Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:39 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 22:59

1944: Το Αγρίνιο με τοπικό χαρτονόμισμα. Τα Αγρινιώτικα IOUs…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

χαρτονόμισμα1

Πηγή: www.epoxi.gr

Μια ξεχασμένη και τρομακτικά επίκαιρη υπόθεση ανασύρει η επιστημονικής και ιστορικής αξίας Αγρινιώτικη ηλεκτρονική εφημερίδα  www.epoxi.gr. Πρόκειται για τύπους χαρτονομισμάτων που είχαν εκδοθεί στο Αγρίνιο μόλις αποχώρησαν οι Γερμανοί από την πόλη το 1944.  Πλήρωναν μισθούς, ανάγκες ανταρτών ( προμήθειες δηλαδή) κτλ.  Διδάγματα-φαντάσματα  του παρελθόντος με πραγματικά επίκαιρα μηνύματα. Δείτε αναλυτικά την περιγραφή του epoxi.gr:
Υπόμνημα
  Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό ότι το Αγρίνιο είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδος που είχαν τοπικό χαρτονόμισμα (εκφραζόμενο βέβαια σε δραχμές) σε πολύ πρόσφατη εποχή. Εκδοτήριο του τοπικού αυτού χαρτονομίσματος ήταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Επρόκειτο για “επιταγές” που έφεραν την υπογραφή του τότε διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας αυτής Γεωργίου Φανού και κυκλοφορούσαν στις συναλλαγές με οπισθογράφηση. Αυτόέγινε αμέσως  μετά την υποχώρηση των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1944 όταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε  «επιταγές», υπογραφόμενες από τον διευθυντή Γ. Φανό.

Το χρηματικό ποσό των δραχμών που εκπροσωπούσαν ήταν αρχικάχειρόγραφο. Με τον τρόπο αυτόν, οι επιταγές έγιναν χαρτονομίσματα που πλήρωναν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κάλυπταν και τις ανάγκες των ανταρτών που είχαν καταλάβει την πόλη. Επίσης στο Αγρίνιο, μόλις τα ομόλογα αυτά τελείωσαν, τυπώθηκαν νέα.Με το ποσό αυτή τη φορά τυπωμένο. Και κυκλοφόρησαν και αυτά σαν χαρτονομίσματα.

Στις παραπάνω φωτογραφίες το χαρτονόμισμα αυτό  των «επιταγών» του Γ. Φανού (που αποτελεί πιά συλλεκτικό αντικείμενο) και με τις δύο εμφανίσεις του, ήτοι με το ποσό χειρόγραφο και με το ποσό τυπωμένο. Τα ποσά, όπως παρατηρεί κανείς είναι πληθωριστικά. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με χρυσές λίρες Αγγλίας. Φυσικά για όσους τις διέθεταν.

www.epoxi.gr

Διαβάστηκε 4495 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 00:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.