Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:10 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 09:54

Laser και κρουστικά κύματα σπάνε τις πέτρες στα νεφρά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενδοσκοπικά και με τη χρήση  laser  και κρουστικών κυμάτων σπάνε και αφαιρούν πλέον οι ουρολόγοι  τις πέτρες στα νεφρά, στον ουρητήρα και στην ουροδόχο κύστη!

Η μέθοδος είναι ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 80% και τα τελευταία χρόνια  έχει εκτοπίσει το χειρουργικό νυστέρι.

 «Η ενδοσκοπική νεφρολιθοτριψία  έχει πλέον καθιερωθεί  και αποτρέπει την χειρουργική επέμβαση, εκεί που μέχρι χτες το μηχάνημα εξωσωματικής λιθοτριψίας αποτύγχανε να σπάσει την πέτρα» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος κ Βασίλης Πρωτογέρου  Επικ. Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους ουρολόγους συχνάη ενδοσκοπική  λιθοτριψία είναι πλέον μέθοδος πρώτης  επιλογής καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εξωσωματική λιθοτριψία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται .

«Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί εξειδίκευση του ουρολόγου και αντιμετωπίζει τις περισσότερες  περιπτώσεις , συνήθως σε μια και μοναδική επέμβαση» προσθέτει ο κ Πρωτογέρου και εξηγεί

 « Ανάλογα  με το μέγεθος αλλά και τη θέση της πέτρας ο ουρολόγος πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή το αποτέλεσμα  που μπορεί να περιμένει , ενώ μπορεί να απαιτηθεί να τοποθετηθεί και κάποιο stent (pigtail) για να εξασφαλιστεί η αποβολή των τριμάτων της πέτρας».

 

                  ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

Είναι μέθοδος κατά την οποία, χωρίς τομές στο δέρμα, από την ουρήθρα εισέρχεται ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο με κάμερα, το οποίο φτάνει αρχικά στην ουροδόχο κύστη. Αν η πέτρα βρίσκεται στην κύστη ο ουρολόγος «βομβαρδίζει» με laser η κρουστικά κύματα την πέτρα και τη θρυμματίζει.

Αν η πέτρα δεν βρίσκεται στην κύστη, με ειδική τεχνική και με κατάλληλους χειρισμούς το εργαλείο προχωρά προς  τα πάνω, μέσα στον ουρητήρα μέχρι που να εντοπιστεί η πέτρα στον ουρητήρα ή στον νεφρό. Στη συνέχεια με χρήση laser  ή κρουστικών κυμάτων  η πέτρα θρυμματίζεται και αφαιρείται.

 Συνήθως η όλη διαδικασία γίνεται με τον ασθενή να έχει πάρει μια ελαφρά νάρκωση (μέθη) και κρατάει λιγότερο από μία ώρα.

Ο ασθενής λίγες ώρες αργότερα μπορεί να βγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του. 

      ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ    ΝΕΦΡΟΥ

  Η δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, τον  ουρητήρα η τα νεφρά είναι μια πάθηση που εκτός από έντονο πόνο μπορεί να προκαλέσει και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στη νεφρική λειτουργία.

Η πέτρα στην κάθοδο της, παρασυρόμενη από τα ούρα για να πέσει στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθεί, ενδέχεται αν συναντήσει ένα στενότερο σημείο του ουρητήρα να «φρακάρει» και να σταματήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πλήρες φράξιμο του ουρητήρα και της διακοπής της ροής των ούρων.

 Πέρα από τον έντονο πόνο που αυτό συνεπάγεται και που είναι γνωστός ως «κολικός», η διακοπή της ροής των ούρων έχει συνέπειες στην νεφρική λειτουργία.

 Το νεφρό αρχικά διογκώνεται καθώς τα ούρα δεν μπορούν πλέον να αποβληθούν, συσσωρεύονται μέσα σε αυτό και προοδευτικά το διατείνουν, μια κατάσταση γνωστή και ως «υδρονέφρωση».

 «Αν δεν υπάρξει αφαίρεση της πέτρας και απόφραξη του  ουρητήρα, το νεφρό μειώνει προοδευτικά την παραγωγή των ούρων  και  παύει να λειτουργεί» καταλήγει ο κ. Πρωτογέρου.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ύπουλο γιατί στην περίπτωση αυτή ο πόνος εξαφανίζεται μια που το νεφρό παύει να λειτουργεί. Ο ασθενής εσφαλμένα αντιλαμβάνεται αυτή την απουσία συμπτωμάτων του νεφρού ως ίαση γιατί απλώς δεν πονάει αλλά στην πραγματικότητα το νεφρό του είναι σε πορεία ολικής καταστροφής. Ο ασθενής λοιπόν πρέπει μετά από ένα επεισόδιο κολικού να ελέγξει ότι έφυγε η πέτρα ακόμα κι αν δεν πονάει πλέον γιατί αλλιώς διακινδυνεύει την υγεία των νεφρών του.

 

www.uroandrology.gr. Τηλ  210 77 92 949, 6974 442 335

 

 

Διαβάστηκε 3963 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.