Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:33 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 20:47

Κύπρος: βρέθηκε το ελληνικό μεταγωγικό που έπεσε από φίλια πυρά το 1974- η ιστορία του αγρινιώτη ήρωα Βασίλη Παναγόπουλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην αποκάλυψη ότι ενδεχομένως ανακαλύφθηκε ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε καταρριφθεί από φίλια πυρά το 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, προχώρησαν κύπριοι αξιωματούχοι.
Πρόκειται για το μεταγωγικό σκάφος τύπου Noratlas, το οποίο μετέφερε 28 στρατιώτες και 4 μέλη του πληρώματος και κατερρίφθη από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου.
Σημάδια του μεταγωγικού αεροσκάφους ανακαλύφθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσια.
Όπως ανέφερε ο επίτροπος για Ανθρώπινα Θέματα, Φώτης Φωτίου, η δεύτερη φάση των εργασιών θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και είναι η πλέον σημαντική φάση της ανασκαφής με στόχο την ανεύρεση της ατράκτου και των άλλων συντριμμιών του αεροσκάφους αλλά πάνω από όλα, τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων των επιβαινόντων.
Επρόκειτο για το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως Κυβερνήτης  ο Αγρινιώτης ήρωας επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος.

ΠαναγόπουλοςΒ_2Η ιστορία

Την 21η Ιουλίου του 1974  αποφασίσθηκε η στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία “ΝΙΚΗ ” . Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταμεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας .
Την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας . Μόνο τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο , με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη ( 5 Noratlas και 10 C-47 ) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Στο 4ο αεροσκάφος ΝORATLAS 52-133 με την κωδική ονομασία “NIKH 4″ κυβερνήτης ήταν ο Αγρινιώτης Επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος . Συνέβη η τραγωδία όμως να  κατερριφθή από φίλια πυρά.

Συγκεκριμένα  λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει τo ΓΕΕΦ, τα αντιαεροπορικά στοιχεία αποτελούμενα από τις 185η και 184η Μοίρες αντιαεροπορικών πολυβόλων και τα οποία φύλαγαν την περιοχή  δεν ενημερώθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη τα οποία πέταγαν ήταν εχθρικά . Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα  το  ΝΙΚΗ 4 το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης  να αρπάξει φωτιά και να συντριβεί λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης”

Το τραγικό λάθος με τις εκταφές λειψάνων

Οι 33 νεκροί της επιχείρησης «Νίκη» τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της ταυτότητάς τους.
Το 1979, το ΓΕΣ έκανε εκταφές λειψάνων, ικανοποιώντας αίτημα των συγγενών των εξ Ελλάδος που έπεσαν στην Κύπρο. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στους οικείους των πεσόντων για ταφή. Ωστόσο, δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, τα λείψανα μπερδεύτηκαν και παραδόθηκαν στους συγγενείς οστά άλλων πεσόντων, αντί των δικών τους.
Όταν οι κυπριακές Αρχές, αναζητώντας τους αγνοουμένους, άρχισαν τις εκταφές λειψάνων στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, διαπιστώθηκε αυτό το μακάβριο λάθος. Έτσι, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα εκταφών πεσόντων που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα για να αποδοθούν τα σωστά λείψανα σε κάθε οικογένεια.
Η επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA κατέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από τις περίπου 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα μόνο σε μία περίπτωση δόθηκαν τα σωστά λείψανα σε μία οικογένεια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι οικείοι έθαψαν και μνημόνευαν λάθος ανθρώπους.
Στις 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν λείψανα που ανήκουν σε περισσότερους από 60 διαφορετικούς ανθρώπους. Μεταξύ αυτών και περίπου δέκα από τους νεκρούς της επιχείρησης «Νίκη».

Εν τέλει την Κυριακή 5η Απριλίου 2009 το Αγρίνιο υποδέχθηκε μέρος των οστών του Σμηνάρχου Βασ. Παναγόπουλου που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA . Τα οστά αφίχθησαν εκ Κύπρου στο Μητροπολιτικό Ναό Αγρινίου σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ+3 

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3803 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.