Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:39 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 00:01

Το AgrinioBestOf.gr στα παρασκήνια της εκπομπής του ΑΧΕΛΩΟΥ TV «Δημοτική Παράδοση»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

To AgriniobestOf.gr βρέθηκε στο στούντιο του κου Χρήστου Μουρτζιάπη στο Στράτο Αγρινίου όπου γυριζόταν μια εκπομπή της σειράς «Δημοτική Παράδοση» που μεταδίδεται από την τηλεόραση του Αχελώου κάθε μεσημέρι Κυριακής. Εκεί η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν αλλά και με τον ίδιο τον παραγωγό της εκπομπής κο Χρήστο Μουρτζιάπη και να μάθει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που σίγουρα θα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας.

image 005

image 009

image 004

Ο κος Σπύρος Κουτρουμάνος κατάγεται από το Ματσούκι Αγρινίου και είναι δημοτικός τραγουδιστής. Ο ίδιος μας δήλωσε: "Ξεκινάω καλλιτεχνικά για φέτος το Πάσχα στην Μπούκα Αμφιλοχίας με τον Λάμπρο Σκάρλα και την Βάσω Αθανασάκη. Μετά το Πάσχα ξικινάμε και με άλλους καλλιτέχνες σε διάφορα μέρη του Νομού και όχι μόνο. Ο Κόσμος έχει ανάγκη την διασκέδαση, οι νέοι ακολουθάνε στα πανηγύρια. Ο κόσμος έρχεται και τους παροτρύνουμε να έρχονται για να ξεχαστούνε και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Πανηγύρια γίνονται μια δύο φορές το χρόνο από συλλόγους και από τις κατά τόπους γιορτές που έχουμε. Πρέπει να τα στηρίζουμε καθότι εκτός των άλλων δεν απαιτούν να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Μπορεί κάποιος να περάσει καλά ξοδεύοντας ότι θα ξόδευε σε μια έξοδο σε μία  ταβέρνα. Πρέπει να κρατάμε και να στηρίζουμε την παράδοση. Σιγά σιγά ετοιμάζω και εγώ μια δισκογραφική δουλειά με νέα και παλιά δημοτικά τραγούδια η οποία θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και να γλεντάνε καθότι η ζωή είναι λίγη."

 

image 008

Ο κος Παναγιώτης Πάνου είναι από τα Πάτερα των Ιωανίννων και ασχολείται 40 χρόνια με το δημοτικό τραγούδι. Είναι αυτοδίδακτος, έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου και σκοπός του είναι να βοηθήσει όσο μπορεί στην διατήρηση της παράδοσης. Ο ίδιος δηλώνει:  "Το Δημοτικό τραγούδι πρέπει να μείνει παρακαταθήκη στα παιδιά μας καθότι αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτή είναι η ζωή μας , αυτά είναι τα πιστεύω μας από τους παπούδες μας από τους γονείς μας. Και είναι κρίμα να χαθεί αυτή η παράδοση, ο οποία παράδοση δείχνει και την προσωπικότητα του καθενός και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολιτισμό, έχει κοινωνία η οποία είναι βασανισμένη αλλά σε όλες τις αντίξοες συνθήκες που ήρθαν στην χώρα μας όλοι οι Ελληνες με αυτοθυσίες, με την δουλειά τους με την εργατικότητά τους σε όλα τα πέρατα της γής τις έχουν ξεπεράσει. Εγω από τις επόμενες ημέρες αρχίζω εμφανίσεις. Συγκεκριμένα στις 23/3 κάνει ένα χορό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μοναστηρακίου Βόνιτσας και θα παρευρεθώ εκεί με μια παραδοσιακή κομπανία από τα Γιάννενα. Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι δουλειές και εχω κλείσει σε όλη την σαιζόν. Εχω κυκλοφορήσει αρκετά CD με μεγάλα ονόματα το χώρου. Όπως με τον Νίκο Ράρα, τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Ζέρβα, τον Μάκη Παλαιοδήμο. Εχω παίξει με τον Μάκη Μπέκο, τον Μάκη Βασιλειάδη, τον Βαγγέλη Κοκώνη, τον Κώστα Αριστόπουλο και με πολλούς ακόμα. Εχω παίξει και με τον μεγάλο Τάκη Καρναβά που είναι αξεπέραστος. Ολοι τραγουδάμε αλλά σαν τον Καρναβά κανένας. Εύχομαι στο κόσμο να είναι καλά, να έχουν υγεία,  να έχουν προκοπή στην οικογενειά τους, σε εσάς να είστε καλά αλλά οφείλω να πώ ότι στην περιοχή σας το Ξηρόμερο ξέρει να γλεντάει καλά. "

image 020

Η Ράνια Θεοχάρη κατάγεται από τα Γιάννενα και ήρθε να συμμετάσχει στην εκπομπή. Ασχολείται με το δημοτικό τραγούδι γυρω στα τρία χρόνια. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια κλπ. Η ίδια θεωρεί ότι η δημοτική παράδοση είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και πρέπει να υποστηρίζεται από τον κόσμο και τα νέα παιδιά. Η Οικογένεια αρχικά πρεπει να μιλάει στα παιδιά για τις παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια και μετά οι διάφοροι Πολιτιστικοί και Χορευτικοί Σύλλογοι να το εξειδεικεύουν. Εύχεται στους αναγνώστες μας υγεία, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και τους παροτρύνει να γλεντάνε και να στηρίζουν την παράδοση.

