Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:30 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 19:08

Οι σταθμοί του τραίνου Καλυβίων και Δοκιμίου πριν χαθούν…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γνωστό ότι, στην περιοχή μας οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί  Καλυβίων, του Πλατάνου και του Δοκιμίου, χωρίς λόγο και αιτία κατεδαφίστηκαν δίχως ποτέ να εξηγήσει κάποιος υπεύθυνος γιατί συνέβη αυτό.

Εδώ και χρόνια η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής των ΣΒΔΕ έχει σταματήσει και παρά τα έργα ανακατασκευής της, δεν είδαμε ποτέ ξανά τα τραίνα να ¨σφυρίζουν¨…

Δυστυχώς στις φάσεις ανακατασκευής μεταξύ 2002-2005, γκρεμίστηκαν και έγιναν σωρός από μπάζα, κάποια μοναδικά κτίρια μικρών σταθμών.

Στην περιοχή μας δεν έχουμε αρκετά αρχιτεκτονήματα και ιδίως έξω από τις πόλεις, για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Τέτοια ήταν ο σταθμός του Δοκιμίου, ο σταθμός του Πλατάνου, ο σταθμός των Καλυβίων, ο σταθμός των αλυκών και το βοηθητικό κτίριο του σταθμού της Σταμνάς, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής για την Ελλάδα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος κατεδάφισης αυτών των σταθμών, μιας και δεν βρισκόταν πάνω στο περιτύπωμα της γραμμής.

Από το 2005 η νέα γραμμή παραμένει παραδομένη στις φυσικές φθορές και καταπατήσεις. Εγκατάλειψη και φθορά παντού, χόρτα και καλάμια καλύπτουν πολλά σημεία της γραμμής.

Από τις τελευταίες φωτογραφίες που ελήφθησαν λίγο καιρό πριν γκρεμιστούν οι σταθμοί είναι αυτές που μας παραχώρησε ο κ. Θανάσης Βαλαώρας, τραβηγμένες το 2004. Επειδή είχε γκρεμιστεί νωρίτερα ο σταθμός Πλατάνου δεν υπάρχει σχετική φωτογραφία.

Πληροφορίες από sbde.freehostia.com

1) Σταθμός  Καλυβίων

2) Σταθμός  Δοκιμίου

kalyvia.gr

 

Διαβάστηκε 3147 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.