τα έπιπλα που θα επιλέξετε μπορούν είτε να κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς είτε να είναι έτοιμα και να γίνει απλά η τοποθέτηση.

  • Ελαιοχρωματισμοί και τελευταίες πινελιές

Κουζίνα

Στο τελικό στάδιο γίνεται το βάψιμο κουζίνας και τοποθετούνται οι πρίζες, οι διακόπτες και τα φωτιστικά. Στη συνέχεια μπορείτε να τη διακοσμήσετε όπως εσείς επιθυμείτε.

Ανακαίνιση μπάνιου

Μπάνιο

Η ανακαίνιση μπάνιου είναι η πιο δημοφιλής ανακαίνιση μετά από την ανακαίνιση της κουζίνας. Το μπάνιο παρότι είναι ένας από τους πιο μικρούς χώρους του σπιτιού, πρέπει απαραιτήτως να είναι άνετος και λειτουργικός, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νοικοκυριού σας.Στις μέρες μας, όλο και περισσότερα νοικοκυριά προτιμούν τη λύση της ανακαίνισης για να δώσουν μία νέα πνοή στο σπίτι τους. Οι λόγοι που συνήθως γίνεται μια ανακαίνιση μπάνιου είναι δύο: ο πρώτος είναι ο παλιός εξοπλισμός και οι παλιές σωληνώσεις και ο άλλος είναι απλά η ανάγκη για ανανέωση ή για μία αλλαγή του χώρου.

Α. Συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση μπάνιου

Μπάνιο από μάρμαρο

Με τις κατάλληλες επιλογές και τα κατάλληλα υλικά, μπορείτε να αποφύγετε το μεγάλο κόστος και την ταλαιπωρία. Εάν σκέφτεστε να ανακαινίσετε και εσείς το μπάνιο σας καλό θα ήταν να δείτε παρακάτω τι ακριβώς να προσέξετε για να αποκτήστε ένα μπάνιο, κομψό και λειτουργικό.

  • Δώστε βάση στη λειτουργικότητα, ειδικά αν έχετε ένα μικρό μπάνιο είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου.
  • Φροντίστε ο χώρος να έχει καλό φωτισμό. Ένα έξυπνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό πέρα από τα φωτιστικά είναι και οι καθρέφτες. Τοποθετήστε τους σε στρατηγικά σημεία για να διαχέεται καλύτερα το φως.
  • Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία ανακαίνισης του μπάνιου ελέγξτε τις σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Δώστε προσοχή στα πλακάκια που θα αγοράσετε και αποφύγετε τα ανοιχτόχρωμα πλακάκια διότι θα είστε συνεχώς με τη σφουγγαρίστρα παραμάσχαλα.
  • Χρησιμοποιήστε αντιμουχλικό στόκο ο οποίος αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας, μυκήτων και βακτηριδίων.
  • Δώστε βάση στο έπιπλο μπάνιου και τη λεκάνη.
  • Βρείτε το ιδανικό χρώμα για τους τοίχους.  Το λευκό δίνει την αίσθηση της καθαριότητας και φρεσκάδας στο χώρο. Ωστόσο, οι γήινοι τόνοι παραμένουν στις κλασσικές επιλογές.

Β. Χρήσιμα ερωτήματα σχετικά με την ανακαίνιση μπάνιου

1. Γιατί να κάνω ανακαίνιση μπάνιου

Δυστυχώς, η καθημερινή χρήση ενός μπάνιου, όπως και η χρήση οποιουδήποτε χώρου σε ένα σπίτι, επιφέρει φθορές, είτε λόγω λάθους χρήσης είτε λόγω παλαιότητας.

2. Πως προχωράμε με την ανακαίνιση μπάνιου;

μπάνιο

Η πρώτη φάση του έργου, λοιπόν, περιλαμβάνει την επίσκεψη του συνεργείου στον χώρο σας. Κατά την οποία θα συζητήσετε μαζί τους για το ύφος και το μέγεθος της ανακαίνισης μπάνιου που επιθυμείτε να κάνετε. Στη δεύτερη φάση του έργου, θα δημιουργήσουν το προσχέδιο του έργου με όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Η τρίτη και τελευταία φάση των εργασιών, είναι η υλοποίηση του έργου.

3. Τι τύποι ανακαίνισης μπάνιου υπάρχουν;

μπάνιο

Υπάρχουν δύο είδη: η μερική και η γενική ανακαίνιση μπάνιου. Στη μερική γίνεται μόνο αλλαγή κάποιων μερών του εξοπλισμού ή των πλακιδίων. Σε αντίθεση με την γενική όπου αλλάζονται σχεδόν τα πάντα. Η μερική είναι ιδανική για καινούργια μπάνια στα οποία ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει μία νέα πνοή. Η γενική ενδείκνυται για παλιότερα σπίτια με ξεπερασμένο εξοπλισμό και απαρχαιωμένες υδραυλικές κι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

4. Πόσο διαρκεί μια ανακαίνιση μπάνιου;

Μία μερική ανακαίνιση μπάνιου θα διαρκέσει λίγες μέρες ενώ για μία ολική ανακαίνιση μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα.

5. Τι είναι η πατητή τσιμεντοκονία;

Πατητή τσιμεντοκονία - Μπάνιο

Πρόκειται για ένα μοναδικό δομικό υλικό που έχει μονωτικές δυνατότητες κι έντονη αντιβακτηριδιακή δράση. Μάλιστα, είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε τοίχους όσο και σε πατώματα, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί το προηγούμενο υλικό.

6. Πόσο κοστίζει να ανακαινίσω το μπάνιο μου;

Το κόστος μίας ανακαίνισης μπάνιου εξαρτάται πάντα από το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών αλλά και από παράγοντες όπως τη ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Γ. Τα στάδια για την ανακαίνιση μπάνιου

  • Σχεδιασμός

Σχεδιασμός μπάνιου

Κατά τo σχεδιασμό του νέου μπάνιου το συνεργείο θα λάβει υπ’ όψιν τις απαιτήσεις σας σε είδη υγιεινής και έπιπλα μπάνιου. Έπειτα από την επιλογή στα είδη υγιεινής και στα έπιπλα του μπάνιου, το νέο μπάνιο μελετάται με γνώμονα τη λειτουργική διαρρύθμιση.

  • Αποξηλώσεις

αποξήλωση μπάνιου

Σε αυτό το στάδιο αποξηλώνονται τα παλαιά είδη υγιεινής και τα παλαιά πλακίδια από τους τοίχους και το δάπεδο του μπάνιου. Επιπλέον και ο σοβάς που βρίσκεται κάτω από τα πλακίδια των τοίχων του μπάνιου.

  • Εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

ηλεκτρολόγος

Οι εργασίες συνεχίζονται με την εγκατάσταση νέων υδραυλικών και αποχετευτικών σωλήνων λουτρού. Παράλληλα με τα υδραυλικά εκτελούνται και οι ηλεκτρολογικές εργασίες που μπορεί να αφορούν επιπλέον παροχές για πλυντήριο, στεγνωτήριο, πρίζες, φως κλπ.

  • Πλακίδια

πλακάκια μπάνιου

Τα πλακίδια είναι το υλικό που θα καθορίσει το αισθητικό αποτέλεσμα του μπάνιου. Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα πλακιδίων που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τιμών αφενός, και αφετέρου υλικών (κεραμικά πλακίδια, γρανιτοπλακάκια κλπ) και στυλ (κλασσικό, minimal, vintage κλπ).

  • Είδη υγιεινής

μπάνιο

Και στα είδη υγιεινής οι επιλογές είναι πολλές. Καθορίζουν κι αυτές το αισθητικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό, καθώς αποτελούν τα σταθερά «έπιπλα» του μπάνιου. Στη συνέχεια τοποθετούνται οι μπαταρίες του νιπτήρα και της μπανιέρας / ντουζιέρας.

  • Ντουλάπα μπάνιου – Αποθηκευτικοί χώροι

αποθηκευτικοί χώροι μπάνιου

Σύμφωνα με τις ανάγκες σας για αποθηκευτικούς χώρους στο μπάνιο, το συνεργείο που θα έχετε επιλέξει θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τα έπιπλα που χρειάζεστε. Είτε πρόκειται για τα ντουλάπια που θα συνοδεύσουν τον καθρέπτη και τον νιπτήρα ή για ελεύθερα έπιπλα αποθήκευσης

Ανακαίνιση ξύλινων επιφανειών στο σπίτι με βερνίκι

Ξύλο

Το βερνίκι είναι το βάψιμο χωρίς χρωστική ουσία. Είναι ένα φινίρισμα υψηλής περιεκτικότητας σε ρητίνη, παραδοσιακά με βάση το πετρέλαιο (τερεβινθέλαιο) ή το αλκοόλ και χρησιμοποιώντας φυσικά κόμμεα όπως το κοβάλτιο και η βενζοΐνη. Το ευρύ φάσμα βερνικιών συνθετικής ρητίνης στην αγορά αποτελεί το πιο ανθεκτικό μίγμα και το καταλληλότερο για μια ανακαίνιση σπιτιού.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι περιλαμβάνουν πολυουρεθάνη και βερνίκι θαλάσσης. Αλκυδικά και βινυλικά υλικά χρησιμοποιούνται επίσης στην κατασκευή ρητινών. Οι πολυουρεθάνες έρχονται σε λύσεις μιας ή δύο συσκευασιών και είναι εξαιρετικά σκληρές και ανθεκτικές, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικές για οικιακή χρήση ή ανακαίνιση σπιτιού.

Ακριβώς λόγω της σκληρότητάς τους, ωστόσο, έχουν αδυναμίες. Δεν επιτρέπουν στο ξύλο να είναι ελαστικό με αποτέλεσμα να σπάσει και να ξεφλουδιστεί εάν απορροφηθεί η υγρασία μέσω ενός τεμαχισμένου άκρου ή οποιουδήποτε θραύσματος της μεμβράνης. Προσδίδει στο ξύλο μια πλαστική εμφάνιση που τείνει να μειώσει την ομορφιά του. Είναι επίσης εκπληκτικά δύσκολο να εφαρμοστεί καλά.

Τα βερνίκια θαλάσσης ή «σπάρ» χρησιμοποιούν φαινολικές ρητίνες και παραμένουν συγκριτικά μαλακά και ευέλικτα, επιτρέποντας στο υλικό να επεκτείνεται και να συστέλλεται χωρίς ρωγμές. Είναι σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση και τείνουν να κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου περισσότερο σε σχέση με τις πολυουρεθάνες. Τα αλκυδικά είναι λιγότερο δαπανηρά, λιγότερο ανθεκτικά, αλλά ευκολότερα εφαρμόσιμα και ομαλά. Τα βινυλικά είναι τα πιο καθαρά και στεγνά αλλά και πιο γρήγορα από τα άλλα, αλλά δεν είναι τόσο σκληρά.

Τα βερνίκια εφαρμόζονται σε μια ανακαίνιση σπιτιού με τον ίδιο τρόπο όπως και τα χρώματα. Θα πρέπει όμως να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό του έργου και στη σωστή χρήση του σωστού πινέλου. Όλα τα συνήθη συνθετικά βερνίκια διατίθενται σε γυαλιστερό ή ματ τελείωμα, αλλά η τελική εμφάνιση του τελικού προϊόντος, διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Το βερνίκι είναι το τελικό στρώμα που εφαρμόζεται σε μια επιφάνεια αφού ολοκληρωθεί και στεγνώσει εντελώς. Εάν το βάψιμο είναι πλαισιωμένο κάτω από το γυαλί, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τη βαφή από τη βρωμιά και τη ρύπανση είναι να εφαρμοστεί το βερνίκι πάνω από αυτό. Εξισώνει το τελικό αποτέλεσμα της βαφής σας και το κάνει να φαίνεται γυαλιστερό σύμφωνα με αυτό που επιθυμείτε.

ξύλο

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο βερνίκια όπως το βερνίκι ματ ή το γυαλιστερό βερνίκι και μπορεί να εφαρμοστεί με πινέλο ή με δοχείο. Το γυαλιστερό βερνίκι στεγνώνει πολύ καθαρά ενω το ματ βερνίκι διατηρεί μια ελαφρώς παγωμένη εμφάνιση γυαλιού. Τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται για τις ακρυλικές βαφές είναι υδατοδιαλυτά ή με διαλύτες.

Είναι πολύ σημαντικό ο χρωματισμός να στεγνώσει τελείως πριν βερνικωθεί διότι διαφορετικά το βερνίκι μπορεί να «σπάσει». Δεν είναι κάτι που πρέπει να το κάνετε με βιασύνη, ειδικότερα στο τελικό στάδιο της εργασίας. Βεβαιωθείτε ότι η βαφή σας είναι απαλλαγμένη από σωματίδια σκόνης, έτσι ώστε το βερνίκι να ρέει εύκολα χωρίς να αφήνει κανένα είδος στιγμάτων βουρτσίσματος και πάντα να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη βούρτσα για αυτή την εργασία και σε οικολογική ανακαίνιση.

Αν θέλετε να έχετε το ματ αποτέλεσμα τότε ξεκινήστε με το γυαλιστερό βερνίκι πρώτα για να προετοιμάσετε την επιφάνεια. Στη συνέχεια, πάνω από αυτό χρησιμοποιήστε το ματ βερνίκι που θα βελτιώσει το αποτέλεσμα σε μία ανακαίνιση. Εργαστείτε στο έντονο φως ενώ βερνικοποιείτε έτσι ώστε να μην χάσετε τις περιοχές όπου μπορείτε να εφαρμόσετε το βερνίκι.

Ένα καλό φινίρισμα δεν μπορεί να είναι βιαστικό γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εργασία και αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί παράλληλα με την ανακαίνιση. Όταν γίνει σωστά, τα τελικά αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και όσοι το ολοκληρώνουν το απολαμβάνουν για πολλά χρόνια.

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου – Διαμόρφωση κήπων – Ανακαίνιση μπαλκονιού και ιδέες διακόσμησης

κήπος

Δυστυχώς, στην πόλη υπάρχει έλλειψη πρασίνου. Θα μπορούσε όμως κανείς διαμορφώνοντας το εξωτερικό του σπιτιού του (βεράντα, κήπος κ.τ.λ) να διασφαλίσει ένα όμορφο και ζωτικό χώρο. Ένας όμορφα διαμορφωμένος κήπος γεμάτος χρώματα χαρίζει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και απόδρασης από την καθημερινότητα.

Πολλά συνεργεία ανακαίνισης παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις για τον κήπο σας, δημιουργώντας ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα. Αφού, αναλαμβάνουν την διαμόρφωση του εξωτερικού σας χώρου χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα υλικά με λειτουργικότητα και φαντασία.

Ενδεικτικές εργασίες στη κατηγορία «Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου – διαμόρφωση κήπων»:
  • Αρχιτεκτονική κήπου
  • Μελέτη διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων
  • Τοποθετήσεις πλακιδίων εξωτερικού χώρου
  • Εξωτερικά βαψίματα
  • Χτισίματα
  • Κατασκευή παρτεριών
  • Περίφραξη
  • Κατασκευή κάγκελων
  • Πέργκολες
  • Υδροκατασκευές
  • Σιντριβάνια
  • Αυτόματο πότισμα
  • Εξωτερικός φωτισμός
  • Αυλόπορτες
  • Πόρτες εισόδου

Ανακαίνιση μπαλκονιού και ιδέες διακόσμησης

Μπαλκόνι

Το μπαλκόνι είναι η προέκταση του σπιτιού και αποτελεί μια περιοχή όπου μπορεί κάποιος να χαλαρώσει, να διαβάσει ένα βιβλίο, να πιει το ποτό του και να απολαύσει τη θέα. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου η ανάγκη για χαλάρωση είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα δεν απομακρύνεσαι και από το χώρο του σπιτιού. Επομένως, η ιδέα για μία ανακαίνιση μπαλκονιού φαντάζει υπέροχη.

