Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:23

Περονόσπορος στην πατάτα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πληροφορίες για την προσβολή της καλλιέργειας της πατάτας από Περονόσπορο παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας. Τα στοιχεία αφορούν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

Διαπιστώσεις:

Στη Μεσσηνία, το φύτρωμα ξεκίνησε από το πρώτο 10-ημερο του Ιανουαρίου και ελάχιστες καλλιέργειες βρίσκονται στο κλείσιμο.

Στην πρώιμη παραλιακή ζώνη της Αχαΐας & Ηλείας το φύτρωμα ξεκίνησε από τις αρχές του Φλεβάρη. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για το ξεκίνημα προσβολών, πρωτίστως στη Μεσσηνία και λιγότερο στις πρώιμες περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας.

Συστάσεις:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού για τη Δυτική Ελλάδα, για τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας έως την Παρασκευή 16-02-2018.

Οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών, ωστόσο δεν αναμένεται να ευνοήσουν υπερβολικά την ανάπτυξη του παθογόνου. Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα (http://wwww.minagric.gr/syspest/), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

Διαβάστηκε 1400 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία