Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:46 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 19:02

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά, οικονομία, Novartis και τις σχετικές αποφάσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το “γκρίζο παζλ” που υπενθυμίζει την κόψη του ξυραφιού και των λεπτών ισορροπιών στις οποίες βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζοντας τις επόμενες κρίσιμες κινήσεις.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του συγκεκριμένο και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση και την συμφωνία με τους δανειστές της φόρμουλας εποπτείας για την επόμενη μέρα των μνημονίων, ενώ μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιούνη το οικονομικό επιτελείο πρέπει να έχει κλειδώσει το πλάνο για την διευθέτηση του χρέους και των αναπτυξιακών βημάτων. Μέχρι τον Ιούνη επιχειρείται άλλωστε -αν και τις τελευταίες μέρες ο Ζόραν Ζάεφ με τις δηλώσεις του δίνει την εντύπωση ότι οι ρυθμοί πέφτουν έως και κατακόρυφα- η επίλυση του Μακεδονικού. Η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis φαίνεται ότι ξεκίνησε για να απαντήσει καταρχάς αν η βουλή είναι τελικά αρμόδια για την διερεύνηση ευθυνών των 10 στελεχών, καθώς κυβερνητικά στελέχη αναζητούν, όπως δηλώνουν τον δρόμο επιστροφής της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη εφόσον έχουν παραγραφεί κάποια αδικήματα.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ευρύτερο παζλ που κρύβει στο εσωτερικό του και τον χρόνο των εκλογών- παρότι το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν προς τη λήξη της τετραετίας και πάντως εντός του 2019. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι όλα τα κόμματα (της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης) κάνουν σχέδια με βάση διαφορετικά σενάρια.

Χθες εν τω μεταξύ στην βουλή η συζήτηση μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης δεν οδήγησε σε ανατροπή των προβλέψεων σχετικά με το αποτέλεσμα. Ωστόσο έκρυβε σοβαρές εκπλήξεις, τις οποίες στη συνέχεια έσπευσε να εξηγήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αριθμεί συνολικά 154 βουλευτές και με δεδομένο ότι από την ψηφοφορία έλειπε μόνο ένας βουλευτής, ενώ ο κάθε ένας εκ των 3 υπουργών δεν επιτρέπεται να ψηφίσει τον εαυτό του, έπρεπε τα «όχι» να είναι 152.

Οι κάλπες, ωστόσο, φανέρωσαν διαρροές: μία διαρροή για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, 7 για τον Ανδρέα Ξανθό και 3 για τον Παύλο Πολάκη.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν, πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους κάποιες ψήφοι βρέθηκαν σε λάθος κάλπη οπότε θεωρήθηκαν ως άκυρες.

Συγκεκριμένα: στην κάλπη του Παναγιώτη Κουρουμπλή βρέθηκαν 29 άκυρα από τα οποία τα 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς κ..κ. Ξανθό και Πολάκη. Από την κάλπη του Ανδρέα Ξανθού ανασύρθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Κουρουμπλή και Πολάκη. Και στην κάλπη του Παύλου Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους Κουρουμπλή και Ξανθό. Σήμερα εν τω μεταξύ θα συνεδριάσει εκ νέου η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis που θα αποφασίσει και το πλάνο των ενεργειών και το χρονοδιάγραμμα.

Στο πεδίο της οικονομίας από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε χθες στο γραφείο του συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή, κ. Πάιατ πρέπει να λύσει πολλούς γρίφους μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό ως προς τον χρόνο περιβάλλον. Η τέταρτη αξιολόγηση έχει αρχίσει και πάνω από 80 προαπαιτούμενα μαζί με την λύση τους αποτελούν την προϋπόθεση για την συμφωνία με τους εταίρους της φόρμουλας για την επόμενη μέρα. Η υπόθεση-χρέος δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας και όπως όλα δείχνουν η συζήτηση θα παραμείνει για αρκετό χρόνο στο τεχνικό επίπεδο. Οι γνωρίζοντες λένε ότι καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά τις “προβλέψεις” κατά καιρούς κυβενρητικών στελεχών ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει την έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα λέγεται ότι κατά την τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ κάθε άλλο παρά έκλεισε η αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρίτο μνημόνιο. Ακόμη δε και αν ο ESM αναλάβει την αποπληρωμή των δναείων, φαίνεται ότι το ΔΝΤ μπορεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ενεργοποιώντας την συμμετοχή του προς το τέλος του Ιούνη-Ιούλη. Σε κάθε περίπτωση “φως στο τούνελ” των διεργασιών του ΔΝΤ θα φανεί από την εαρινή Σύνοδο αυτόν τον Απρίλη- οπότε και θα έχει παρουσιάσει τα επίσημα στοιχεία της και η Eurostat.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον χειρισμό της υπόθεσης των 2 Ελλήνων στρατιωτών που παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης με το καθεστώς Ερντογάν να δείχνει ότι θέλει να ροκανίσει όσο χρόνο μπορεί, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει προσεκτικά βήματα και κλείσιμο κάθε χαραμάδας για πιθανό “παζάρι” που θέλει να κάνει η τουρκική πλευρά. Κατατοπιστική για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της βουλής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει να προτείνει να γίνει εδώ και τώρα το τηλεφώνημα στον κ. Ερντογάν από τον κ. Τσίπρα. Ειδικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ένα τηλεφώνημα θα δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν την ευκαρία να πακετοποιήσει πολλά θέματα και διεκδικήσεις και να αρχίσει τα “παζάρια”- κάτι που θέλει προφανώς να αποφύγει η ελληνική πλευρά...

thecaller.gr

 

Διαβάστηκε 3236 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.