Για το πάτωμα του μπαλκονιού υπάρχουν πολλές επιλογές, η καλύτερη όμως είναι η απομίμηση γρασιδιού. Η ιδέα να ντύσετε το πάτωμά του μπαλκονιού με το τεχνητό γρασίδι είναι ιδανική, καθώς δεν θα χρειαστείτε πολλά μέτρα από αυτό ούτε πολλά χρήματα, εφόσον διαθέτετε μικρό μπαλκόνι. Επιπλέον, η τοποθέτηση τεχνητού γρασιδιού είναι πανεύκολη και γρήγορη και το αποτέλεσμα υπέροχο.

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στη διακόσμηση του μπαλκονιού είναι τα έπιπλα. Οι επιλογές σε χρώματα, μεγέθη και υλικά είναι πάρα πολλές και για όλα τα γούστα. Στις περιπτώσεις μικρών διαστάσεων χρειάζεστε έξυπνα έπιπλα τα οποία δεν θα καλύπτουν πολύ από το χώρο και θα διακοσμούν όμορφα το μικρό μπαλκόνι.

Το πιο σημαντικό βήμα σε μία ανακαίνιση και στη διακόσμηση των εξωτερικών χώρων είναι τα φυτά και τα λουλούδια. Αυτά θα δώσουν ζωή και δροσιά στο μπαλκόνι. Θα φέρουν αμέσως μια χαρούμενη διάθεση σαν να βρίσκεστε σε κήπο ή στην εξοχή. Ακόμη και ένα μικρό μπαλκόνι δεν θα φαίνεται γεμάτο αντιθέτως θα φωτιστεί και θα αναζωογονηθεί.

Αναζητείστε δοχεία-γλάστρες σε διαφορετικά μεγέθη και ανοιξιάτικα χρώματα και κρεμάστε τα κάθετα στον τοίχο ή στα κάγκελα. Τοποθετείστε γλάστρες και στο πάτωμα φυσικά εφόσον έχετε χώρο. Σε πολύ μικρά μπαλκόνια μια έξυπνη λύση είναι να κρεμάσετε τις γλάστρες στο ταβάνι για εξοικονόμηση χώρου. Εάν το μπαλκόνι σας έχει έναν τοίχο που θα θέλατε να κρύψετε μπορείτε να τοποθετήσετε φυτά όπως bamboo. Αυτά θα καλύψουν και θα δώσουν και μια νότα από Ασιατική κομψότητα.

Κάγκελα μπαλκονιού

Κάγκελα Μπαλκονιού

Τα κάγκελα μπαλκονιού, κοσμούν τις βεράντες και παρέχουν ασφάλεια και περίφραξη του χώρου . Υπάρχουν πολλά είδη κάγκελων μπαλκονιού που τοποθετούνται με βάση το αρχιτεκτονικό ύψος του κτιρίου. Σε πολυκατοικίες, συνηθίζεται να επιλέγεται ένα ενιαίο στυλ κάγκελων για τα διαμερίσματα που ταιριάζει με το ύφος της πολυκατοικίας. Στις μονοκατοικίες η τοποθέτηση κάγκελων μπαλκονιού, γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ο οποίος επιλέγει το στυλ ( παραδοσιακά ή μοντέρνα κάγκελα) αλλά και το υλικό των καγκέλων.

Υλικά

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κάγκελα μπαλκονιού, είναι ο σίδηρος, το ξύλο, το τσιμέντο, μέταλλα (αλουμίνιο) και το γυαλί.

