logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Κυριακή, 22η Σεπτεβρίου 2019, 7:22 πμ
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 20:00

Ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΠΕΜΕΤΕ στο Αγρίνιο για την ελληνική επιτραπέζια ελιά

Γράφτηκε από τον

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα Σάββατο στο Αγρίνιο η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).
Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) συμπλήρωσε 45 χρόνια παρουσίας με στόχο της την εξυπηρέτηση και προστασία των συμφερόντων της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας (διακίνηση / εξαγωγή) των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, ενός ¨εθνικού προϊόντος”. Εκπροσωπεί τα μέλη της σε όλες τις αρχές, και τους οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις τρίτες χώρες. Μεταξύ των μελών της φυσικά και σημαντικές εταιρείες της Αιτωλοακαρνανίας.
H σημερινή ημερίδα είχε θέμα «Ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός… με ημερομηνία λήξης;» ,έλαβε χώρα στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και από αυτήν εξήχθησαν συμπεράσματα για τον παρόν και το μέλλον, τα στοιχήματα αλλά και τις προκλήσεις του δυναμικού αυτού κλάδου της επιχειρηματικότητας και των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, προϊόντος που παράγει σε μέγιστο βαθμό η αιτωλοακαρνανική γη.
Τέθηκαν όμως και οι σοβαροί προβληματισμοί της ΠΕΜΕΤΕ σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς λόγω της σύγχυσης που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει προκαλέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του δήμου Αγρινίου ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής (“πύλη της ελιάς” χαρακτήρισε την Αιτωλοακαρνανία) και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής. Εισαγωγική ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλος Γεωργούδης που ανέφερε στους βασικούς άξονες και στόχους της ‘Ενωσης, απεύθυνε κάλεσμα στους παραγωγούς και έθιξε το ζήτημα που την απασχολεί άμεσα και αφορά «τη σύγχυση της πολιτείας σχετικά με την επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμάτα που τινάζει στον αέρα τις ελληνικές εξαγωγές το 2015».
Εν συνεχεία αναπτύχτηκαν ομιλίες για την ίδρυση, τους στόχους και τις προοπτικές της διεπαγελματικής οργάνωσης επιτραπέζιας ελιές (από τον δρ. Γεώργιο Ντούτσια, γεωπόνο-τεχνολόγω τροφίμων), τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος Ο.Ε.Φ. (από την Κίμη Ζαζή, διευθύντρια  της ΠΕΜΕΤΕ), τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς στις αγορές του κόσμου (από τον Μιχάλη Μανούσο, Γεν. Διευθυντή “Food Standard A.E.”)καθώς και το όραμα και τα οφέλη από το εθνικό taste panel επιτραπέζιων ελιών (από τον Κώστα Τερτιβανίδη, εθνικό Panel Leader  και αν. Διευθυντή ΔΑΟΚ Χαλκιδικής). Φυσικά διεξοδικά αναπτύχτηκε και το θέμα του κινδύνου στις εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμάτα από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΜΕΤΕ Κώστα Ζούκα . Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Στεργίου.

Στον αέρα οι εξαγωγές λόγω σύγχυσης των ονομασιών
Σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ τα 200 εκατ. ευρώ των ετήσιων εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα είναι στον “αέρα” λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ 55.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό για να μεταποιούνται και να συσκευάζονται εκεί.
Η ΠΕΜΕΤΕ υποστηρίζει πως πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η σύγχυση που δημιουργείται στις αγορές του εξωτερικού μεταξύ δύο διαφορετικών ονομασιών: μεταξύ του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata variety – Calamata / Kalamata Olives) και της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης “Ελιά Καλαμάτας” / P.D.O. “Elia Kalamatas”.
Η ΠΕΜΕΤΕ καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μόνο αρμόδιο να διευκρινίσει την κατάσταση, να ενημερώσει τις αγορές του εξωτερικού ότι, δεν αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή η εμπορική διάθεση προϊόντος στην επισήμανση του οποίου περιλαμβάνεται η ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), ονομασία ούτως ή άλλως απολύτως διακριτή σε σχέση με την Π.Ο.Π. “Ελιά Καλαμάτας” / P.D.O. “Elia Kalamatas”, όπως έγινε και στην περίπτωση της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (Green olives Halkidiki) σε σχέση με την Π.Ο.Π. “Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής” / P.D.O. “Prasines Elies Chalkidikis”. Τονίζει πως “η αναγραφή της ποικιλίας του προϊόντος εξασφαλίζει τον ισότιμο ανταγωνισμό για τους ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητές της υπόλοιπης Ελλάδας σε σχέση με αυτούς του Ν. Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα ισχυροποιεί το ελληνικό προϊόν στις αγορές του εξωτερικού έναντι των άλλων ανταγωνιστριών χωρών, καθώς μιλάμε για αποκλειστικά ελληνική ποικιλία”.
«Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΠΕΜΕΤΕ μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η πολιτεία έχει προκαλέσει. Aδράνεια η οποία προκαλεί βαρύ πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ενός ζωτικού για την ελληνική οικονομία κλάδου», υποστηρίζει η ΠΕΜΕΤΕ και το επεσήμανε και ο πρόεδρος της στην ημερίδα.
Όπως και να έχει η ΠΕΜΕΤΕ εκπροσωπεί το πλέον σημαντικό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας, την επιτραπέζια ελιά και όλες τις σχετικές με αυτό επιχειρήσεις και στάδια του προϊόντος (μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία).Ο κλάδος είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα καθώς διαθέτει:
• Εθνική ταυτότητα: τα μέλη της διακινούν περισσότερο από το 75% της εγχώριας παραγωγής ενός προϊόντος με καθαρά εθνικό χαρακτήρα.
• Εξωστρεφή προσανατολισμό: εκπροσωπεί περισσότερο από το 80% των ελληνικών εξαγωγών και διακίνησης του προϊόντος προς τις αγορές του εξωτερικού.
Υψηλές επιδόσεις: συνεργάζεται με περισσότερους από 60.000 Έλληνες αγρότες, ενώ απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους τόσο στις ίδιες τις μονάδες, όσο και σε όλους τους τομείς που συνεργάζεται (γεωπόνους, αντιπροσώπους, προσωπικό εμπορίας προϊόντος, μεταφορείς, κ.α.). Κατέχει σημαντικό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές και συνεπώς του Α.Ε.Π., καθώς την τελευταία δεκαετία οι επιτραπέζιες ελιές βρίσκονται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.
DSCN6012DSCN6017DSCN6019DSCN6020πεμετε-ελιά-ημερίδα1πεμετε-ελιά-ημερίδα2'πεμετε-ελιά-ημερίδα3πεμετε-πρόεδροςπεμετέ-τσιχριτζήςDSCN6007

 

ΠΗΓΗ: AGRINIONEWS.GR

 

Διαβάστηκε 1695 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 14:29
Κοινοποιησέ το
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

 amvrakia hotel banner

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

ekloges dytika banner

GOLDEN MOMENTS

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Υγεία & Ομορφιά
Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
  • 1