Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 23:57

Αναδεικνύοντας τη λάμψη των ανθρώπων…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

γράφει η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας κα Αριάδνη Δάντε

Αναδεικνύοντας τη λάμψη των ανθρώπων…

Θυμάμαι την πρώτη μου ανάρτηση στη διαδικτυακή μου σελίδα.

Τότε, δήλωνα πως θα γράφω πάντα τις σκέψεις μου, γιατί ήμουν σίγουρη πως θα βρεθεί αυτός που θέλω να τις διαβάσει. Πλέον, δηλώνω απλά πως μ’ αρέσει να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους ανθρώπους και στη συνέχεια να απολαμβάνω τη λάμψη τους, καθώς με διαβάζουν.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο η πρώτη παρουσίαση του νέου μου εκπαιδευτικού βιβλίου με τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη φανταστική εικονογράφηση της Τάνιας Πεχλιβανίδου (Πληροφορίες έργου ΕΔΩ).

Η συγκεκριμένη παρουσίαση οργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και πιστεύω πως δε θύμιζε κλασική παρουσίαση βιβλίου. Οι συντελεστές της ήταν άφθονοι! Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μια πολυπληθή ομάδα αξιόλογων ατόμων συγκεντρώθηκε στο χώρο του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος για να μεταφέρει στο κοινό την ατμόσφαιρα ενός πάρτι γενεθλίων με σκοπό την ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση.

f1

Η Αλεξάνδρα και η Μαρίνα Τσιτσικάου, υπεύθυνες του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι» έστησαν τον πάγκο των βιβλίων του ενός εκ των τριών καταστηματαρχών της ιστορίας του βιβλίου, του κυρίου Φωτεινού, καθώς η Χαρά Μπεκιάρη και η Χρύσα Σπαή τακτοποίησαν τις τούρτες του πάρτι.

f2

Η πρώτη τούρτα, μία στρογγυλή τούρτα με λιλά γλάσο και σταφύλι -ολόιδια με την τούρτα που επιθυμεί να παραγγείλει η θεία Μνήμη για τη μικρή της ανιψιά- ήταν μια ευγενική χορηγία του Γλυκοπωλείου του κυρίου Ηλία Σαϊτα από το Δοκίμι (Κοσμά Αιτωλού 124 (πλατεία Δοκιμίου,2641 026950).

Η δεύτερη τούρτα, μια γιγάντια, ορθογώνια τούρτα με μπισκότα ήταν μια ευγενική χορηγία του ζαχαροπλαστείου ΕΣΠΕΡΙΑ του κυρίου Δημήτρη Βλάχου από το Αγρίνιο (Χ. Τρικούπη 89,2641 044430).

 f8

Περί τις 7 άρχισε να φθάνει ο κόσμος.

Πρώτη και καλύτερη κατέφθασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία υποστήριξε άμεσα το αίτημά μου για την οργάνωση της εκδήλωσης στην πόλη για την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Αρωγός για την επιτυχή διοργάνωση της βραδιάς υπήρξε και η κυρία Χριστίνα Μπαλάσκα, που ήταν αυτή που με το dream team της συνέβαλε τα μέγιστα για την επικοινωνία της δράσης στα μέσα και την προετοιμασία του χώρου.

Σιγά-σιγά άρχισαν να καταφθάνουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί. Το πρώτο άτομο που χαιρέτησε επίσημα το κοινό ήταν η Αλεξάνδρα Τσιτσικάου, που τους ανακοίνωσε και τη δράση «Δώσε ένα βιβλίο». Η δράση πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από το Φουρφούρι με την υποστήριξή μου για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στην ΕΛΕΠΑΠ.

f3

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο ευγενικός χαιρετισμός της κυρίας Αντιδημάρχου και η τοποθέτησή της για τη χρησιμότητα της τόσο επίκαιρης εκδήλωσης.

f4

Πηγή φωτογραφίας: www.sinidisi.gr

Έπειτα, έφτασε η ώρα να συστήσω στο κοινό το δικό μου dream team. Η συντροφιά μου περιλάμβανε τρεις κυρίους και τρεις κυρίες, που μας βοήθησαν να ψάξουμε τη λύση στο μυστήριο της τούρτας του πάρτι της μικρής ανιψιάς της θείας Μνήμης.

Ο πρώτος κύριος της ομάδας που παρουσιάστηκε στο κοινό και τελούσε χρέη συμπαρουσιαστή, ήταν ο Επιμελητής Ψυχίατρος παίδων και εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, κύριος Χρήστος Τερνιώτης. Ο Χρήστος είναι ένας νέος άνθρωπος, ιδιαίτερα ευφυής, με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ, που ανέλαβε το ρόλο του κεντρικού ήρωα του νέου μου βιβλίου, του κακόβουλου Ενρίκε. Συνάμα, ο Χρήστος είχε σκοπό να μας ενημερώσει και για το ψυχολογικό προφίλ των παιδιών και των εφήβων που είναι επιρρεπή στους κινδύνους του Διαδικτύου.

Μετά την παρουσίαση του Χρήστου, η πρώτη κυρία που χαιρέτησε τους Αγρινιώτες ήταν η γλυκιά Ελένη Δημητρέλλου ή αλλιώς «Ελένη της Τέχνης». Η καταπληκτική νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου κατέφθασε από την όμορφη Ναύπακτο για να ενσαρκώσει τον ρόλο της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης,  που πέφτει θύμα του Ενρίκε.

f5

Εργασία νηπίων του 3ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου

Έπειτα, παρουσιάστηκε στο κοινό ο Κωνσταντίνος Σαμψών. Ο Κωνσταντίνος δεν πήρε ούτε τον ρόλο του μουσικού, ούτε του ιπτάμενου, ούτε του πληροφορικού ή του διαχειριστή του AgriniobestOf.gr, που ούτως ή άλλως κατέχει, αλλά του βιβλιοπώλη της ιστορίας του βιβλίου, του κυρίου Φωτεινού.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μια ακόμη γλυκιά παρουσία. Η Χρύσα Σπαή, δημοσιογράφος, ηθοποιός, μα πάνω από όλα καλόψυχος άνθρωπος που τρέχει σε χίλιες μεριές για να καλύψει τα γεγονότα της περιοχής και συνάμα και τις τρελές ιδέες μου ήταν στη συντροφιά μας για να υποδυθεί την κυρία Τζένη, την ζαχαροπλάστισσα της ιστορίας.

f6

Πηγή φωτογραφίας: www.sinidisi.gr

(Ελένη Δημητρέλλου, Χρήστος Τερνιώτης, Χρύσα Σπαή, Χαρά Μπεκιάρη)

Η τρίτη ζαχαρένια παρουσία της παρέας, ήταν η πολυαγαπημένη μου δασκάλα, η Χαρά Μπεκιάρη, σπουδαία εκπαιδευτικός, με ωραία πένα και όρεξη για καινοτόμες δράσεις. Η Χαρά -όνομα και πράγμα- με έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στην τάξη της στο Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου και είμαι περήφανη που είναι και η διορθώτρια του βιβλίου «Ψάχνοντας την ερμηνεία». Η Χαρά βρέθηκε στο panel και υποδύθηκε την κυρία Λία, την παντοπώλισσα της ιστορίας.

Το τελευταίο μέλος της ομάδας, που ενσάρκωσε το ρόλο του κυβερνοπλίτη Ζήση Συμπολίτη, τον υποδύθηκε ο πολύ καλός φίλος και συνεργάτης, Κωνσταντίνος Κικής, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος και δημιουργός πολλών καινοτόμων συστημάτων. 

Μαζί με την παρέα των έξι, μεταφέραμε στο κοινό ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, που αποτελεί και την υπόθεση του βιβλίου:

Η θεία Μνήμη ετοιμάζει ένα πάρτι έκπληξη για τη μικρή της ανιψιά, την Τύχη. Αποφασίζει λοιπόν να παραγγείλει βιβλία για τους προσκεκλημένους της από τον κύριο Φωτεινό, μια τούρτα παγωτό από την κυρία Τζένη και μπαλόνια και χυμούς από το παντοπωλείο της κυρίας Λίας. 

Για να οργανώσει καλύτερα το πάρτι, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων από τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή και συνεννοείται (ή τουλάχιστον προσπαθεί να συνεννοηθεί) γραπτώς με τους τρεις ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Όμως, η θεία Μνήμη είναι αρκετά δημοφιλής συγγραφέας και αυτό την καθιστά στόχο στο Διαδίκτυο. Χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, η επικοινωνία της με τους τρεις καταστηματάρχες δεν είναι ασφαλής και γι’ αυτό φταίει ο άτακτος Ενρίκε. Ο Ενρίκε, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή της θείας Μνήμης, δίνει άλλη τροπή στα σχέδια του πάρτι και η θεία βλέποντας τις αλλαγές ψάχνει… για την ερμηνεία!