image 022

Ο Νίκος Τσικόπουλος κατάγεται από την Κοζάνη παίζει γύρω στα είσοσι χρόνια κλαρίνο και το αγαπάει πάρα πολύ. Οσον αφορά την παράδοση θεωρεί ότι το δημοτικό τραγούδι έχει μεταλαχθεί σε λαικοδημοτικό, πράγμα που δεν του αρέσει ιδιαίτερα. Είναι φανατικός του κλασσικού δημοτικού. Παίζει όπου τον καλούν, τόσο στην δική του περιοχή όσο και στην δική μας. Εχει συνεργαστεί σε δισκογραφικές δουλειές με μεγάλα ονόματα όπως: την Φιλιώ Πυργάκη, την Τασία Βέρα, τον Γιώργο Τζαμάρα, τον Βαγγέλη Κοκώνη και άλλους. Εύχεται στους αναγνώστες μας Υγεία, καλές γιορτές και οσο περισσότερη συμμετοχή σε πανηγύρια και λοιπές εκδηλώσεις.

image 025

Ο Κώστας Σαγάνας κατάγεται από την Αρτα, παίζει κιθάρα, και είναι από οικογένεια μουσικών, όπου ο ένας αδελφός του έπαιζε ντράμς ο άλλος βιολί και ακολουθούσε και ο ίδιος από μικρός.  Ο ίδιος μας δήλωσε: "Εμείς στηρίζουμε τα έθιμα και την παράδοση αλλά οι πολιτικοί μάλλον δεν θέλουν να συνεχιστούν αυτά και τα νεα παιδιά δεν ασχολούνται. Περισσότερο ασχολούνται με την μοντέρνα μουσική και έχουν ξεφύγει. Εμείς μεγαλώσαμε με την παράδοση και παλιότερα ο κόσμος αγκάλιαζε τα πανηγύρια, συμμετείχε και συγκινούταν με τα τραγούδια. Ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά κουλτούρας των παλιών τραγουδιστών από τους νεότερους καθότι οι παλιοί καθόντουσαν και μάθαιναν οσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια ώστε όταν κάποιος παραγγείλει κάποιο να μπορούν να το υποστηρίξουν. Σήμερα οι νέοι μαθαίνουν πέντε – έξη τραγούδια και θεωρούν ότι είναι έτοιμοι να βγούν για δουλειά. Το μήνυμα προς τον κόσμο είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον κόσμο και να μπορεί να διασκεδάζει καθότι ναι μεν έρχονται στα πανηγύρια αλλά κατά πλειοψηφία είναι μουδιασμένοι. "

image 012

Ο κος Χρήστος Μουρτζιάπης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και κινηματογραφιστής και ασχολείται επίσης με παραγωγές τηλεοπτικών παραγωγών. Μια εξ αυτών είναι και η παραγωγή της εκπομπής «Δημοτική Παράδοση» που μεταδίδεται από την τηλεόραση του Αχελώου κάθε Κυριακή μεσημέρι και εξαιτίας της βρεθήκαμε εδώ. Ο ίδιος δηλώνει ότι : "Η περιοχή μας έχει τα φόντα για να γίνει τουριστικός προορισμός αλλά δεν εχουν αναπτυχθεί οι αναγκαίες υποδομές, πράγμα που πχ στην Καρδίτσα που έχει μόνο μια λίμνη την λίμνη Πλαστήρα έχει δημιουργήσει υποδομές και εχει γίνει προορισμός. Εμείς που σαν Νομός έχουμε τόσα και τόσα πράγματα φυσικής ομορφιάς έχουμε μείνει πίσω. Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι η δημιουργία της Ιονίας Οδολυ έβγαλε κάπως από την  απομόνωση την Αιτωλοακαρνανία και δημιούργησε προυποθέσεις για γρήγορη μετάβαση από και προς γειτονικές πόλεις και νομούς με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενας καλλιτέχνης από την Ηπειρο πχ θα εξυπηρετηθεί καλύτερη τώρα με την Ιόνια να έρθει στην Αιτωλοακαρνναία να δουλέψει ή να συμμετάσχει σε κάποια μουσική εμπομπή και το αντίστροφο. "

image 021

Οσον αφορά την δημοτική παράδοση ο ίδιος δηλώνει: "Η παράδοση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Εχουν αλλάξει σήμερα τα πράγματα. Στα πανηγύρια χορεύουν όλοι μαζί και τα νεα δημοτικά τραγούδια έχουν ημερομηνία λήξης. Παλιότερα για να χορέψεις έπαιρνες σειρά, χόρευες με το μαντήλι και γενικά είχε παραδοσιακή χροιά. Επίσης υπήρχαν διαχρονικοί καλλιτέχνες όπως ο Τάκης Καρναβάς κλπ. Σήμερα υστερεί το δημοτικό και μάλιστα ως εκπομπή ενώ θα περιμέναμε νέους καλλιτέχνες από την περιοχή μας να την πλαισιώσουν, τελικά στην πράξη έρχονται από άλλες περιοχές. Λίγα και μεγάλα ονόματα την υποστηρίζουν από την περιοχή μας, Οι νέοι καλλιτέχνες δεν έχουν μάλλον εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ή δεν ξέρω εγώ γιατί δεν έρχονται. Αυτό είναι κρίμα καθότι θα μπορούσαν μέσω της εκπομπής να γίνουν γνωστοί σε ευρύτερο κοινό. Οσον αφορά τους Συλλόγους έχω να πώ ότι δεν μας στηρίζουν οικονομικά σε εκδήλώσεις για να προωθούμε το δημοτικό τραγούδι στην περιοχή μας πράγμα που δεν βοηθάει στην ανάδειξή του."

Το μηνυμά του προς τους αναγνώστες : ¨Κατά αρχήν να δώσω συγχαρητήρια σε εσάς και την εξαιρετική δουλειά που κάνετε σαν site και την πολιτισμική σας προσφορά και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο υγεία και χρόνια πολλά για τις Αγιες ημέρες που έρχονται."

image 028

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 12920 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 00:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033