Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 18:25

Συνέντευξη της Ιουλίας Ιωάννου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο έρωτας και η προδοσία είναι κομμάτια της ζωής μας και λίγο ή πολύ όλοι οι άνθρωποι τα έχουν βιώσει

Η Ιουλία Ιωάννου γεννήθηκε στο Ελαιόφυτο Αγρινίου και σπούδασε οπτικός στην Αθήνα. Ύστερα από διάφορες επαγγελματικές αναζητήσεις ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια διαχειρίζεται την προσωπική της ιστοσελίδα,«vivlio-life.gr», όπου παρουσιάζει τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων, κριτικές και σκέψεις αλλά και συνεντεύξεις Ελλήνων συγγραφέων. Διατηρεί επίσης την εκπομπή «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα» στο web radio του «vivlio-life» όπου φιλοξενούνται συγγραφείς και τα βιβλία τους. Είναι παντρεμένη με τον αθλητικογράφο Χρήστο Στούμπο και μητέρα τριών παιδιών. Έργα της συγγραφέα: «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα», Εκδόσεις Λιβάνη, 2015, «Απώλειες», Εκδόσεις Λιβάνη, 2016, «Ασημένια μάτια», Εκδόσεις Πνοή, 2017

ΕΡ. Πώς νιώθετε που μια εφημερίδα από την Άρτα ο «Μαχητής», σας ζήτησε να παραχωρήσετε μια συνέντευξη για το έργο σας;

ΑΠ. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, καθώς είναι η δεύτερη φορά που ο «Μαχητής» της Άρτας φιλοξενεί συνέντευξή μου και σας ευχαριστώ πολύ! Η όμορφη Άρτα είναι τόσο κοντά στο Αγρίνιο και νιώθω σαν να παρουσιάζω το βιβλίο μου σε συντοπίτες μου.

ΕΡ. Ποιες έντυπες εφημερίδες εκδίδονται στο Αγρίνιο, που ζείτε;

ΑΠ. Ακόμη και σε καιρούς κρίσης που διανύουμε η ενημέρωση δεν σταματάει αλλά και το μεράκι των ανθρώπων που εργάζονται για να βγαίνουν στο φως τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο κυκλοφορούν τέσσερις εβδομαδιαίες εφημερίδες (Μαχητής, Αναγγελία, Εβδομάδα, Παλμός) και μία ημερήσια (Συνείδηση) καθώς επίσης και η δωρεάν εφημερίδα Free typos του ομίλου Συνείδηση. Είναι αξιοζήλευτη η προσπάθειά τους σε μια εποχή που ο επαρχιακός τύπος δεν έχει καμία στήριξη και απέναντί του τον ανταγωνισμό των ηλεκτρονικών μέσων.

ΕΡ. Ποια είναι η πνευματική κίνηση στην πόλη σας;

ΑΠ. Πολύ σημαντική για πόλη της περιφέρειας. Το Αγρίνιο γέννησε σπουδαίους ανθρώπους των τεχνών και του πνεύματος. Οι γλύπτες Χρήστος Καπράλος και Θόδωρος (Παπαδημητρίου). Οι ζωγράφοι Χρήστος Μποκόρος και Χρήστος Γαρουφαλής. Ο στιχουργός Πυθαγόρας, ο μουσικός Αριστείδης Μόσχος. Οι λογοτέχνες Κωνσταντίνος και Δημήτριος Χατζόπουλος. Και πολλοί ακόμα σημαντικοί άνθρωποι που στο παρελθόν ή σήμερα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πνευματική κίνηση της πόλης και της χώρας. Το Αγρίνιο είναι η πόλη του πρώτου ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας, των «Παπαστρατίων» (γιορτών με παγκόσμια εμβέλεια έως τη δεκαετία του ’80) και πολλών ακόμα εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, που αποτελούν φάρο στη δύσκολη περίοδο της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας.

ΕΡ. Αλήθεια συναντάτε άλλους συγγραφείς; Αν ναι σε ποια μέρη της πόλης;

ΑΠ. Συνήθως σε παρουσιάσεις βιβλίων συναντώ άλλους συγγραφείς και στην πόλη μου αλλά και σε άλλες πόλεις που επισκέπτομαι. Φυσικά συνομιλούμε σε όποια εκδήλωση μας δοθεί η ευκαιρία. Επίσης οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με ανθρώπους που μπορείς να μιλήσεις κοινή γλώσσα.

