Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 23:12

Πραγματοποιήθηκε η δράση «Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ!» με την Αριάδνη Δάντε στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι» σε συνεργασία με την Αγρινιώτισσα συγγραφέα Αριάδνη Δάντε συνδιοργάνωσαν τη δράση «Δώσε ένα βιβλίο». Η δράση διοργανώθηκε με αφορμή την αντίστοιχη Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου και αφορούσε στη συγκέντρωση παιδικών βιβλίων σε καλή κατάσταση, για να προσφερθούν στην ΕΛΕΠΑΠ (Παράρτημα Αγρινίου). Στόχος της δράσης ήταν η δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης της ΕΛΕΠΑΠ.

Για όλο το μήνα Φεβρουάριο, καθώς και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι φίλοι που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία παρέδιδαν τα βιβλία τους στο χώρο του Δημιουργικού Παιχνιβοβιβλιοπωλείου. Αξίζει να αναφερθεί πως η ίδια δράση πραγματοποιήθηκε και πέρυσι, όπου παραδόθηκαν περισσότερα από 200 βιβλία και προσφέρθηκαν στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΓΡΙΝΟΥ «ΓΕΛΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Για την υλοποίηση της δράσης, οι κυρίες Αλεξάνδρα και Μαρίνα Τσιτσικάου επιμελήθηκαν την παρακάτω αφίσα, την οποία απέστειλαν ηλεκτρονικά στα νηπιαγωγεία της πόλης και διένειμαν περισσότερα από 200 αντίτυπα σε γυμναστικούς συλλόγους της περιοχής. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη συγγραφέα απηύθυναν και ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω του Facebook. Το AgrinioBestOf.gr, που στηρίζει τη δράση είχε ετοιμάσει και σχετικό άρθρο.

image 000
Μετά από την ολοκλήρωση των προσπαθειών συλλογής βιβλίων, την Παρασκευή 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ!» με την Αριάδνη Δάντε στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

image 005

image 002

image 011
Το πρωί της Παρασκευής, η συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κα Αριάδνη Δάντε (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αγρινιώτισσας Εφης Σαμαρτζοπανου) και η Μαρίνα Τσιτσικάου, εκπρόσωπος του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι», αλλά και εθελόντρια στην ΕΛΕΠΑΠ, βρέθηκαν από νωρίς στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου για την παράδοση των βιβλίων. Μάλιστα, η συγγραφέας -όπως συνηθίζει άλλωστε- είχε ετοιμάσει ολοκαίνουρια εκπαιδευτική δράση για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Η Χρύσα Σπαή συμμετείχε στην δράση και συνομίλησε με υπεύθυνους του οργανισμού.

image 068

Η κα Λαμπρινή Κολοβού (Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου) δήλωσε : «Αυτή την στιγμή νοιώθω περήφανη γιατί κάποιοι άνθρωποι μας έδωσαν την δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα πολύ όμορφο κλίμα παράδοσης βιβλίων από μια δράση του βιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι». Όλα ήταν πολύ όμορφα και όλα τα παιδιά το χάρηκαν και μας χαροποίησαν και εμάς. Σαν τοπική διοικούσα επιτροπή ευχαριστούμε παρά πολύ το «Φουρφούρι» και την κα Αριάδνη Δάντε ή με το κανονικό της όνομα Έφη Σαμαρτζοπάνου, διότι είναι τιμή μας που είναι ένα κορίτσι από το Αγρίνιο και βοηθάει συνέχεια την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.»

image 070

Η Μαριάννα Τσιτσικάου είναι παιδαγωγός και συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «το Φουρφούρι» και εργάζεται σαν εθελόντρια στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. Η ίδια μας δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν κάτι το οποίο το σχεδιάζαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι η δεύτερη χρονιά που το κάνουμε. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά βιβλία τα οποία τα χαρίσαμε εδώ στην ΕΛΕΠΑΠ. Την περσινή χρονιά συγκεντρώσαμε πολλά παραμύθια τα οποία χαρίσαμε στην ΚΔΑΠ ΜΕ Αγρινίου. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν καθώς και την ΕΛΕΠΑΠ για την φιλοξενία.»

Η κα Αγγελική Νταλιάνη είναι ειδική παιδαγωγός στην πρώιμη παρέμβαση και εργάζεται γύρω στα δύο χρόνια στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. Η ίδια μας δήλωσε: «Σήμερα θέλω να ευχαριστήσω την κα Δάντε και την Μαρίνα από το «Φουρφούρι» που οργάνωσαν και στήριξαν αυτή την εκδήλωση. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους – εθελοντές. Από ανθρώπους που στηρίζουν το έργο μας. Η Μαρίνα είναι εθελόντρια και μας βοηθάει καθημερινά στο ομαδικό και εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ανάγκη ανθρώπους που στηρίζουν αυτή την ειδική κατηγορία ανθρώπων γιατί δύσκολα βρίσκονται κάποιοι να βοηθήσουν παιδιά με τέτοιες δυσκολίες. Εδώ έχουμε παιδιά από βρέφη μέχρι την πρώτη σχολική ηλικία και εστιάζουμε σε όλους τους τομείς και δυσκολίες που έχουν τα παιδιά. Η σημερινή εκδήλωση ήταν πάρα πολύ ωραία, το παραμύθι της κας Δάντε ήταν εξαιρετικό. Τα παιδιά χαίρονται όταν έχουμε τέτοιες δράσεις στον χώρο μας και ειδικά παραμύθια που τους αρέσουν πάρα πολύ, καθότι τα έχουμε και εμείς εντάξει στο καθημερινό μας πρόγραμμα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και εσάς και την Μαρίνα από το «Φουρφούρι» για την όλη εκδήλωση.»

