Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 18:28

Οι σπείρες της λίμνης Τριχωνίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχε εμφανιστεί ξανά το 2013 και το 2016 στη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Μπίκα στην επιφάνεια της Τριχωνίδας το απόγευμα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2017, παραμονή πρωτοχρονιάς: Μια τεράστια σπείρα που πιάνει σχεδόν όλο το πλάτος της λίμνης!

Η εκπληκτική φωτογραφία που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα “Αναγγελία” τραβήχτηκε από ένα γνωστό πανοραμικό σημείο στο Πετροχώρι, στον δρόμο προς Σιταράλωνα, απ’ όπου κάτω και μακριά βλέπει κανείς την Τριχωνίδα κατά μήκος.

Όταν η σπείρα έγινε ορατή από τους τρεις φίλους, ήταν ήδη σχηματισμένη, έμεινε δε σχηματισμένη και ακίνητη μέχρι που έφυγαν, μία ώρα αργότερα, ίσως και περισσότερο. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και την ώρα εκείνη επικρατούσε απόλυτη νηνεμία στη λίμνη.

Εξήγηση για το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν υπάρχει βέβαια. Κυκλικά υδάτινα ρεύματα κοντά στις όχθες, αλλά και δίνες υπάρχουν στην Τριχωνίδα, και είναι γνωστό, ρεύματα όμως που σχηματίζουν σπείρα στην ήρεμη επιφάνεια του νερού, ποτέ κανείς δεν ανέφερε στην περιοχή.

Το αποτύπωμα της σπείρας στην υδάτινη επιφάνεια ίσως φανερώνει το ίχνος κάποιου άγνωστου γεωλογικού ή άλλου φαινομένου. Ίσως είναι η αρχή ενός υδροστροβίλου. Αυτό βέβαια είναι μόνο μια λογική σκέψη.

Η εικόνα παραπέμπει στα περίφημα “αγρογλυφικά” (για τα οποία υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες. Η λίμνη, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ήταν εκείνη την ώρα ένας τεράστιος καθρέφτης. Υπάρχουν αμέτρητες άλλες φωτογραφίες (πολλές και από το πανοραμικό αυτό σημείο) που κατά καιρούς δείχνουν σύννεφα να καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της. Κι αυτό κάνει τώρα τον καθένα ν’ αναρωτηθεί: Άραγε τι – εκτός από σύννεφο – ήταν στον ουρανό πάνω απ’ τη λίμνη, σε ποιο ύψος, και καθρεφτιζόταν τόση ώρα στην Τριχωνίδα;

Η σπείρα (μαίανδρος) είναι πανάρχαιο Ελληνικό σύμβολο, έρχεται από την παλαιολιθική εποχή και συμβολίζει τον διαχρονικό Ελληνισμό. Το σχήμα της αποτυπώνεται παντού στη φύση, από τον σπειροειδή γαλαξία μέχρι το ταπεινό σαλιγκάρι. Από τους αρχαίους εθεωρείτο σύμβολο νίκης και ενότητας, σύμβολο του απείρου και της αιώνιας ζωής, αλλά και της αέναης πορείας του Ανθρώπου μέσα στον κόσμο, δηλώνει δε την Ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που το φέρνουν πάνω τους.

 

Σπείρα στην Τριχωνίδα το 2013 και το 2016

Δείτε επίσης μία φωτογραφία που έστειλε ο αναγνώστης του agriniovoice.gr Δημήτρης Σαρρής μετά την δημοσίευση του θέματος. Η παρακάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το Παναιτωλικό, στις 2 Ιανουαρίου του 2013, από μία ανάβαση που έκανε ο αναγνώστης μας με φίλο του.

Αξιοσημείωτο ότι η σπείρα εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο, τόσο το 2012-2013 όσο και το 2017-2018! 2 Ιανουαρίου 2013 και 31 Δεκεμβρίου 2017!

Υπήρξε όμως και συνέχεια: Άλλος αναγνώστης, ο Κωνσταντίνος Μπέσσας έστειλε μία εκπληκτική επίσης φωτογραφία, τραβηγμένη από το Πετροχώρι, το 2016, χωρίς να θυμάται ακριβώς την ημερομηνία της λήψης. Αναφέρει μάλιστα ότι είχε στείλει την φωτογραφία σε Αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι, δεν ξέρει ωστόσο αν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Πηγή: agriniovoice.gr

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 3412 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.