Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:26 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 19:04

Κώστας Κωτούλας: Ένας σπουδαίος στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός από τη Ναύπακτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ήταν ο δημιουργός πολλών αξέχαστων τραγουδιών, υπηρέτησε με ήθος και πάθος το ελληνικό τραγούδι μέσα από διάφορες θέσεις, ενώ συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές.

Ο Κώστας Κωτούλας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το στις 9.06.1938 ενώ βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική, για να ακολουθήσει τις μεγάλες του αγάπες, το στίχο και το ραδιόφωνο, αλλά και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διαφήμιση, πλάι στον Νίκο Δήμου, τον Μάριο Ποντίκα, τον Γιώργο Σκούρτη, τον Κώστα Μουρσελά και την αρθογραφία.

Γράφοντας το «Με πνίγει τούτη η σιωπή», ο Κώστας Κωτούλας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Πέρα από αυτό όμως είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος το ελληνικό τραγούδι, μέσα από διάφορες θέσεις. Δημιουργός πολλών αξέχαστων τραγουδιών όπως το «Χθες Αργά», «Μίλα μου σαν τη βροχή», «Οι πεταλούδες» και άλλα.

Ως στιχουργός συνεργάστηκε κυρίως με το Γιάννη Σπανό. Στίχους του έχουν τραγουδήσει μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρινέλα, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Καίτη Χωματά, ο Σταμάτης Κόκκοτας και η Δήμητρα Γαλάνη. συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, όπως τον Γιάννη Σπανό, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, την Ελένη Δήμου, την Καίτη Χωματά.

Από ομιλία του για την Καίτη Χωματά
Ο Γιάννης Σπανός, ο Κώστας Κωτούλας και ο Νεκτάριος Σφυράκης

Η σχέση του με τον κόσμο της τέχνης

«Οι πρώτες μου γνωριμίες ήταν όταν πήγα φαντάρος, μετά τις σπουδές, όπου συνυπηρετούσα με τον Γιώργο Μαρίνο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου και τον Κώστα Καφάση. Αυτοί ήταν οι πρώτοι τρεις άνθρωποι του χώρου που γνώρισα. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον η γνωριμία μου με τον Παπαστεφάνου: Θέλοντας κάποια φορά να αποφύγω μια επιθεώρηση, κρύφτηκα σε ένα μέρος. Εκεί είδα ένα στρατιώτη να φορτώνει έντυπα σε ένα φορτηγό» ανέφερε για τις επαφές του με τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου.

 

«Ο λοχίας που τον επέβλεπε του έκανε μουσικές ερωτήσεις. Αυτός φαινόταν να έχει άπειρες γνώσεις για το ξένο τραγούδι. Μόλις τέλειωσαν τον πλησίασα και τον ρώτησα αν έχει γνώσεις και για το ελληνικό τραγούδι. Ξεκινήσαμε μάλιστα μεταξύ μας ένα διαγωνισμό γνώσεων. Αυτός δεν ήξερε μόνο ένα τραγούδι του Χατζιδάκι και εγώ του Θεοδωράκη. Έτσι, λοιπόν, γνώρισα τον Παπαστεφάνου με τον οποίο είμαστε φίλοι μέχρι σήμερα. Χάρη σε αυτόν μπήκα στις καλλιτεχνικές παρέες» πρόσθετε.

Η αγαπημένη του Βουκαμβίλια στο πατρικό του σπίτι στο Στενοπάζαρο της Ναυπάκτου.
Στην αγαπημένη του γωνιά, το λιμάνι της Ναυπάκτου.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 από αναπνευστικά αίτια.

iaitoloakarnania.gr

 

 

Διαβάστηκε 3305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 19:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.