Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:09 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 00:17

Μεγάλες αλήθειες από Κουτσουπιά στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την αντίδραση του υπουργού Β. Αποστόλου προκάλεσε η παρέμβαση Κουτσουπιά για το φορολογικό των αγροτών και την ακμάζουσα παραοικονομία. Ποιες άλλες επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Παρουσία σύσσωμής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην παρέμβασή του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Πάτρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιάς περιέγραψε το βασικό πλαίσιο των απολύτως απαραίτητων θεσμικών αλλαγών, αλλά και αλλαγών στη φιλοσοφία και τις πρακτικές άσκησης πολιτικών που πρέπει να υπάρξουν, αν πράγματι η στόχευση είναι το πέρασμα σε ένα περισσότερο αποδοτικό παραγωγικό μοντέλο.

Ο κ. Κουτσουπιάς εστίασε σε κυρίαρχες στρεβλώσεις, εξηγώντας κατ’ αρχάς ότι η απουσία πολιτικής γης και πολιτικής νερού, αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, όσο η πολιτεία δεν έχει στρατηγική πολιτική γης και όσο τα χωράφια εκλαμβάνονται όχι ως μέσα παραγωγής αλλά ως μέσα πλουτισμού, θα έχουμε το παράδοξο από τη μια να υπάρχουν ατέλειωτες εκτάσεις που παραμένουν ακαλλιέργητες και από την άλλη αυτοί που θέλουν και που μπορούν να παράγουν να μην έχουν τη γη για να το κάνουν.

«Καμία αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει όσο ο κλήρος είναι κατακερματισμένος», είπε ο κ. Κουτσουπιάς, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι και αυτή ακόμη η καλλιεργήσιμη γη, που βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, υποβαθμίζεται αισθητά, ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αφού καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το νερό και την άρδευση, όπου παρατηρείται μόνο κατασπατάληση πόρων σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο, με τους Οργανισμούς να υπολειτουργούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουτσουπιάς στο γεγονός της παντελούς απουσίας χρηματοδότησης προς τους αγρότες, λέγοντας μάλιστα πως «ούτε ένα σεντς δεν έχει δοθεί ως δανειοδότηση για επενδύσεις», γεγονός που συνέδεσε και με τη χαμηλή χρηματοδότηση από το ΠΑΑ σε επενδύσεις στον αγροτικό χώρο, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο το πρόγραμμα μεταποίησης και τα σχέδια βελτίωσης έχουν αυτή την αναπτυξιακή χροιά.

Επίσης, ο κ. Κουτσουπιάς μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας των παραγωγών, αλλά και ουσιαστικής προστασίας της φέτας, θέτοντας παράλληλα ο θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην αναγνώριση της Διεπαγγελματικής. Ταυτόχρονα μίλησε για την υπολειτουργία των κτηνιατρείων και για τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, έθιξε το θέμα του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης και ζήτησε σχεδιασμό, αναβάθμιση και χωροθέτηση για τις μονάδες.

Φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απουσία έρευνας-καινοτομίας και δομών εκπαίδευσης στην αγροτοκτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη πιστοποίησης προϊόντων του νομού μας και ουσιαστικής στήριξης του τομέα της αγροδιατροφής.

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στο φορολογικό-ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι 27% για τους αγρότες», προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού κ. Αποστόλου.

Στην εμβόλιμη απάντηση του υπουργού ότι «δεν είναι έτσι», ο κ. Κουτσουπιάς εξήγησε ότι «είναι ακριβώς έτσι», τονίζοντας μάλιστα ότι υπερφορολογούνται εκείνοι που πραγματικά παράγουν, το 20% των αγροτών που συμβάλει στην εθνική οικονομία με το 80% της παραγωγής στον αγροτικό χώρο.

Δείτε το βίντεο:

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου εξήγησε ότι για την παραγωγή δεν έχει σημασία αν πληρώνει λίγα ή και καθόλου ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, με μικρή συμμετοχή στην παραγωγή, όταν το κράτος επιλέγει να εξοντώσει εκείνους που πραγματικά παράγουν: «Αν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς οι συνεταιρισμοί που παράγουμε, όσο υγιείς κι αν είμαστε όση κερδοφορία κι αν έχουμε, οσονούπω θα κλείσουμε, αφού δεν έχουμε προϊόν να δουλέψουμε», είπε ο κ. Κουτσουπιάς, εξηγώντας στον υπουργό ότι αυτό το προϊόν οι παραγωγοί το δίνουν «μαύρο» και αφορολόγητο, στην παραοικονομία που οργιάζει στο χώρο.

Διαβάστηκε 2012 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία