Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:00 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 18:02

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Μήτση, Δήμος Εχίνου »Ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) εξέδωσε και παρουσίασε χθές τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα Λόγου και Τέχνης, ΣΤΟΑ του ΒΙΒΛΙΟΥ,το βιβλίο με τίτλο: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» που έγραψε ο συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής, Νίκος Θ. Μήτσης, σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου, το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και με την συμπαράσταση της ΠΑΝ.ΣΥ. (Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία) και της ΑΙ.ΠΟ.Ε. (Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία).

Το βιβλίο καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821 από το Ξηρόμερο και τον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά και οι οικισμοί: Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος & Μπαμπίνη.

Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο, σ΄ αυτούς που όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ… και μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους αποσκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.

 
Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα που στηρίζεται πρώτα απ΄ όλα σε ευρήματα που έρευνα κοπιαστική, δαπανηρή, χρονοβόρα – πάνω από 30 έτη – έφερε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ ) και κατά δεύτερον, σε ευρήματα από έρευνα πλούσιας βιβλιογραφίας σε περιοδικά, χάρτες, γκραβούρες και εφημερίδες του 19ουαιώνα, σε βιβλία Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, καθώς και έρευνα στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών , από το Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων και στα « ΑΡΙΣΤΕΙΑ» – Μητρώα των οπλαρχηγών του 1821 στην Εθν. Βιβλιοθήκη κ.λ.π κρατικές αρχειακές πηγές.

Αφορά , κυρίως , το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821 -1845 του τ. Δήμου Εχίνου. Αποτελείται από ( 720 ) εφτακόσιες είκοσι σελίδες και περιέχει , συν τοις άλλοις, πρωτότυπους χάρτες, πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό & αναρίθμητο φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο ως επί το πλείστον από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών από τον τ. Δήμο Εχίνου, αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα στρατολογικούς καταλόγους των Ακαρνάνων οπλαρχηγών στα 1821-1829 .

Οι Αιτωλοακαρνάνες , οι Ξηρομερίτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι πέριξ της Κατούνας Ξηρομέρου, θα έχουν την ευκαιρία, να εντρυφήσουν με περίσσιο ζήλο και διάθεση, το από πάσης πλευράς, μεστό και καλαίσθητο πόνημα και να πληροφορηθούν μέσα από τις ιστορικές πηγές αλλά και από τα αδιάσειστα ντοκουμέντα και στοιχεία για τους 580 και πλέον Λησμονημένους Μαχητές απ΄ ολόκληρο τον Δήμο Εχίνου δηλαδή των 18 χωριών του, που προαναφέρουμε, με πλήρεις βιογραφίες των αγωνιστών και των μαχητών καθώς και πρωτότυπα έγγραφα με πιστοποιητικά στρατιωτικών εκδουλεύσεων αυτών, όπως σφραγίδες και υπογραφές οπλαρχηγών εκείνης της εποχής (1821-1865).
 
Για το βιβλίο μίλησαν οι :
Νίκος Τέλωνας, Συγγραφέας – Ερευνητής, τ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας: Αναφορά στα επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
-Χρήστος Γ. Κλαδευτήρας, π. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ ,
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου ,
Ιατρός Χειρουργός: Παρουσίαση του βιβλίου «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821»
Αποφώνηση από το Συγγραφέα.
Συντονιστής : ο κ. Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε).
Χαιρετισμό απηύθυναν απο τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Πανταζή, ενω απο το Δήμο Ξηρομέρου ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου Κώστας Γεωργούλας, απο την ΠΑΝΣΥ Ο πρόεδρος Παναγιώτης Χολής και απο την ΟΠΣΥΞ οΔημήτρης Στεργίου.
 

Αξίζει να σημειώσουμε την πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση τον παιδιών του χορευτικού του ‘‘Σωματίου Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών Ελληνική Παράδοσημε έδρα το ίλιον» όπου υποδεχόταν το κόσμο με της παραδοσιακές τους στολές και όμορφυναν την εκδήλωση, επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμπατριώτες μας Βασίλης Κολοβός & Βασίλης Μπουρνάζος και ο Παναγιώτης Παππάς τραγούδησαν κλέφτικα τραγούδια

πάρα πολλοί επίσημοι στην παρουσίαση του Βιβλίου χθες 1/11/2017 όπως ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι βουλευτές Νίκη Τριανταφύλλου ,Γιώργος Βαρεμένος , πρωην βουλευτές Μακρυπίδης Ανδρέας Μωραϊτης Θάνος , Χρήστος Κοκινοβασίλης,Θανάσης Δημητρακόπουλος, Στρατούλης Δημήτρης.
Επίσης ο Σπήλιος Λιβανός, ο Πάτερ Βασίλειος Πόπης, Παναγιώτης Σόμπολος, Παναγιώτης Τρυφιάτης, ο Αλέκος Σάββας εκπρόσωποι ομοσπονδιών και Συλλόγων ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.

 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 1467 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.