Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:11 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 22:16

Ο απόλυτος οδηγός για το παιδικό δωμάτιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμβουλές για χρώματα παιδικού δωματίου, φωτισμό, κατάλληλα έπιπλα, και αποθηκευτικούς χώρους.

Για τα παιδιά το παιδικό δωμάτιο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό δωμάτιο. Είναι το το «βασίλειό τους, η αίθουσα ψυχαγωγίας, η περιοχή μελέτης, και ένας χώρο για να αποθηκεύσετε τα ρούχα, τα βιβλία και τα παιχνίδια τους. Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά (ειδικά από κάποια ηλικία και μετά) χρειάζονται ένα δικό τους χώρο στον οποίο νιώθουν «στο σπίτι τους».

Έτσι, το παιδικό δωμάτιο πρέπει να υποστηρίζει τη δημιουργικότητα και να αφήνει αρκετό χώρο για παιχνίδι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσφέρει μια όαση ηρεμίας για τον βραδινό ύπνο. Επομένως, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να ενσωματώσετε στο δωμάτιο του παιδιού.

Ο συγκεκριμένος χώρος, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού, αλλά και στην κοινωνικοσυναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη. Γι’ αυτό, σας παρουσιάζουμε τον απόλυτο οδηγό για αντλήσετε έμπνευση και να δημιουργήσετε ένα εκπληκτικό καταφύγιο για το παιδί σας.

Έπιπλα παιδικού δωματίου

Παιδικό δωμάτιο

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι τα έπιπλα του παιδικού δωματίου. Εστιάστε σε έπιπλα που είναι κατάλληλα γι’ αυτό το χώρο, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επόμενα χρόνια. Μερικά από τα απαραίτητα έπιπλα που δεν πρέπει να λείπουν από το παιδικό δωμάτιο είναι: το κρεβάτι, το γραφεία, η ντουλάπα, το κομοδίνο, μαξιλάρια στο πάτωμα ή ένα τραπεζάκι με καρέκλα για να ζωγραφίζει το παιδί και η βιβλιοθήκη.

Αν έχετε ένα μεγάλο δωμάτιο μην διστάσετε να τοποθετήσετε ένα τραπεζάκι με δύο μικρές καρέκλες. Προτιμήστε έπιπλα με ουδέτερα φινιρίσματα, όπως το φυσικό ξύλο ή το μέταλλο με λευκή βαφή. Τα μεταλλικά έπιπλα είναι ασφαλείς επιλογές, καθώς ταιριάζουν με οποιοδήποτε χρώμα επιλέξετε για το δωμάτιο.

Κρεβάτι

Κοριτσίστικο κρεβάτι

Υπάρχουν διάφορα είδη παιδικών κρεβατιών σε πολλά στυλ και χρώματα. Μάλιστα, στην αγορά θα βρείτε κρεβάτια με ενσωματωμένα γραφεία τα οποία είναι η ιδανική λύση για ένα μικρό χώρο. Αν επιλέξετε ένα μονό κρεβάτι φρονίστε να έχει απο κάτω και ένα δεύτερο, συρόμενο κρεβάτι, το οποίο μπορεί να ανοιχτεί και να μαζευτεί πολύ εύκολα. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενήσετε τους φίλους του χωρίς να δημιουργείται ακαταστασία στο χώρο.

Αν δεν θέλετε να αλλάξετε κρεβάτι μετά από λίγα χρόνια, όταν το παιδί θα έχει μεγαλώσει, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο μέγεθος και τον χαρακτήρα του κρεβατιού που θα επιλέξετε. Γι’ αυτό επιλέξετε ένα κρεβάτι το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και στην εφηβεία του.

Γραφείο

Παιδικό δωμάτιο

Το γραφείο θα πρέπει να είναι ελκυστικό για το παιδί ώστε να το βοηθάει να συγκεντρώνεται. Επιπλέον, εκεί θα ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες όπως οι κατασκευές οι ζωγραφίες κλπ.. Βέβαια, καλό θα είναι να χρησιμοποιείται κάθε φορά για μία και μόνο δραστηριότητα.

Φροντίστε η επιφάνειά του να είναι καθαρή και τακτοποιημένη και, φυσικά, χωρίς περιττά αντικείμενα πάνω της ώστε να μπορεί το παιδί να συγκεντρωθεί. Πρέπει να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ότι χρειάζεται όταν διαβάζει. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι κοντινοί αποθηκευτικοί χώροι του γραφείου, όπου τα αντικείμενα θα τακτοποιούνται εύκολα.

Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

Όπως είναι φυσικό, κοντά στο γραφείο θα πρέπει να υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Προτιμήστε ράφια μεταβλητού ύψους καθώς θα φανούν χρήσιμα. Αφού, η ποικιλία των βιβλίων που θα θέλει να διαβάσει το παιδί θα αυξάνεται συνεχώς. Αν, όμως, τα ράφια είναι σταθερά,  φροντίστε μερικά από αυτά να έχουν μεγάλο ύψος.

Επιπλέον, τα βιβλία δεν είναι τα μοναδικά αντικείμενα στη βιβλιοθήκη. Μπορείτε να τοποθετήσετε σε μερικά από τα ράφια παιχνίδια, διακοσμητικά και κατασκευές του παιδιού σας. Μην ξεχάσετε, να προβλέψετε τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της βιβλιοθήκης, είτε σε ύψος, είτε σε μήκος, είτε σε άλλο σημείο του δωματίου.

Καρέκλα γραφείου

Μωβ καρέκλα γραφείου

Η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδικού δωματίου (και όχι μόνο) θα πρέπει να είναι αναπαυτική και ανατομική. Θα πρέπει να διαθέτει μπράτσα ώστε να κάθεται το παιδί σωστά. Καλό θα είναι να το ύψος της να είναι ρυθμιζόμενο, με αρκετά μεγάλο εύρος, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού και για

Επιλέξτε μια καρέκλα, της οποίας οι μηχανισμοί που την ρυθμίζουν να είναι απλοί, ώστε να μην αποθαρρύνουν το παιδί από το να τους χρησιμοποιεί. Βέβαια, φροντίστε να είναι αν ανθεκτικοί και να μην χαλάνε εύκολα. Πριν κάνετε μια τέτοια αγορά, πάρτε και το παιδί μαζί σας για να την δοκιμάσει και να είστε σίγουροι ότι του είναι βολική.

Πάτωμα παιδικού δωματίου

Παιδιά που παίζουν

Η επιλογή ενός ασφαλούς δαπέδου για το παιδικό δωμάτιο προβληματίζει σοβαρά τους περισσότερους γονείς. Καθώς, τα πεσίματα του παιδιού σας θα είναι πολλά, και ο κίνδυνος ατυχήματος από ένα απότομο πέσιμο είναι αρκετό πιθανός.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

 
  • Η σκληρότητα του δαπέδου
  • Η υγιεινή του δαπέδου
  • Η ευκολία καθαρισμού και τοποθέτησης
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το ιδανικό πάτωμα για το παιδικό δωμάτιο είναι τα αθλητικά δάπεδα. Τα συγκεκριμένα δάπεδα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν την κατάλληλη απορρόφηση κραδασμών από πτώσεις αντικειμένων μέχρι και του ίδιου του παιδιού σας. Έτσι, δεν θα φοβάστε αν θα πέσει και αν χτυπήσει.

Επιπλέον, μπορεί να καθαρίζεται και να σφουγγαρίζεται πολύ εύκολα, αφού η επιφάνειά του είναι λεία. Θα τα βρείτε στην αγορά σε διάφορα χρώματα, κυρίως σε ζωηρές μονόχρωμες αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου, πράσινου, κίτρινου κλπ.

Παιδικό δωμάτιο

Βέβαια, αν δεν σας αρέσει αυτή η λύση μπορείτε να προτιμήστε το κλασσικό ξύλινο πάτωμα. Το μόνο μείον του πατώματος είναι ότι είναι λίγο «ευαίσθητο» και χαράζει εύκολα. Γι΄αυτό αν θέλετε μπορείτε να το επενδύσετε με μία μοκέτα ή ένα χαλί. Απλά, φροντίστε να μην περιέχουν βλαβερές ουσίες. Καθώς, μια μοκέτα μπορεί να ευθύνεται για κάποια αλλεργία που πιθανώς θα αποκτήσει ένα παιδί.

Χρώματα

Παιδικό δωμάτιο με κουκέτα

Αφού, λοιπόν, έχετε καταλλήξει στα απαραίτητα έπιπλα και του κρεβάτι του παιδικού δωματίου, το επόμενο βήμα που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το χρώμα του τοίχου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και την διάθεση των παιδιών. Γι’ αυτό επιλέξετε την κατάλληλη απόχρωση για το συγκεκριμένο χρόνο, που θα γίνει το καταφύγιο του μικρού σας παιδιού.