image 071 

Η Κα Βαμβάτσικου Λαμπρινή είναι ειδικός παιδαγωγός στο τμήμα της πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και όσον αφορά την εκδήλωση μας δήλωσε: «Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα όπου υποδεχθήκαμε την κα Αριάδνη Δάντε που μας έφερε τα δικά της παραμύθια αλλά και πολλά ακόμη παραμύθια και βιβλία που συγκεντρώθηκαν από μια κίνηση που έκαναν με «το Φουρφούρι», είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από τον κόσμο και από την εκδήλωση που ήταν άριστα οργανωμένη. Είχε θέμα για τα παιδιά, είχε δημιουργικό παιγνίδι. Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ και σε κάθε παιδί έγινε κατανοητό τι έγινε σήμερα, με τον τρόπο που παρουσιάσθηκε η όλη δράση. Το παιγνίδι βοήθησε πολύ σε αυτό, τα βιβλία επίσης καθότι τα παιδιά συνέχεια σηκώνονταν να ανοίξουν και να δουν τις εικόνες από το ένα παραμύθι στο άλλο. Στο τέλος υπήρχε και η γιορτή γενεθλίων της Αριάδνης με την τούρτα, τα κεριά η οποία επισφράγισε την όλη δράση.»

image 073

Η Καλλιρρόη Παπαδημητρίου είναι νοσηλεύτρια στο τμήμα της πρώιμης παρέμβασης στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν τουλάχιστον καταπληκτική, τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ, τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται στην κοινωνία του Αγρινίου συνέχεια, ώστε να γίνεται κατανοητό το έργο της ΕΛΕΠΑΠ όσο και άλλων φορέων που ασχολούνται είτε με παιδιά είτε με ενήλικες με ειδικές ανάγκες έτσι ώστε να βοηθάνε και να προσδοκούμε το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, πράγμα που εμείς που είμαστε συνέχεια μαζί τους το αντιλαμβανόμαστε πιο άμεσα και θέλουμε πολλά τέτοια πράγματα να γίνονται τόσο από ειδικούς παιδαγωγούς όσο και από σχετικούς φορείς.»

image 080

Η κα Αριάδνη Δάντε μίλησε για την εκδήλωση:

Σήμερα το πρωί ήρθαμε εδώ για να παραδώσουμε τα βιβλία που μαζέψαμε από την εθελοντική δράση «Δώσε ένα βιβλίο». Η δράση μας διήρκεσε ενάμιση μήνα και ήταν μια προσπάθεια που ετοιμάσαμε από κοινού με το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι». Η δράση μας στηρίχτηκε και από το AgrinioBestOf.gr, μιας και κοινοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περί τα διακόσια βιβλία, αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά της πρώιμης παρέμβασης.

Σε ερώτηση τι αισθάνεται όταν βλέπει αυτά τα παιδιά απάντησε ότι: «Αισθάνομαι μεγάλο δέος και για τα παιδιά και για τις οικογένειες τους. Πιστεύω ότι όλο αυτό που διαδραματίζεται εδώ στην ΕΛΕΠΑΠ είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο. Όλο το προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ βοηθά στην κοινωνική ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάστασή των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες. Σήμερα προσπάθησα να χαρίσω ένα χαμόγελο στα παιδάκια, παίζοντας με 32 κάρτες, 3 δέντρα και 3 ζωάκια. Ομολογώ ότι λίγο πριν αρχίσω την ομιλία μου είχα πολύ άγχος, αλλά ευτυχώς όλα κύλισαν όμορφα. Τα παιδιά με γέμισαν αγκαλιές και αληθινή αγάπη. Αισθάνομαι πολύ γεμάτη από τη χαρά αυτών των παιδιών και ιδιαίτερα ευλογημένη για τις αντιδράσεις τους απέναντί μου.»

image 086

Σε ερώτηση να περιμένουμε κάποια άλλη δράση μέχρι το Πάσχα στην πόλη μας, απάντησε: «Προς το παρόν, δεν έχω προγραμματίσει κάτι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχω αρκετά αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν έχω σχεδιάσει κάτι για το άμεσο μέλλον. Κι άλλωστε, όπως γνωρίζετε, διαμένω μόνιμα στην Αθήνα και δεν προφταίνω να έρχομαι πολύ τακτικά στην πόλη του Αγρινίου. Γενικά, προσπαθώ πάρα πολύ να έρχομαι στη γενέτειρά μου και να πραγματοποιώ καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις. Όμως, επειδή τις πραγματοποιώ στις μέρες της κανονικής μου άδειας δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα.

