Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:35 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 20:13

Πρόβλημα οι έντονες βροχοπτώσεις και η ζέστη της τελευταίας περιόδου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανησυχία για ανάπτυξη του μύκητα που προκαλεί γλοιοσπόριο. Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να αποφύγουν τις πιθανές απώλειες.

Εξαιρετικά πρόωρα φέτος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία, η παρασιτική βλάστηση έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα.

Στους ελαιώνες του νομού τα ζιζάνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε στάδιο που απαιτούν την πρώτη κοπή. Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες, το φαινόμενο θα λάβει καθολικό χαρακτήρα.

Και το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τα έξοδα που σε πολλαπλάσιο βαθμό και επαναλαμβανόμενα θα πρέπει να επωμιστούν οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, η ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις εναλλαγές του καιρού, ακόμη και στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, είναι συνθήκες που δημιουργούν ευνοϊκό πεδίο για να αναπτυχθεί το γλοιοσπόριο, το οποίο και, υπενθυμίζουμε, προ διετίας είχε προκαλέσει τεράστιες απώλειες στην τοπική παραγωγή.

Οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Ένωσης Αγρινίου (2641.0.69046) προκειμένου να ενημερωθούν για τα επιμέρους μέτρα πρόληψης και προστασίας στα οποία πρέπει να προβούν.

Σημειώνουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν και στις αναλογίες, καθώς τα δέντρα, ακριβώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν τους νέους «οφθαλμούς», που η κακή χρήση σκευασμάτων μπορεί να τους καταστρέψει.

Επομένως, δεν πρέπει να ακολουθήσουν τις πρακτικές που παραδοσιακά εφαρμόζουν τέτοια περίοδο, αφού, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο και περισσότερο επιζήμιο για την μετέπειτα ανθοφορία και καρπόδεση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, επίσης, ότι τα ζιζάνια, που όπως προαναφέραμε έχουν κάνει «δυναμική εμφάνιση», εκτός του ότι ανταγωνίζονται τα δένδρα της ελιάς στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, συγκρατούν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του μύκητα του γλοιοσπορίου.

Σημειώνουμε ότι οι απαιτήσεις ως προς τη διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα εξαρτώνται από την ηλικία των δένδρων, από το αν πρόκειται για αρδευόμενο ή μη ελαιώνα και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επέμβασης εξαρτάται από τις συνθήκες αυτές αλλά και από το είδος των ζιζανίων, γεγονός που προϋποθέτει την σωστή αναγνώριση των ειδών και την παρακολούθηση της παρουσίας τους στον αγρό, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους. Οπότε και για αυτή την περίπτωση καλόν είναι οι παραγωγοί να ζητήσουν τη συνδρομή γεωπόνου.

Διαβάστηκε 2061 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία