Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  12:53 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 17:53

Καλλιτεχνική απεικόνιση της εισόδου των Αντιστασιακών στην Περίστα Ναυπακτίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παραμονές 28ης Οκτωβρίου αναδημοσιεύεται ένας παλαιός πίνακας του Αγρινιώτη Καλλιτέχνη Κώστα Γούναρη στο πνεύμα της Εθνικής αυτής γιορτής: Παρουσιάζει την είσοδο των Ελλήνων Αντιστασιακών και συγκεκριμένα του Αρχηγείου της Δυτικής Στερεάς του ΕΛΑΣ στην Περίστα Ναυπακτίας τον Φλεβάρη του 1943. Ο πίνακας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών.

Η καλλιτεχνική αυτή απεικόνιση μπορεί να γίνεται για ένα στρατιωτικό γεγονός όχι πρωτίστης στρατηγικής σημασίας σχετικά με την συνολική εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, όμως έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Η έντονη αντίθεση των χρωμάτων, η πιστή αναπαράσταση των προσώπων των ανταρτών, η πιστή απεικόνιση των χρωμάτων των στολών, η χαρά των κατοίκων του χωριού που υποδέχονται τους αντιστασιακούς ζωντανεύουν το συγκεκριμένο γεγονός και συγκινούν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κομβική θέση στον πίνακα είναι η γαλανόλευκη σημαία, που παραπέμπει συμβολικά στο γεγονός ότι κάτω από τη σκέψη της οφείλουν να ενώνονται όλοι οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές της χώρας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2302 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.