Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 21:04

Πως το Πολεμικό Ναυτικό ενίσχυσε με αντιαεροπορικό το αεροδρόμιο του Αγρινίου πριν τη Γερμανική εισβολή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στην Φωτο: Αντιαεροπορικό  Τ40/39 του Φιλανδικού στρατού κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόμοιο εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο του Αγρινίου.

Του Λίνου Υφαντή,

Μάρτιος του 1941. Ο πόλεμος με την Ιταλία βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ο Ελληνικός στρατός κατάφερε να αναχαιτίσει τον Ιταλικό στρατό στην Αλβανία. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα ένα μήνα αργότερα, στις 6 Απριλίου 1941.

Η επικείμενη Γερμανική εισβολή και οι επιδρομές των Ιταλικών αεροσκαφών στην Ελληνική επικράτεια ανάγκασαν την πολεμική αεροπορία να ενισχύσει με αντιαεροπορικά τα αεροδρόμια της. Σε αυτό συνέδραμε το Πολεμικό Ναυτικό με αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Ένα από αυτά εγκαταστάθηκε στο υπό κατασκευή πολεμικό αεροδρόμιο του Αγρινίου τον Μάρτιο του 1941. Εκεί τοποθετήθηκε από σημαιοφόρο μηχανικό   του Πολεμικού Ναυτικού η εγκατάσταση βαρέως πολυβόλου Τ.40/39 σε απόσταση 60 περίπου μέτρων από τη ζώνη προσγειώσεως, «δια την υποστήριξην των εκεί εργαζομένων» όπως ανέφερε η διαταγή σε τηλεγράφημα που έφερε ημερομηνία 7.3.1941 και φυλάσσεται στο ιστορικό  αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Τότε ο Ελληνικός στρατός διέθετε επίσης τους παρακάτω τύπους Α/Α πυροβόλων:

–    Πυροβόλα Μπόφορς 80 χιλ. υποδείγματος 1930 (βεληνεκούς 14500μ) συνολικά 4.
–    Πυροβόλα Κρουπ 88 χιλ. (βεληνεκούς 14700 μ.) συνολικά 25.

–    Πυροβόλα Ραϊνμετάλ 37 χιλ. υποδείγματος 1937 (βεληνεκούς 6800 μ.) συνολικά 54.

–    Πυροβόλα Ραϊνμετάλ 20 χιλ. υποδείγματος 1937 συνολικά 187.

Αντίστοιχα Τ 40/39 Αντιαεροπορικά εγκαταστάθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως στην Αίγινα ( 3 των αριθμό) και στο νησί Φλέβες του Σαρωνικού ( 4 των αριθμό).
Δυστυχώς η  αεροπορία των εισβολέων υπερτερούσε κατά πολύ της Ελληνικής και το αεροδρόμιο του Αγρινίου  καταστράφηκε κατά τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς.  Η ιστορία κατέγραψε όμως ότι το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε και αυτό τη βοήθεια του για την ασφάλεια του αεροδρομίου μιας μη παραθαλάσσιας πόλης, του Αγρινίου.
Πηγές:
http://www.yin.mil.gr/
http://www.army.gr/
Ναυτική Επιθέωρηση, τεύχος 594
 
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 3064 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.