Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:43 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 23:21

Έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν την ελιά αυτή την περίοδο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου για την ελαιοκαλλιέργεια.

Βλάστηση:

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών με νότιους ανέμους σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία έφεραν πρώιμη βλαστική εξέλιξη, ιδιαίτερα στην πρώιμη ζώνη.
Έτσι παρατηρούνται τα πρώτα ζεύγη φύλλων και ανθοταξίες (στάδιο C) στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές ενώ στις μεσοπρώιμες ξεκινάει η έκπτυξη των οφθαλμών και σταδιακά η πρώτη εμφάνιση των ανθοταξιών (στάδιο Β και έναρξη σταδίου C).

Στους ελαιώνες της πρώιμης ζώνης παρατηρείται ανομοιόμορφη εξέλιξη της νέας βλάστησης.

ΚΑΛΟΚΟΡΗ:

Calocoris trivialis

Διαπιστώσεις:

Έντομο πολυφάγο, ζημιώνει περιστασιακά και κατά τόπους την ελιά, καταστρέφοντας μέρος ή ολόκληρη την ανθοταξία.

Νύμφες και ακμαία τρέφονται στα ζιζάνια που βρίσκονται κάτω από τα ελαιόδεντρα (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, ζοχός, βρούβα).

Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια της ελιάς που μπορούν να προσβληθούν από την καλόκορη είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών μέχρι λίγο πριν την άνθιση. Συνήθως δεν προκαλεί ζημιές οικονομικής σημασίας.

  • Προληπτικά μην καταστρέφετε το χλοοτάπητα των ελαιώνων μέχρι την έναρξη της άνθισης.
  • Μόλις σχηματιστούν οι ανθοταξίες και τα πρώτα φύλλα ελέγχετε τακτικά τινάζοντας τα κλαδιά πάνω σε λευκό χαρτί (κατάρριψη και καταμέτρηση εντόμων).
  • Συστήνεται χημική αντιμετώπιση μόνο όταν η ανθοφορία είναι περιορισμένη και διαπιστώνετε σημαντικό αριθμό εντόμων (6-7 έντομα ανά κλαδί μήκους 50 -60 εκ).

Φυτοπροστατευτικά:
Βeta-cyfluthrin, Άλατα λιπαρών οξέων.
Επέμβαση πριν την άνθιση.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ:

Prays oleae

Διαπιστώσεις:

Οι προνύμφες που διαχείμασαν στα φύλλα συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ακραία τρυφερή βλάστηση και στις ανθοταξίες. Οι προσβολές αυτής της περιόδου είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν καμία επέμβαση.

ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ

Pseudocercospora cladosporioides

& ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Spilocaea oleaginea

Οδηγίες:

Μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν αποφύλλωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων σε περιοχές με αυξημένη υγρασία.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κυκλοκονίου είναι ο σχηματισμός καστανών κυκλικών κηλίδων γνωστών ως "μάτια παγωνιού" στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλονται κυρίως τα παλιότερα φύλλα.

Η κερκόσπορα σχηματίζει σκούρο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια που εξελίσσονται σε ξηράνσεις και τα φύλλα πέφτουν.

Νέες μολύνσεις ευνοούνται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία ή μετά από ανοιξιάτικες βροχές.

Η αραιή φύτευση και το κλάδεμα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Σε περιοχές που ευνοούνται οι ασθένειες συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης, όταν αυτή είναι 2-5εκ.

Χαλκούχα μυκητοκτόνα, fenbuconazole, difenoconazole, dodine, trifloxystrobin, tebuconazole, tebuconazole+trifloxystrobin, kresoximmethyl, pyraclostrobin μόνο σε επιτραπέζιες ποικιλίες, macnozeb εκτός των ποικιλιών Κορωνέικη και Καλαμών.

Αποφύγετε αυστηρά τη χρήση χαλκού κατά την άνθιση.

Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια.

Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική.

Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, πχ. βροχή, άνεμος.

Διαβάστηκε 1761 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία