Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 18:15

Κι όμως υπάρχουν αρκετά περιθώρια χρηματοδότησης για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Και το ερώτημα μετά τη δωρεά της μελέτης για σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό είναι αν υπάρχουν λεφτά για τη δημοπράτησή της.

Μπορεί να ακούγεται κάπως… αλλά λεφτά -δεν θα πούμε υπάρχουν- αλλά μπορούν να βρεθούν! Και μπορούν να βρεθούν φέρνοντας ενδεικτικά ένα παράδειγμα από την ομιλία του Πρωπουθυπουργού στο περιβόητο πια Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα. Εκεί ο Αλ. Τσίπρας είπε πως οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην προώθηση της Πατρών – Πύργου θα αποφέρουν εξοικονόμιση 200 εκατ. ευρώ. Χρήματα επίσης θα υπάρξουν στο ΕΣΠΑ, είτε το τομεακό του Υπ. Υποδομών, είτε το Περιφερειακό της Δυτικής Ελλάδας από τις εκπτώσεις που θα υπάρξουν στη δημοπράτηση της εργολαβίας – σκούπα για την ολοκλήρωση του Άκτιο – Αμβρακία και τη δημοπράτηση της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας με Άκτιο και Βόνιτσα. Επομένως στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο τέλος της χρονιάς υπάρχει περιθώρια χρηματοδότησης.

Επομένως είναι απολύτως εφικτό, από τη στιγμή που απομένει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σύνδεσης του Αγρινίου -κάτι που είναι ζήτημα έξι μηνών περίπου- να υπάρξει δημοπράτηση για τη σύνδεση του Αγρινίου στην τρέχουσα προγραμματική περιόδο (εώς το 2020). Επίσης, επειδή η φύση του έργου που προτείνεται είναι τέτοια, δηλαδή, συνδετήριος κάθετος άξονας και νότια περιφερειακή του Αγρινίου, θα μπορούσε θεωρητικά -αν και η σαλαμοποίηση των έργων εγείρει θέματα- να υπάρξει ξεχωριστές δημοπρασίες και ξεχωριστές χρηματοδοτήσεις από το τομεακό και περιφερειακό ΕΣΠΑ.

Και φυσικά εκτός από το ΕΣΠΑ, υπάρχει η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή το Πακέτο Γιούνκερ, όπου η σύνδεση του Αγρινίου μαζί με άλλα έργα -επειδή κρίνεται η βιωσιμότητα των έργων- όπως η ολοκλήρωση της σύνδεσης της Ιόνιας με Πλατυγιάλι και Αστακό ή το επόμενο τμήμα του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης ή ακόμη και η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 3705 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.