Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 13:59

Οι τράπεζες που θα δίνουν δάνεια για το Εξοικονομώ ΙΙ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιες τράπεζες θα δώσουν δάνεια για το Εξοικονομώ ΙΙ; Το Δ.Σ του ΕΤΕΑΝ προχώρησε στην επιλογή τραπεζών που θα συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα.

Δέκα εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες θα «αναμειχθούν» στη χρηματοδότηση-δανειοδότηση των δικαιούχων του νέου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) αποδέχθηκε τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για την ανακαίνιση των κατοικιών, στη βάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε.

Ήδη από χθες τις ενημέρωσε με επιστολές προκειμένου να προσέλθουν για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων συνεργασίας. Μπορεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να μην είναι απαραίτητη η λήψη δανείου (όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο), ωστόσο η συμμετοχή των τραπεζών είναι επιβεβλημένη. Καθώς, το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση συνεπενδυτικών ταμείων, που θα παρέχουν δάνεια σε όσους δικαιούχους τα αιτηθούν. Στο πλαίσιο των συνεπενδυτικών ταμείων, το ΕΤΕΑΝ θα συνεισφέρει το 33,33% των πόρων και ο πιστωτικός φορέας το υπόλοιπο 66,67%.

Πλέον, με την αναμενόμενη εντός των επόμενων ημερών υπογραφή των συμβάσεων, πραγματοποιείται ακόμη ένα βήμα για την ενεργοποίηση του προγράμματος. Τα επόμενα βήματα είναι η διαμόρφωση του τελικού οδηγού εφαρμογής και η έγκριση των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο Εξοικονομώ ΙΙ είναι οι εξής:

  1. Alpha Bank
  2. Τράπεζα Αττικής
  3. Eurobank Ergasias
  4. Εθνική Τράπεζα
  5. Τράπεζα Πειραιώς
  6. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
  7. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
  8. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
  9. Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
  10. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθεση και η καταχώρηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από μία ειδική online πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί με την έναρξη του προγράμματος. Από την ίδια πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα. Επίσης, θα μπορεί να επιλέξει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό.

Πριν από την online διαδικασία θα πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη από ενεργειακό επιθεωρητή προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επισκεφθεί την πύλη για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα παραπάνω δεδομένα, τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων, όπως και τα οικονομικά του στοιχεία.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η ένταξή του, τότε θα δεσμεύεται το αντίστοιχο ποσό επιχορήγησης. Ενώ στην περίπτωση που επιλέξει τραπεζικό δανεισμό θα μπορεί να εκταμιεύσει ως προκαταβολή έως και το 70% του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό, όπως και η επιχορήγηση, θα αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την έκδοση του δεύτερου ΠΕΑ που θα αποδεικνύει πως επιτεύχθηκε ο στόχος. Εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί πρώτα ο συνολικός έλεγχος.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.
  3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου.
  4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.
  5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

https://reconsblog.gr/

 

Διαβάστηκε 3381 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.