Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:08 πμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 01:19

Με ποια προβλήματα ψυχικής υγείας συνδέεται ο εθισμός στο διαδίκτυο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία ορίζεται ως «ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».

Συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι:

-Η ψυχοκινητική διέγερση

-Το άγχος

-Οι εμμονικές σκέψεις

-Η κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο

-Η μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο

-Οι μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο

-Η αϋπνια

-Οι διατροφικές διαταραχές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας Καναδών επιστημόνων, ο εθισμός στο διαδίκτυο ενδέχεται να αποτελεί σημάδι άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

bigstock Media Addict Man Late Night Si 74490331

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση διαδικτύου από 254 πρωτοετείς στο McMaster University του Οντάριο. Για τη μελέτη χρησιμοποίησαν το εργαλείο Internet Addiction Test (IAT), που αναπτύχθηκε το 1998, καθώς και δική τους κλίμακα με βάση πιο πρόσφατα κριτήρια.

Αξιολογήθηκε επίσης η ψυχική υγεία των φοιτητών, περιλαμβανομένων συμπτωμάτων παρορμητικότητας, κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Οι περισσότεροι από όσους εμφάνιζαν εθισμό στο διαδίκτυο είχαν πρόβλημα να ελέγξουν τη χρήση video streaming και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εργαλείων άμεσης αποστολής μηνυμάτων.

Είχαν περισσότερη δυσκολία να χειριστούν την καθημερινή ρουτίνα και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικότητας και έλλειψης προσοχής. Επίσης, είχαν προβλήματα με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του χρόνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ελαφρά ή σοβαρή ψυχοπαθολογία. Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και εθισμό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στη Βιέννη.

Πηγή: onmed.gr

 

Διαβάστηκε 4358 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.