Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:08 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 18:16

Η φανταστική γέφυρα Τατάρνας στη λίμνη Κρεμαστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Γέφυρα Τατάρνας είναι μια σύγχρονη γέφυρα πάνω από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, με το νομό Ευρυτανίας.

Στην ίδια θέση υπήρχε το 17ο αιώνα η ιστορική και διάσημη παλιά καμάρα πέτρινη γέφυρα (πάνω από τον Αχελώο ποταμό). Το όνομα Τατάρνα προέρχεται από το κοντινό μοναστήρι. Δίπλα από την παλιά γέφυρα ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, που είναι γνωστή στους ντόπιους με το όνομα Μαρδάχα, που σημαίνει «μεγάλη άνοιξη».

Η παλιά γέφυρα της Τατάρνας είναι θαμμένη από το νερό του φράγματος των Κρεμαστών, ακριβώς από κάτω από την σημερινή γέφυρα και σε βάθος περίπου 100 μέτρων. Η κατασκευή της σημερινής πρωτοποριακής γέφυρας ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε το 1970.

Η γέφυρα διαθέτει τρεις καμάρες, με ανοίγματα 150 μ. + 196 μ. + 97 μ. Τη σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου και που για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία. Πάνω από τη γέφυρα περνάει η επαρχιακή οδός Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.

Φωτογραφίες από τη γέφυρα

3605

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Από Αγρίνιο: 62 χλμ.

Χρόνος Διαδρομής: 1 ώρα και 15 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος (πολλές στροφές)

οδηγίες1

Η Γέφυρα Τατάρνας στον χάρτη

ταταρνα

http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 3063 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 18:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.