ΕΡ. Ποια σημεία του Αγρινίου σας εμπνέουν και θα θέλατε να γράφατε κάποιο βιβλίο σας;

ΑΠ. Αφορμές μπορείς να βρεις παντού γύρω σου. Σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να ακούσω ή να παρατηρήσω κάτι που όταν χρειαστεί αναδύεται από τη μνήμη μου και ίσως χρησιμοποιηθεί σε κάποια ιστορία μου. Στο τελευταίο μου βιβλίο για παράδειγμα, τα «Ασημένια μάτια» η έμπνευση μου χτύπησε το καμπανάκι αντικρίζοντας το Βλοχό, το σημείο όπου υπάρχει το μοναστήρι που αναφέρεται στο βιβλίο, μπροστά από το όρος Παναιτωλικό, και αναπόφευκτα η απίστευτη θέα που προσφέρει προς τη λίμνη Τριχωνίδα.

ΕΡ. Αν και μένετε μόνιμα στο Αγρίνιο τα βιβλία σας τα εκδίδετε στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι στην πόλη σας;

ΑΠ. Οι εκδοτικοί οίκοι που ασχολούνται με την έκδοση και τη διακίνηση των βιβλίων εδρεύουν στην Αθήνα. Δεν έχει σημασία πού ζει κάποιος, αν θέλει να εκδώσει ένα βιβλίο, θα απευθυνθεί σε αυτούς.

ΕΡ. Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

ΑΠ. Από την εφηβεία μου ξεκίνησα να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε μορφή μιας ιστορίας που ήθελα να αφηγηθώ δικά μου βιώματα. Πολύ αργότερα μόλις πριν από οχτώ περίπου χρόνια η ανάγκη αυτή με οδήγησε στο να αρχίσω να γράφω μικρά διηγήματα που δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου, που ακόμη διατηρώ, το vivlio-life. Το μυθιστόρημα ήρθε ξαφνικά στη ζωή μου και όταν ξεκίνησα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο δεν φανταζόμουν φυσικά ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα είχα ήδη γράψει και εκδώσει τρία βιβλία.

ΕΡ. Ποιοι συγγραφείς σας επηρέασαν;

ΑΠ. Από μικρή λάτρευα να διαβάζω Μενέλαο Λουντέμη, αλλά και ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Δεν νιώθω όμως να με έχει επηρεάσει κάποιος συγκεκριμένα στον τρόπο που γράφω. Αφήνω τη σκέψη μου και τα συναισθήματά μου να με οδηγήσουν.

ΕΡ. Υπάρχει κάποια τεχνική που την χρησιμοποιείτε όταν γράφετε;

ΑΠ. Όχι, δεν χρησιμοποιώ κάποια συγκεκριμένη τεχνική. Απλά όσο περισσότερο διαβάζω και γράφω, τόσο νιώθω ότι αποτυπώνω καλύτερα και πιο τεκμηριωμένα τις ιστορίες μου.

ΕΡ. Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το νέο σας βιβλίο «Ασημένια μάτια», εκδόσεις Πνοή;

ΑΠ. Οι αφορμές ήταν πολλές και έδεσαν η μία με την άλλη ώστε να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο. Ήθελα να αναδείξω τη μοναξιά των ανθρώπων που μεγαλώνουν χωρίς να έχουν κανέναν στο πλευρό τους, που αισθάνονται ότι αν δεν αρπάξουν την ευκαιρία να ζήσουν δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεφύγουν από τη ζωή που τους επέβαλαν. Από την άλλη έμπλεξε το κομμάτι της παλιάς ιστορίας που είναι και σε μεγάλο μέρος βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και φυσικά η απόλυτη αγάπη που μπορεί να οδηγήσει στη λύση όλων των προβλημάτων που φαντάζουν ανυπέρβλητα στα μάτια μας.

ΕΡ. Γράφετε για τον έρωτα και την προδοσία. Η ιστορία σας έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;

ΑΠ. Ο έρωτας και η προδοσία είναι κομμάτια της ζωής μας, λίγο ή πολύ όλοι οι άνθρωποι τα έχουν βιώσει. Όπως ανέφερα και παραπάνω το κομμάτι της ιστορίας που αναφέρεται στο παρελθόν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης ήθελα να αναδείξω την ανυστερόβουλη αγάπη, το ότι αν πιστεύεις το καλό θα βρεθεί και τρόπος να νικήσεις όλες τις κακές παρεμβολές που σε εμποδίζουν ώστε να βρεις την πραγματική ευτυχία.

