Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:28

Ημερίδα για την αναθέρμανση του θεσμού των Σχολικών Συνεταιρισμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τετάρτη, 21/2 στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Μεταξύ των ομιλητών και ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης και η Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. Αγρίνιου, που εκπροσωπείται από το σχολικό σύμβουλο κ. Απόστολο Βετσόπουλο διοργανώνουν Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Ημερίδα για την αναθέρμανση του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών».

Η Επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Φεβρουάριου 2018, από 11:45 π.μ. έως και 14:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Στη σημερινή εποχή της κρίσης η αναγκαιότητα συγκρότησης και λειτουργίας σχολικών/μαθητικών συνεταιρισμών είναι ιδιαίτερα επιτακτική, επειδή ο συνεταιρισμός μπορεί να θεραπεύσει κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της στους μαθητές.
Ο σχολικός συνεταιρισμός, ως ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό εργαλείο καλών πρακτικών στο χώρο της σχολικής κοινότητας, μπορεί να καλλιεργήσει όχι μόνο αξίες, όπως είναι η υπευθυνότητα, η αυτοβοήθεια, η αλληλεγγύη και η δημοκρατικότητα, αλλά και δεξιότητες-ικανότητες, όπως είναι η συνεργατικότητα, η οργανωτικότητα, η αυτενέργεια, η κοινωνική «επιχειρηματικότητα» και η δημιουργικότητα με ευρύτερο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών στην οργάνωση συνεργατικών και συλλογικών σχημάτων κοινωνικοποίησης σε δημοκρατικό πλαίσιο.

Ο πρώτος σχολικός συνεταιρισμός εμφανίστηκε στην Ελλάδα το έτος 1924 και οι μαθητικοί συνεταιρισμοί έφτασαν τελικά τους 980 το σχολικό έτος 1961-1962.

Κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αν και επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών συνεταιρισμών, το Υπουργείο Παιδείας και οι εκάστοτε ηγεσίες του, δεν ασχολήθηκαν συστηματικά με το θεσμό.

Σήμερα, λοιπόν, χρειάζεται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για το θεσμό των Σχολικών/Μαθητικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, αφού τα οφέλη του Σχολικού/Μαθητικού Συνεταιρισμού στην οργάνωση της σχολικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι ανεκτίμητα.

Την όλη προσπάθεια στηρίζει η Ένωση Αγρινίου, αφού θέση του Συνεταιρισμού γύρω από το ζήτημα που θα συζητηθεί εκτενώς την επόμενη Τετάρτη, είναι πως η σωστή πρακτική εφαρμογή των αρχών του συνεταιρισμού/συνεργατισμού μπορεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και να βοηθήσει μελλοντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Στους εισηγητές της ημερίδας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση”Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος θα μιλήσει για τη θέση των Συνεταιρισμών στην εποχή της κρίσης.

Το πρόγραμμα:

11:45πμ-12:00πμ: Προσέλευση συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: Εγγραφή

Χαιρετισμοί:

Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Δ.Ε. Αιτωλ/νίας
Χρήστος Κολοβός, Διευθυντής Π/θμιας Εκπ/σης Π,Ε. Αιτωλ/νίας
Παπουτσής Φώτιος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. του Δήμου Αγρίνιου
Νάκος Κωνσταντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Αιτωλ/νίας
Αλέξιος Μαστρογιάννης, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλ/νίας
Ευδοξία Μπεκούλη, Δ/ντρία του Μουσικού Σχολείου Αγρίνιου

Εισηγητές:

  • Δρ. Δημήτρης Καπογιάννης, τέως Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Μεσολογγίου και Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο. Θέμα: «Η εξάπλωση των συνεργατικών θεσμών στην Ελλάδα: η συμβολή των εκπαιδευτικών». (12:00-12:15)
  • Δρ. Παναγιώτα Βάθη, Διδάκτορας ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών, Επιστ. Συνεργάτης ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής
    Θέμα: «Θεσμική Καινοτομία και Δημιουργικότητα στην εκπαιδευτική πράξη. Ο ρόλος του Σχολικού Συνεταιρισμού ως προπλάσματος θεσμών συλλογικής δραστηριοποίησηςτων μαθητευομένων». (12:15-12:30)
  • Δρ. Απόστολος Βετσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αιτωλ/νίας
    Θέμα: «Θεσμική κατοχύρωση των Σχολικών Συνεταιρισμών-Προετοιμασία και βήματα για την ίδρυση ενός Σχολικού Συνεταιρισμού» (12:30-12:45)
  • Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΝΩΣΗ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Θέμα: «Η θέση των Συνεταιρισμών στην εποχή της κρίσης» (12:45-13:00)
  • Θέμης Γαμβρούλης, εφοριακός ΔΟΥ Αγρίνιου, τ. Υπ/ντής ΔΟΥ Μεσολογγίου
    Θέμα: «Φορολογικές υποχρεώσεις των Σχολικών Συνεταιρισμών» (13:00-13:15)
  • Χαράλαμπος Γραμμενόπουλος, εκπαιδευτικός ΠΕ11 του Γυμνασίου Κατούνας
    Θέμα: «Μελέτη περίπτωσης ενός Σχολικού Συνεταιρισμού στο Δημοτικό Σχολείο Παραδείσιου Ρόδου, 1991-1992». (13:15-13:30)

Ερωτήσεις-Συζήτηση, (13:30-14:00μμ)

Συντονιστής: Δρ Απόστολος Βετσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.

Χορήγηση Βεβαιώσεων

Γραμματεία Ημερίδας: Μάρθα Τσίκα και Κων/νος Λανάρας.

Διαβάστηκε 1350 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.