Πριν επιλέξετε το χρώμα για το παιδικό δώμάτιο θα πρέπει να σκεφτείτε μερικά πράγματα. Ταιριάζει στην προσωπικότητά του; Είναι διαχρονικά ή θα το βαρεθεί μετά από λίγα χρόνια; Θα το ηρεμεί ή είναι πολύ έντονο; Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου χρώματος για τον τοίχο του παιδικού δωματίου.

Κίτρινο παιδικό δωμάτιο

Οι κλασσικές επιλογές χρώματων για ένα αγορίστικο ή κοριτσίστικο δωμάτιο, είναι το μπλε και το ροζ αντίστοιχα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μόδα έχει περάσει, αφού υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να βάψεις το συγκεκριμένο δωμάτιο. Για παράδειγμα, το πορτοκαλί, το πράσινο, το κίτρινο και το κόκκινο είναι μερικά από τα χρώματα που κοσμούν εκπληκτικά τους τοίχους των παιδικών δωματίων.

Όμως, αν έχετε στο μυαλό σας να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης θα πρέπει να επιλέξετε χρώματα που το υποστηρίζουν. Από vintage και μοντέρνο μέχρι ρομαντικό και navy, θα πρέπει να επιλέξεις τις αποχρώσεις που θα το απογειώσουν.

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε μια ταπετσαρία στο παιδικό δωμάτιο. Μια τέτοια επιλογή θα το απογειώσει σίγουρα διακοσμητικά. Βέβαια, αξίζει να πούμε ότι η ταπετσαρία είναι μια δύσκολη απόφαση, καθώς θα πρέπει να βρείτε σχέδια που θα ταιριάζουν και για τα επόμενα χρόνια του παιδιού.

Αποθηκευτικοί χώροι

Αποθηκευτικοί χώροι παιδικού δωματίου

Τα διάφανη πλαστικά κουτιά είναι μια καλή επιλογή για να αποθηκεύσετε διάφορα αντικείμενα και παιχνίδια του παιδιού σας. Είναι πρακτικά καθώς μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του κουτιού, και έτσι θα ξέρετε που έχετε βάλει το κάθε αντικείμενο. Θα τα βρείτε σε διάφορα χρώματα και στυλ για να κοσμήσουν το παιδικό δωμάτιο.

Προτιμήστε μια μικρή ντουλάπα για να αποθηκεύσετε εκεί τα ρούχα και τα παπούτσια του παιδιού σας. Επιλέξτε καλάθια, κουτιά ή υφασμάτινους σάκους για να βάλετε τις κάλτσες, τα εσώρουχα και ότι άλλο έχετε προς αποθήκευση. Βέβαια, αυτές οι ιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να βάλετε μέσα τα παιχνίδια των παιδιών.

Φωτισμός

Παιδικό δωμάτιο

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος του σπιτιού που πρέπει να έχει αρκετό φυσικό φως. Από την άλλη, ο τεχνητός φωτισμός δημιουργεί διαφορετικές ατμόσφαιρες αναλόγως την ώρα. Δίνοντας, με αυτό το τρόπο, στο παιδί τη δυνατότητα να παίξει, να διαβάσει και να χαλαρώσει. Επίσης, μην ξεχάσετε τα φωτάκια νυκτός τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για να κοιμούνται τα παιδιά σας ήρεμα και ήσυχα.

Στο εμπόριο θα βρείτε αμέτρητα παιδικά φωτιστικά, τα οποία είναι κατάλληλα σχεδιασμένα από αισθητικής πλευράς αλλά και από άποψη ασφάλειας. Γενικά, να θυμάστε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και τα γούστα αλλάζουν πολύ συχνά. Γι’ αυτό ακριβώς επιλέξτε ένα φωτισμό που είναι ναι μεν κατασκευασμένος για το παιδικό δωμάτιο αλλά ο σχεδιασμός του να είναι κάπως πιο διαχρονικός και κατάλληλος για μεγαλύτερες ηλικίες.

Ιδέες γεμάτες έμπνευση

Παιδικό δωμάτιο

Με όλες αυτές τις πληροφορίες που έχετε στο χέρι, θα πρέπει να έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα εκπληκτικό παιδικό δωμάτιο. Ενημερωθείτε για DIY διακοσμητικές ιδέες για το παιδικό δωμάτιο, αλλά και με έξυπνες και πρακτικές λύσεις για να κρύψετε το καλοριφέρ. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να διαβάσετε για το πως μπορείτε να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο που είναι ταυτόχρονα εφηβικό και παιδικό.

https://reconsblog.gr

 

Διαβάστηκε 8054 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.