Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 17:58

Ώρα αποφάσεων για το ΟΣΔΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τον κ. Αποστόλου να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ολοκληρώσει αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε, για τη μείωση του κόστους του ΟΣΔΕ, τον απεγκλωβισμό των παραγωγών από τον άνευ αντικειμένου ενδιάμεσο φορέα συντονισμού και την επανάκτηση του κύρους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Καθαρές λύσεις ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και καλεί τον υπουργό Βαγγ. Αποστόλου να απαντήσει: Που τοποθετεί τον εαυτό του;

«Στο πλευρό της εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων και των μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοκλήτων «υπερασπιστών» του αγροτικού κόσμου, που σε βάρος του κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτο και αχρείαστο έργο ή στο πλευρό των ίδιων των παραγωγών και των εργαζομένων; Σύμμαχος των μεγάλων συμφερόντων και των μονοπωλίων ή του υγειούς ανταγωνισμού και του κόστους της αγοράς; Υπερασπιστής καταστάσεων που ο ίδιος πρώτος καταγγείλατε ή της κοινής λογικής, της διαφάνειας και της ηθικής στην πρακτική άσκηση της πολιτικής;».

Στην επιστολή - παρέμβαση εν όψει του νέου ΟΣΔΕ, η οποία κοινοποιείται συνολικά στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αλλά και στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους επιμένει πως δεν υπάρχει αντικείμενο για τον φορέα συντονισμού στο έργο του ΟΣΔΕ, εξηγώντας, μάλιστα, ότι τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων καλούνται να πληρώσουν τα τιμολόγια κοστολόγησης υπηρεσιών που ποτέ δεν έλαβαν και που δεν έχουν ανάγκη. Κόστος, που φυσικά ματακυλίεται στους παραγωγούς, ουσιαστικά επειδή έτσι το θέλει η διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε υπουργέ,

Εν όψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ) για το 2018 και με δεδομένο ότι πρώτος εσείς εντοπίσατε το παράδοξο και ιδιότυπο ημικρατικό μονοπώλιο, εκφράζοντας τη βούληση διαμόρφωσης συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανταγωνιστικότητα με το να «επιστρέψει το ΟΣΔΕ στο σπίτι του», σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Από το σύνολο των περίπου 656.000 δηλώσεων ΟΣΔΕ που υπεβλήθησαν την περασμένη χρονιά, οι σχεδόν 165.000 υπεβλήθησαν μέσω των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών του δικτύου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ. Περί τις 200.000 υπέβαλαν οι ιδιώτες, ενώ υπήρξε και ο ικανός αριθμός των 15.000 περίπου on line αιτήσεων.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως καμιά χρησιμότητα δεν υπάρχει στη διατήρηση του καθεστώτος του ενδιάμεσου φορέα συντονισμού, που στην πραγματικότητα όχι μόνο υπηρεσίες δεν προσφέρει, αλλά έχει γνωρίσματα όλως αντίθετα με τη φύση του έργου και ευθέως υπονομευτικά του Οργανισμού Πληρωμών, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκχωρεί σε αυτόν το κύριο φυσικό του αντικείμενο.

2. Αυτή η εκχώρηση, σε πλήρη αντίθεση με την εν γένει λειτουργία του Οργανισμού, που ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού όπου χρειάζεται, γίνεται στην προκειμένη περίπτωση και μόνο σε ότι αφορά το έργο των Αιτήσεων με ανάθεση, στον δήθεν Φορέα Συντονισμού, που ταυτόχρονα, όμως, ευθέως ανταγωνίζεται και συχνά με κάθε τρόπο υπονομεύει τις πύλες εισόδου (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), που υποτίθεται ότι συντονίζει και τεχνικά υποστηρίζει.

3. Η «υποστήριξη», την οποία τα Κέντρα καλούμαστε δια επιβολής να πληρώσουμε -και μάλιστα ακριβά- με βάση τη σύμβαση που ουσιαστικά υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα χρόνο πριν, ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού.

Το μόνο που έχει έκανε η εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων στην οποία ο Οργανισμός εκχωρεί το βασικό φυσικό του αντικείμενο, υπονομεύοντας έτσι την ίδια του την υπόσταση, ήταν το να μας αποστείλει τα τιμολόγια για τις προσφερόμενες υπηρεσίες αποσφαλμάτωσης.
Και σας θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Ποιες υπηρεσίες;

Ως υπουργός, που έχετε την εποπτεία του Οργανισμού και τον κεντρικό έλεγχο της όλης διαδικασίας, μπορείτε να κάνετε την δική σας έρευνα, για να διαπιστώσετε πως δεν θα βρείτε ούτε μια περίπτωση αποσφαλμάτωσης απ' την εταιρεία.

4. Αφού και ο ίδιος διαπιστώσετε ότι καλούμαστε «ετσιθελικά» να πληρώσουμε εικονικές υπηρεσίες, παρακαλούμε εξηγήστε μας αν θεωρείτε ότι αυτό είναι συμβατό με τις αρχές και την πολιτική σας και αν θα το επιτρέψετε και την τρέχουσα περίοδο. Εάν όχι, παρακαλούμε ενημερώστε μας για τον τρόπο αποδέσμευσής μας απ' τον φορέα συντονισμού, που, αν μη τι άλλο, λειτουργεί εκβιαστικά και αποτελεί ξένο σώμα τόσο για εμάς όσο και για τον Οργανισμό, κυρίως, όμως, για τους σε ομηρία αγρότες.

5. Ομηρία που, σε τελική ανάλυση, εκτείνεται στο ίδιο το υπουργείο, αφού στην πραγματικότητα είναι οι υπάλληλοι του δικού σας υπουργείου, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρέχουν τις υπηρεσίες, είναι η Επιτροπή ελέγχου των ΚΥΔ, που εσείς συγκροτήσατε, που κάνει τον συντονισμό ?και η ιδιωτική εταιρία που περιορίζεται να κόβει μόνο τα τιμολόγια και να εισπράττει. Εισπράττει, μάλιστα, αυτή η παρέα ιδιωτών, ποσά εξωφρενικά: Ένα εκατομμύριο είναι το κόστος για το κύριο έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό των πληρωμών, αλλά για το έλασσον, αυτό της υποδοχής των Δηλώσεων, το κόστος, για λόγους που εμείς αγνοούμε και που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, φτάνει στα πέντε εκατομμύρια! Και αυτό τη στιγμή που στην αγορά, ακόμα και ο πλέον αξιόπιστος πάροχος cloud, η cosmote, έχει υποδεκαπλάσιο κόστος.

Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο: Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός. Να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες και τα συμφέροντα. Να απαλλαγούν, επιτέλους, τα ΚΥΔ και οι αγρότες, να απαλλαγεί και ο Οργανισμός Πληρωμών του Υπουργείου από καταστάσεις που προσβάλλουν κάθε έννοια χρηστής διαχείρισης και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Κύριε υπουργέ,
η πρωτοβουλία ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών που πήρατε πέρυσι για τη μείωση του κόστους του έργου, μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σ' αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Στο ερώτημα του εάν και κατά πόσο υπάρχει η πραγματική ανάγκη εμπλοκής του ενδιάμεσου φορέα συντονισμού, την απάντηση τη δίνουν οι περισσότεροι από 380.000 παραγωγοί που επέλεξαν να πουν «όχι», παρά τη συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού τους μέσω της γενικότερης καταστροφολογίας, που ασφαλώς και δεν επιβεβαιώθηκε στο παραμικρό. Την απάντηση τη δίνουν επίσης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ρωτήστε τους. Αλλά και οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, αυτοί που επί σειρά ετών ολοκληρώνουν με επιτυχία το έργο.

Στον αντίποδα, ο μόνος υποστηρικτής της εταιρείας, είναι, κατά έναν παράδοξο και δύσκολα ερμηνεύσιμο τρόπο, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το ερώτημα, όμως, είναι που εσείς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα επιλέξετε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας: Στο πλευρό της εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων και των μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοκλήτων «υπερασπιστών» του αγροτικού κόσμου, που σε βάρος του κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτο και αχρείαστο έργο ή στο πλευρό των ίδιων των παραγωγών και των εργαζομένων; Σύμμαχος των μεγάλων συμφερόντων και των μονοπωλίων ή του υγειούς ανταγωνισμού και του κόστους της αγοράς; Υπερασπιστής καταστάσεων που ο ίδιος πρώτος καταγγείλατε ή της κοινής λογικής, της διαφάνειας και της ηθικής στην πρακτική άσκηση της πολιτικής;

Κύριε υπουργέ,
ξεκινήσατε μια γενναία, ιστορική αλλαγή. Ολοκληρώστε την.

Διαβάστηκε 1917 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.