Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:17 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 14:58

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου «ζητάει» να κόψεις το αλάτι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συνηθέστερη «παρενέργεια» της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού είναι η υπέρταση, όμως ακόμη κι όταν δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία σου το πολύ αλάτι μπορεί να σου προκαλέσει διάφορες ενοχλήσεις.

Παρακάτω θα δεις πέντε παράξενα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου για να σου δείξει ότι το παράκανες με την αλατιέρα!

1. Σε στενεύουν τα δαχτυλίδια σου

Ο δείκτης της ζυγαριάς λέει ότι δεν πήρες κιλά όμως βλέπεις τα δάχτυλά σου να έχουν πρηστεί και τα δαχτυλίδια που μέχρι πριν μερικές μέρες σού έκαναν μια χαρά τώρα «σφηνώνουν». Μάθε λοιπόν ότι το πρήξιμο στα δάχτυλα του χεριού είναι συχνά αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών που προκαλεί το αλάτι.

2. Το στόμα σου είναι ξηρό

Αν νιώθεις σαν να έχεις στο στόμα σου… βαμβάκι, μπορεί να φταίνε τα αλμυρά φαγητά ή σνακ που τρως. Όταν απορρυθμίζεται η ισορροπία αλατιού και νερού στο σώμα, ο εγκέφαλος στέλνει «μηνύματα δίψας» τα οποία και προκαλούν την υπερβολική ξηρότητα στο στόμα. Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού είναι στην περίπτωση αυτή η λύση που χρειάζεσαι.

3. Έχεις ανεξήγητο πονοκέφαλο

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα στο περιοδικό BMJ, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά πολύ αλάτι ταλαιπωρούνται συχνότερα από πονοκεφάλους. Δεν είναι βέβαιο πώς ακριβώς το αλάτι προκαλεί τον πονοκέφαλο, καλό θα είναι όμως να το μειώσεις στη διατροφή σου για να αποφύγεις τις ενοχλήσεις.

4. Έχεις συχνουρία

Δεν φταίει μόνο το πολύ νερό αλλά και το πολύ αλάτι για τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Ο λόγος είναι ότι τα νεφρά δουλεύουν διπλά για να απομακρύνουν το περιττό αλάτι από τον οργανισμό σου και ο μόνος τρόπος να το πετύχουν είναι μέσω των ούρων.

5. Νιώθεις ότι το μυαλό σου δεν είναι καθαρό

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί στην αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της σε αποδυναμώνει πνευματικά. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σε δυσκολέψει να συγκεντρωθείς, να θυμηθείς χρήσιμες πληροφορίες ή να κατεβάσεις καινούριες ιδέες, ενώ δεν αποκλείεται να έχεις και κακή διάθεση.

Η λύση

Πέρα από το να μειώσεις το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου –μπορείς κάλλιστα να το αντικαταστήσεις με γευστικά και μυρωδάτα βότανα και μπαχαρικά– πρέπει να αποφεύγεις τα συσκευασμένα σνακ και τα επεξεργασμένα προϊόντα γενικότερα, αφού, όπως θα δεις και στην ετικέτα τους, είναι συχνά πολύ πλούσια σε αλάτι. Και φυσικά μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό μέσα στην ημέρα για να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο!

http://medicalnews.gr

Διαβάστηκε 1841 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.