Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:13 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 19:49

«Άλιμα»: Ένα φοβερό ντοκιμαντέρ για τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ταινία μικρού μήκους αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της καθημερινής ζωής των ψαράδων στα ιβάρια μέσα από την εργασία τους, καθώς και την ευρύτερη σχέση τους με τον ιδιαίτερο χώρο της λιμνοθάλασσας.

Στα ιβάρια, τα φυσικά ιχθυοτροφεία που έχουν δημιουργήσει οι κοινότητες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, οι τοπικοί ψαράδες λένε άλιμα όταν θέλουν να παροτρύνουν «να πάτε για ψάρεμα στο διβάρι». Σε ένα τέτοιο μέρος διαδραματίζεται το ντοκιμαντέρ «Άλιμα» των Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου που παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Εδώ και αιώνες, τα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού παρέχουν τροφή και εργασία σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής και συντελούν στη διαμόρφωση ενός μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού τοπίου.

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Κοινοπραξίας για τη Φύση και τον Πολιτισμό, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Medina) εργάστηκε, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού τα τελευταία δύο χρόνια.

Το επίκεντρο του έργου του ήταν οι παραδοσιακές τεχνικές αλιείας που ασκούνται στη λιμνοθάλασσα και συγκεκριμένα η πρακτική του διβαριού που χρησιμοποιεί μόνιμες παγίδες φραγής για να παγιδεύουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εποχικής ή οντογενετικής μετανάστευσης από και προς την ξηρά.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα διβάρια τα οποία βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα, είναι φυσικά αγροκτήματα που εξακολουθούν να τα διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό, με βάση την παραδοσιακή γνώση, οκτώ τοπικοί αλιευτικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται στην ίδια θέση για περισσότερο από έναν αιώνα.

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε η εθνογραφική ταινία «Άλιμα» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών, το οποίο παρέχει μια σύγχρονη ανθρωπολογική ματιά στις διαδρομές των ψαράδων Μεσολογγίου-Αιτωλικού. 

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest) όπου αποτέλεσε μέρος μιας σειράς ταινιών που προβλήθηκαν με θέμα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον».

Η κινηματογράφηση διήρκησε πάνω από ένα χρόνο και προωθήθηκε από την εταιρεία Olympus με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ελπίζουμε ότι η ταινία όχι μόνο θα παρέχει ένα οπτικό ανθρωπολογικό ιστορικό της παραδοσιακής αλιείας στη λιμνοθάλασσα, αλλά θα αυξήσει επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και την πραγματικότητα της πρακτικής σε ένα διαφορετικό ακροατήριο.

Το φοβερό ντοκιμαντέρ για τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου έχει καταθέσει υποψηφιότητα στο επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 2-11 Μαρτίου 2018.

Το teaser

Αυθεντικός Τίτλος: Άλιμα
Σκηνοθέτες: Λουκάς Κουμπούρης, Νικόλας Παπαδημητρίου
Χώρα: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος: 2017
Διάρκεια: 30′

Facebook Page: Άλιμα

iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 3520 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 20:11
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Πολυμέσα