Ωστόσο, έχω να ομολογήσω ότι τις καινοτομίες μου δεν τις αγκαλιάζει ιδιαίτερα ο κόσμος. Αυτό συνέβη και σήμερα. Πέρα από την συλλογή των βιβλίων είχα οργανώσει για τη σημερινή παράδοση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ». Γι' αυτό, εδώ και καιρό είχα επικοινωνήσει με τουλάχιστον επτά σχολεία για να παραστούν στη γιορτινή μας παράδοση. Προσκάλεσα προσωπικά κάποιους διευθυντές σχολείων, απέστειλα διάφορα emails, εκμεταλλεύτηκα τις γνωριμίες μου με μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και με κάποιους φίλους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια απήυθηνα μια ανοικτή διαδικτυακή πρόσκληση μέσω του Facebook, αλλά και του site σας.

image 078 

Στην ανοικτή διαδικτυακή πρόσκληση υπήρχε και το πρόγραμμα της δράσης, για την ενημέρωση του κοινού για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την αφήγηση του παραμυθιού του γίγαντα του δάσους, καθώς και το μυστικό των βιβλίων. Εκτός από τις τρεις ενότητες, οι συμμετέχοντες θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και το βαρυσήμαντο έργο της ΕΛΕΠΑΠ και να έρθουν σε επαφή με τα παιδάκια της πρώιμης παρέμβασης. Οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γλυκοπωλείο του Ηλία Σαϊτη, που βρίσκεται στην πλατεία Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας γιατί μας χορήγησε το μυστικό των βιβλίων μας, που ήταν μια απολαυστική γιγάντια τούρτα.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση και το κύριο επιχείρημα ήταν η μετακίνηση των μαθητών. Αυτό με στενοχώρησε αρκετά, γιατί κάποιοι άνθρωποι καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να οργανώσουμε κάτι όμορφο και να προβάλουμε τον τόπο μας και σκοντάψαμε στην «μετακίνηση».

image 052

Γιατί δεν υπήρχε συμμετοχή; «Είχα διαρκή επικοινωνία με κάποιους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ήθελαν πολύ να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τη δράση, αλλά τελικά τα σχολεία δεν μας συντρόφευσαν. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η μετακίνηση των μαθητών. Απλά στο δικό μου μυαλό αυτό δε θεωρείται πρόβλημα. Ίσως γιατί αν ήμουν εκπαιδευτικός και αντιλαμβανόμουν κάτι αντίστοιχο θα κινούσα γη και ουρανό για να το αγκαλιάσω και να δώσω στους μαθητές μου τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια αντίστοιχη δράση. Ο σκοπός αυτών των δράσεων δεν είναι να επικοινωνήσουμε με πέντε ή δέκα ανθρώπους αυτό που σχεδιάζουμε, ο σκοπός είναι να έρθουν και τα παιδάκια της πόλης μας για να παρακολουθήσουν όλα αυτά που ετοιμάσαμε και να κερδίσουν στιγμές αγάπης και προσφοράς.

Όπως και να έχει όμως, σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα, γιατί παραδώσαμε όλα αυτά τα βιβλία που συλλέξαμε και τα παιδάκια της πρώιμης παρέμβασης απόλαυσαν τη γιορτούλα μας και τα αναμνηστικά ζωάκια-μαγνητάκια που είχα ετοιμάσει για τα παιδιά. Η πλήρης καταγραφή θα γίνει από την κυρία Ναυσικά Γκουράρου της ΕΛΕΠΑΠ που έχει αναλάβει το τμήμα της βιβλιοθήκης και αυτό είναι και μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί είδαμε ότι υπάρχουν κι άλλα βιβλία στο βιβλιοστάσιο της ΕΛΕΠΑΠ. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχα ετοιμάσει ήταν η οργάνωση των δεδομένων και για το λόγο αυτό παρέδωσα στην κυρία Ναυσικά τη σειρά με τις ειδικές φόρμες που επιμελήθηκα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την καταγραφή των βιβλίων.

image 059

image 060

image 061

Υπολογίζουμε ότι παραδώσαμε γύρω στα διακόσια βιβλία. Το αξιοσημείωτο σε αυτόν τον αριθμό είναι ότι μαζεύτηκαν από ελάχιστους ανθρώπους. Συνήθως, βοηθούν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πολλές φορές, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα οι άνθρωποι εκφράζουν την ψηφιακή συνδρομή τους. Όμως, αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι ότι λένε εύκολα: «Μπράβο σας», «Πολύ ωραία προσπάθεια», «Θα συμμετέχουμε» και στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε οι συνήθεις ύποπτοι μετρημένοι στα δάκτυλα. Αυτό το θέμα πρέπει να το τονίσουμε για να πάμε παρακάτω σαν κοινωνία. Αξίζουμε να πάμε παρακάτω. Δεν είναι επαιτεία αυτό που κάνουμε. Μέσα από αυτές τις δράσεις προάγουμε τον πολιτισμό και στηρίζουμε τις ψυχές των παιδιών μας. Ευχαριστώ πολύ το AgrinioBestOf.gr για την υποστήριξη.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 11942 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 01:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033