Είδη

Όλα τα είδη καγκέλων είναι εντυπωσιακά και αποτελούν διακοσμητικό στολίδι για τα μπαλκόνια. Υπάρχουν όμως, δύο ξεχωριστές και δημοφιλείς επιλογές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών:

  • Μεταλλικά κάγκελα: Τα μεταλλικά κάγκελα αποτελούνται από διάφορα μέταλλα όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, ο σφυρήλατος σίδηρος και ο χυτοσίδηρος. Τα κάγκελα inox παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στην φθορά από τις καιρικές συνθήκες και το πέρασμα του χρόνου και ταιριάζουν στα μοντέρνα κτίρια. Τα κάγκελα αλουμινίου είναι ανθεκτικά και ελαφρυά. Ο σφυρήλατος σίδηρος αποτελεί υλικό με μεγάλη αντοχή και με ελάχιστη συντήρηση, αρκεί να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη βαφή.
  • Κάγκελα από γυαλί: Αποτελούν μοντέρνα τάση στο τομέα των κάγκελων καθώς δίνουν την δυνατότητα της καθαρής θέας από την βεράντα. Κατασκευάζονται από γυαλί triplex securit, με εξαρτήματα που προσφέρουν την σωστή στήριξή τους.
Τίτλος οδηγούΠεριγραφή οδηγούΕκτενής Περιγραφή οδηγού
Ο απόλυτος οδηγός για το σαλόνι Πλήρης οδηγός για διακόσμηση σαλονιού και οργάνωση επίπλων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση σαλονιού, την οργάνωση επίπλων, και τους χρωματικούς συνδυασμούς του καθιστικού.
Ο απόλυτος οδηγός για την κουζίνα Πλήρης οδηγός για διακόσμηση και ανακαίνιση κουζίνας Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση κουζίνας, την ανακαίνιση, τα κατάλληλη υλικά για τους πάγκους και τους χρωματικούς συνδυασμούς.
Ο πλήρης οδηγός για την τραπεζαρία Οδηγός για την διακόσμηση τραπεζαρίας και το ιδανικό δάπεδο Προτάσεις για διακόσμηση τραπεζαρίας, κατάλληλο φωτισμό, ιδανικό δάπεδο, χρώματα και στυλ διακόσμησης που μπορείτε να επιλέξετε.
Ο απόλυτος οδηγός για το υπνοδωμάτιο Οδηγός για διακόσμηση υπνοδωματίου και επιλογή κρεβατιού Προτάσεις για διακόσμηση υπνοδωματίου, χρωματικούς συνδυασμούς, ιδανική επιλογή κρεβατιού, και σωστού φωτισμού.
Ο πλήρης οδηγός για το μπάνιο Πλήρης οδηγός για διακόσμηση μπάνιου και υλικά για το πάτωμα Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση μπάνιου, τον σωστό φωτισμό, τα κατάλληλη υλικά για το πάτωμα και τις ιδανικές μπανιέρες/ντους.
Ο απόλυτος οδηγός για το βρεφικό δωμάτιο Οδηγός για διακόσμηση βρεφικού δωματίου και ιδανικών επίπλων Προτάσεις για διακόσμηση βρεφικού δωματίου, χρωματικούς συνδυασμούς, απαραίτητων επίπλων και σωστού φωτισμού.
Ο απόλυτος οδηγός για το παιδικό δωμάτιο Οδηγός για χρώματα παιδικού δωματίου και κατάλληλα έπιπλα Συμβουλές για χρώματα παιδικού δωματίου, κατάλληλο φωτισμό, ιδανικά έπιπλα, και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους.
Ο απόλυτος οδηγός για το εφηβικό δωμάτιο Οδηγός για διακόσμηση εφηβικού δωματίου και έπιπλα Προτάσεις για διακόσμηση εφηβικού δωματίου, κατάλληλα χρώματα, ιδανικά έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε είναι εδώ.
Ο απόλυτος οδηγός για το φοιτητικό σπίτι Οδηγός για διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού και επιλογή επίπλων Προτάσεις για διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού, χρωματικούς συνδιασμούς, επιλογή επίπλων και εξοπλισμών και κατάλληλο φωτισμό.
Ο απόλυτος οδηγός για την ανακαίνιση σπιτιού Οδηγός ανακαίνισης σπιτιού, ιδέες και λύσεις Πλήρης οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού,διαμόρφωση εξωτερικού χώρου και κήπων,συστήματα σκίασης και πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

reconsblog.gr

Διαβάστηκε 12343 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 00:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.