Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:04 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 15:10

«Χελιδονίσματα» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα πλαίσια του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης παρουσιάστηκε χθες (28/2) από τους μαθητές της Β’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, η θεατρική παράσταση «Χελιδονίσματα».  Η κυρία Ντίνα Πρέκα υπεύθυνη στην ευέλικτη ζώνη στο 8ο Δημοτικού Σχολείου που οργάνωσε την εκδήλωση δήλωσε στην Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr:

image 35

“Έγινε προσπάθεια να αναβιώσουμε το αναπλαστικό έθιμο της Άνοιξης. Ετοιμάσαμε τις στολές μας και φτιάξαμε ένα ωραίο θεατρικό έργο. Το έθιμο αυτό (των Χελιδονισμάτων)  ανιχνεύεται από την εποχή του Αθναίου το 200 πχ και συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πρώτης Μαρτίου, η συνήθεια δηλ. να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τον ερχομό της ανοίξεως και την επιστροφή των χελιδονιών με ευχές που δίνουν στους νοικοκυραίους αναζητώντας να τους δώσουν λίγο κρασί και άλλα εδέσματα, προϋπαντώντας έτσι την άνοιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο αυτό τα παιδάκια το δέχθηκαν με πολύ χαρά.

image 03

Την 1η Μαρτίου εγώ με 15 παιδιά θα πάμε στα σπίτια να πούμε τα κάλαντα για το καλωσόρισμα της άνοιξης. Άνοιξη είναι ζωή , αναγέννηση, χαρά. Διαβεβαιώνουμε την ακεραιότητα της φυλής μας, όταν για 11 αιώνες υπάρχει το έθιμο των Χελιδονισμάτων.

Χελιδόνισματα: Είναι συμβολισμός που συναντάται στα πλαίσια της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σπουδαιότεροι ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κωστής Παλαμάς, ο Μάνος Λοίζος  έχουν γράψει θαυμάσια ποιήματα για τα χελιδόνια.»

image 27

Στο τέλος της γιορτής οι μητέρες πρόσφεραν γλυκά και τσάι στους καλεσμένους που παρευρέθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Θοδωρής Τσιλίκας (Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ευχαριστίες στον Γ. Αθανασόπουλο για την ευγενή συμμετοχή του στην καλλιτεχνική υποστήριξη και την Α. Αγγελακοπούλου για τα σκηνικά και την όλη προσφορά της.

image 05

image 06

image 07

image 08

image 11

image 13

image 14

image 18

image 20

image 21

image 23

image 25

image 26

image 27

image 30

image 36

image 37

 Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 4810 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 23:11
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033