ΕΡ. Μια παλιά προφητεία και η αναζήτηση ενός θησαυρού. Πιστεύετε στις προφητείες;

ΑΠ. Από μικρό παιδί με γοήτευαν οι ιστορίες με κρυμμένους θησαυρούς και τον τρόπο που οι άνθρωποι έψαχναν την αλήθεια από το μύθο. Η συγκεκριμένη προφητεία που αναφέρεται στο βιβλίο μου είναι δική μου επινόηση, αλλά ναι, μου αρέσει να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που βοηθάει να αναδειχτεί και να νικήσει η απόλυτη αγάπη. Όχι απαραίτητα σε προφητείες στη σημερινή εποχή, αλλά σε μια συμπαντική δύναμη θα έλεγα καλύτερα.

ΕΡ. Έχετε εκδώσει βιβλία και έχουν γραφεί κριτικές για το έργο σας. Νιώθετε ικανοποιημένη από αυτή την αναγνώριση;

ΑΠ. Η αλήθεια είναι ότι και για τα τρία μου βιβλία οι κριτικές που έχουν γράψει και απλοί αναγνώστες αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό γενικότερα είναι αξιόλογες. Φυσικά και μου αρέσει και με ικανοποιεί αυτή η αναγνώριση, όμως αυτό που αισθάνομαι είναι ότι χρειάζεται πολλή προσοχή στον τρόπο που θα προχωρήσω παρακάτω για να φανώ αντάξια της αγάπης και της αναγνώρισης αυτής από τους αναγνώστες μου.

ΕΡ. Παράλληλα είσαστε ενεργό μέλος του πολιτισμού της πόλης. Είτε γράφοντας για βιβλία, στην ιστοσελίδα σας www.vivlio-life, αλλά και με τις ραδιοφωνικές σας εκπομπές. Μπορείτε να μας αναφέρετε αυτές τις δραστηριότητές σας;

ΑΠ. Η ιστοσελίδα μου vivlio-life διανύει ήδη τον όγδοο χρόνο της, όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο βιβλίο και τον πολιτισμό γενικότερα. Μέσα από εκεί λοιπόν για δεύτερη σεζόν δημιούργησα το web radio vivlio-life για την εκπομπή μου «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα», μια εκπομπή που είναι αφιερωμένη στους συγγραφείς και το έργο τους. Έχω φιλοξενήσει και στην ιστοσελίδα μου αλλά και στην εκπομπή μου εκατοντάδες συνεντεύξεις αξιόλογων συγγραφέων που με τιμούν με την παρουσία τους και προσπαθώ να αναδείξω τον άνθρωπο αλλά και τον τρόπο που «μιλάει» μέσα από τις ιστορίες του στους αναγνώστες. Είναι πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα να σε εμπιστεύονται σπουδαίοι συγγραφείς από όλους τους εκδοτικούς οίκους και να παρακολουθούν αυτή την προσπάθεια αναγνώστες και ακροατές από όλη την Ελλάδα. Είναι μια αμφίδρομη σχέση που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που όλοι αγαπάμε, τα βιβλία!

ΕΡ. Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

ΑΠ. Αυτό που θα πρότεινα είναι να διαβάζουν όσο περισσότερο γίνεται. Μόνο μέσα από τη γνώση μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ο μαγικός κόσμος των βιβλίων μας ανοίγεται διάπλατα ώστε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, να μάθουμε ιστορίες που δεν θα μπορούσαμε με κανέναν άλλο τρόπο να τις μάθουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να ταξιδέψουμε σε μέρη που δεν έχουμε πάει και φυσικά να αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη να σκηνοθετήσει με το δικό της τρόπο το καλύτερο σενάριο. Ο κόσμος του βιβλίου είναι τόσο μοναδικός και η σχέση που θα αποκτήσει ο αναγνώστης μαζί του είναι προσωπική και ιδιαίτερη που δεν θα τον προδώσει ποτέ. Από κάθε βιβλίο που θα του αφιερώσουμε το χρόνο μας, πάντα κάτι έχουμε να κερδίσουμε!

vivlio-life.gr

Διαβάστηκε 1330 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.