Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 19:05

“Πνοές Ανέμων” στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας «Περιβάλλον και Πολιτισμός», με θέμα «Πνοές Ανέμων» και σε διοργάνωση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ, συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.
 
Το εκπ. πρόγραμμα «Ίρις, το Ουράνιο τόξο… στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου» παρακολούθησαν 155 συμμετέχοντες του 17ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου, του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Ζευγαρακίου, του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου και του Κέντρου Διημέρευσης Ηλιαχτίδα, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

pnoes-anemon-mouseio-thermou (2)
Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Δ. Γαβρίνα, με αφορμή την Ίριδα, που απεικονίζεται σε τμήμα πήλινης ζωγραφιστής πήλινης πλάκας μετόπης(;) του ναού Απόλλωνος Λυσείου και που εκτίθεται στην υποενότητα 4 του αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου. Η Ίριδα -θεά του ουράνιου τόξου, γυναίκα του Ζέφυρου και αδερφή της θύελλας- ενέπνευσε τους μαθητές να την ζωγραφίσουν με την ορμή βροχής, με χρυσά φτερωτά πέδιλα, να φτάνει στη γη να βοηθήσει την Λητώ, προκειμένου να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, αφού πρώτα έχει πείσει την Ειλειθυία (θεότητα του τοκετού) να την βοηθήσει. Αποτυπώθηκε εύστοχα με κηρύκειο στο χέρι ως αγγελιοφόρος μηνυμάτων μεταξύ θεών και ανθρώπων να χαράζει στην ατμόσφαιρά επτάχρωμο δρόμο από τον ουρανό στη γη. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά σε μυθολογικές προεκτάσεις των Ανέμων καθώς και στον αρχαιότερο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό, το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες- Ρωμαϊκή Αγορά Αθήνας), που υπολόγιζε τον χρόνο και μετεωρολογικές μετρήσεις.
pnoes-anemon-mouseio-thermou (3)
Έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, συνεχίζουμε να προσελκύουμε κοινό στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμο, σχεδιάζοντας επόμενες επικοινωνιακές δράσεις.
pnoes-anemon-mouseio-thermou (4)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (1)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (5)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (7)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (8)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (9)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (10)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (11)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (12)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (13)

pnoes-anemon-mouseio-thermou (14)

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 2387 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.