Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 18:19

H Γιορτή της Αθερίνας στην Τριχωνίδα (www.postmodern.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Πραγματοποιήθηκε και εφέτος η γιορτή της Αθερίνας στην Κάτω Μυρτιά της Τριχωνίδας. Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος ψάρι, που στην ουσία είναι θαλασσινό και εγκλιματίστηκε στην τεράστια λίμνη από αιώνες. Ψαρεύεται με δίχτυ και αποτελεί υπέροχο έδεσμα που είναι η σπεσιαλιτέ της Τριχωνίδας.

Η Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της χώρας με έκταση 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξενεί στο γλυκά νερά της πολλά είδη ψαριών.

Η αθερίνα, μαζί με άλλα ψάρια της θάλασσας, έφθαναν στην Τριχωνίδα από το Ιόνιο πέλαγος μέσω του Αχελώου, της Διώρυγας του Δίμικου και της λίμνης Λυσιμαχίας τότε που όλο αυτό το οικοσύστημα επικοινωνούσε.

Τα θαλασσινά  ψάρια   έφθαναν πρώτα στη Λυσιμαχία όπου λόγω των ρηχών και σχετικά ζεστών  νερών της γεννούσαν τα αυγά τους. Δηλαδή η Λυσιμαχία αποτελούσε ένα φυσικό ιχθυογεννητικό σταθμό.

Από τα νεογέννητα ψάρια ένα μέρος επέστρεφε στη θάλασσα, κάποια έμειναν στη Λυσιμαχία και τα υπόλοιπα ταξίδευαν στην Τριχωνίδα. Οι ψαράδες της Τριχωνίδας μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού (σρωσίδια, δρομίτσες, γουλιανούς κλπ ) έπιαναν στα δίχτυα  τους και μεγάλες ποσότητες  θαλασσινών ψαριών.

Στην δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκαν μεγάλα αρδευτικά έργα στην περιοχή για την άρδευση των πεδιάδων του Κάτω Αχελώου και του Μεσολογγίου με φυσική ροή νερού από τη Τριχωνίδα προς την Λυσιμαχία και από εκεί στις αρδευόμενες εκτάσεις. Για τον έλεγχο της ροής του νερού μεταξύ της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχίας δημιουργήθηκαν “πόρτες” και έτσι διακόπηκε ο εμπλουτισμός της Τριχωνίδας με θαλασσινά ψάρια.

Έτσι η Τριχωνίδα στέρεψε από τα είδη των θαλασσινών ψαριών εξαιρουμένης της αθερίνας η οποία εγκλιματίστηκε στο περιβάλλον της λίμνης και αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η αθερίνα της Τριχωνίδας είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την θαλασσινή και αποτελεί θαυμάσιο έδεσμα που προσφέρεται στα παραλίμνια εστιατόρια και ταβέρνες. Το ψάρεμα γίνεται την νύχτα με λάμπες που συγκεντρώνουν τα ψάρια, δίχτυα που τα εγκλωβίζουν και απόχες που τα συλλέγουν.

Βέβαια υπάρχουν λύσεις και προτάσεις για την αποκατάσταση της ισορροπίας που υπήρχε στο οικοσύστημα πριν την κατασκευή των αρδευτικών έργων που θα είχε σαν αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της Τριχωνίδας με ψάρια της θάλασσας, αλλά μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται…

postmodern.gr

Διαβάστηκε 5004 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.