Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:01 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 19:29

Πώς ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Αστερία Σταματάκη, αναφέρεται στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και στον ρόλο που παίζουν στην υγεία μας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα προβιοτικά, είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.

Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:

  • Αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
  • Βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Συμβάλλουν στην παραγωγή βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, sauerkraut (γερμανικό ξινολάχανο), miso, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με τα πρεβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών που περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών ινών που περνούν άπεπτες τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Στην πραγματικότητα, τα πρεβιοτικά είναι το «γεύμα» των καλών μικροοργανισμών. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν επιλεκτικά αυτές τις ίνες, με αποτέλεσμα τη σύνθεση βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα πράσα, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες και τα φασόλια σόγιας.

Ένα προβιοτικό και ένα πρεβιοτικό μαζί ονομάζονται συνβιοτικά. Κοινώς, ένας συνδυασμός γιαουρτιού με σταφίδα, φαντάζει ιδανικός…

http://medicalnews.gr/

Διαβάστηκε 1816 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.