Και επειδή ένα πάρτι χωρίς παιδιά αποτελεί βαρετή υπόθεση, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, δεν ήμασταν μόνο τυχεροί που είχαμε αρκετά παιδάκια στην παρέα, αλλά και που εντοπίσαμε δύο από αυτά που είχαν τα γενέθλιά τους: τη Λυδία και τον Νικόλα. Τα δυο παιδιά άκουσαν και το γενέθλιο τραγούδι στο τέλος του παιχνιδιού.

Μαζί με τους έξι συμπρωταγωνιστές παρουσιάσαμε τους διαλόγους του βιβλίου και δώσαμε στους προσκεκλημένους μας να καταλάβουν την έννοια της υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων και τις βασικές αρχές πληροφοριακών συστημάτων (εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα). Ακολούθησε ο προβληματισμός του ορισμού της Ασφάλειας και μια μικρή εισαγωγή, ώστε να αντιληφθούν οι καλεσμένοι μας τις έννοιες των αγαθών, της αξίας, της ζημιάς και του κινδύνου.

Την κατάλληλη στιγμή, ο Χρήστος ανέπτυξε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία για την κλινική εικόνα ενός παιδιού και εφήβου με διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο. Ο παιδοψυχίατρος της παρέας παρέθεσε τα κριτήρια νόσησης, τις αιτίες της προδιάθεσης για την εξάρτηση και τα συμπτώματα της εξάρτησης, περίγραψε τα χαρακτηριστικά του εξαρτώμενου ατόμου, συμβούλεψε τους γονείς για το χειρισμό της κατάστασης και ενημέρωσε σχετικά με την παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού / εφήβου που έχει δεχθεί cyber bullying. Εκτός από τις συμβουλές προς τους γονείς, ο αγαπημένος μας γιατρός παρέθεσε συμβουλές και στα παιδιά.

Η σημαντική αξία της εκδήλωσης φάνηκε τη στιγμή που ο Χρήστος τέθηκε στη διάθεση του κοινού. Υπήρξαν αρκετά, ενδιαφέροντα ερωτήματα από μικρούς και μεγάλους και αναπτύχθηκε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και επίλυση των αποριών από τον παιδοψυχίατρο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενημέρωση για τις απειλές, τους κινδύνους του Διαδικτύου και τις συνέπειες μιας παραβίασης του υπολογιστικού μας συστήματος. Για την καλύτερη αποτύπωση των κινδύνων, χρησιμοποιήθηκε μια αλφαβητική λίστα, η οποία συζητήθηκε και ακολούθησαν οι τρόποι πρόληψής.

Το κοινό ενημερώθηκε για τη στάση και τη συμπεριφορά του κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προτροπή να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον κόσμο του Διαδικτύου, καθώς υπάρχουν πολλοί Ενρίκε που χαίρονται με τις αταξίες που προκαλούν.

Στο τέλος κληρώθηκαν τα τρία αντίτυπα του διαδικτυακού διαγωνισμού των εκδόσεων Τσιπούπολη και οι νικητές ήταν δύο μικροί φίλοι και η κυρία Βίκυ Σταμούλη.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλους, που μπορεί να μεταμορφωθεί σε όπλο γνώσης, αλλά ταυτόχρονα και όπλο καταστροφής. Γι' αυτό είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την ανεξέλεγκτη χρήση του. Όσον αφορά τα παιδιά μας, στις μικρές ηλικίες είναι φρόνιμο να τους επιτρέπουμε την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς που στέκεστε κοντά μου στις δράσεις μου και με αγκαλιάζετε με τη στάση και την προσοχή σας. Η προχθεσινή βραδιά ήταν μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις μου και το οφείλω στην όμορφη ομάδα των ανθρώπων, που κατέκλυσε το χώρο με τη λάμψη της και τη θετική της ενέργεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο την εκδήλωση

image 02

η κα Αριάδνη Δάντε με την Δημοσιογράφο Χρύσα Σπαή

image 04

η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου στο βήμα

image 06

Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε στο βήμα

image 08

image 10

το βιβλίο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μαζί με άλλα βιβλία της Αριάδνης Δάντε

image 11

κλήρωση βιβλίων

image 12

image 13

κοπή Τούρτας

image 18

image 23

η Αριάδνη Δάντε υπογράφει βιβλία 

image 24

Αριάδνη Δάντε, Ελένη Δημητρέλλου, Μαρία Παπαγεωργίου

image 26

Χρύσα Σπαή, Χαρά Μπεκιάρη, Αριάδνη Δάντε, Ελένη Δημητρέλλου και Μαρία Παπαγεωργίου

 

Διαβάστηκε 5922 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 02:45
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.