Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:22 μμ
 
wm small
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 18:13

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Παντελή Φλωρόπουλου για το σαγκουίνι Γουρίτσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η προσπάθεια διάσωσης του φημισμένου πορτοκαλιού

Μια Ομάδα δώδεκα Μυρτιωτών κι ένα βιβλίο για το σαγκουίνι της Μυρτιάς ανασταίνουν το μύθο και μετατρέπουν την παλιά του φήμη σε είδηση. Το φημισμένο πορτοκάλι που τα είκοσι τελευταία χρόνια απειλείται από την εγκατάλειψη των περιβολιών, άρα με εξαφάνιση, έβαλε σκοπό της να υπερασπιστεί η “Κοινότητα” των 12 Μυρτιωτών, κι επαναφέρει δημοσιογραφικά στην επικαιρότητα ο Παντελής Φλωρόπουλος μ’ ένα βιβλίο υπό τον τίτλο “το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης”.

Το βιβλίο είναι ένα ρεπορτάζ που καταλήγει ωστόσο σε προσωπική μαρτυρία, διότι αφηγείται τα γεγονότα που αφορούν το σαγκουίνι Γουρίτσης τα τριάντα τελευταία χρόνια, στην διάρκεια των οποίων ο συγγραφέας εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον μάταιο μέχρι τώρα αγώνα για την διάσωσή του.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης δεν είναι εντυπωσιακό προϊόν, δεν ανήκει στα φιγουρίνια. Είναι απλό, διακριτικό, ευγενές, αρχοντικό. Στην οικογένεια των σαγκουινιών είναι το πιο όψιμο παγκοσμίως. Ο χυμός του διαθέτει την πιο γλυκιά γεύση απ’ όλα τα σαγκουίνια και όλα τα πορτοκάλια του κόσμου. Ωριμάζει στο τέλος του χειμώνα, η γλύκα του αρχίζει τον Μάρτιο για να κορυφωθεί τον Απρίλιο. Το σαγκουίνι Γουρίτσης που θα φτάσει μέχρι τον Μάιο δεν συγκρίνεται με καμία γεύση άλλου πορτοκαλιού.

Πολλοί ακούνε τη λέξη “σαγκουίνι” και ο νους τους πάει στην ποικιλία του μόρο, που έχει κατακλύσει την αγορά. Δε μπορεί όμως να γίνει καμία σύγκριση μεταξύ τους. Αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τόσο το χρώμα τους, όσο και η γεύση τους, διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα.

Η τιμή του βιβλίου για το σαγκουίνι Γουρίτσης είναι δέκα (10) ευρώ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την διάσωση αυτού του μοναδικού στον κόσμο πορτοκαλιού που παράγεται μόνο στον κάμπο της Μυρτιάς. Οι εισπράξεις του βιβλίου θα διατεθούν για την δημιουργία φυτωρίου σαγκουινιάς και την επαναφύτευση εγκαταλειμμένων περιβολιών.

Να σημειωθεί ότι – με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σπύρου Κωνσταντάρα – ο Δήμος Θέρμου ενέκρινε τον Ιούλιο του 2017 ποσό είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για να συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί αρμοδίως για να γίνει ΠΟΠ το σαγκουίνι Γουρίτσης.

Όποιος θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια για την διάσωση του Αιτωλικού αυτού προϊόντος, μπορεί ν’ αγοράσει το βιβλίο με τίτλο “το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης”. Αποστέλλεται ταχυδρομικά οπουδήποτε στην Ελλάδα, αρκεί να το παραγγείλει στο e-mail του συγγραφέα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο της “Αναγγελίας”: 26410 49000

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 3874 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.