Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:32 μμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 17:10

Tι μας διδάσκει η χρεοκοπία της Aργεντινής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

po-bassis-epam

Γράφει ο Βασίλης Βάσσης, αναπληρωματικό μέλος Ε.Σ.Σ. ΕΠΑΜ

Έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από την στιγμή που τεθήκαμε υπό οικειοθελή κατοχή. Από τότε το μόνο που ακούμε είναι ότι κάνουμε ότι μας λένε είτε η «Τρόικα» μέχρι τον κ. Τσίπρα είτε οι «θεσμοί» ο κ. Τσίπρας για δεν θέλουμε να γίνουμε Αργεντινή. Τι ακριβώς όμως έγινε στην Αργεντινή; Ας δούμε λίγο το ιστορικό της χρεοκοπίας της Αργεντινής:

Η Αργεντινή λοιπόν λόγω της διαφθοράς του πολιτικού της συστήματος και της καθεστηκυίας ελίτ, είχε περιπέσει στο φαύλο κύκλο του πληθωρισμού. Έτσι το 1991 το εν λόγω σύστημα προσέφυγε στο ΔΝΤ για παροχή βοήθειας. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί ένα και μόνο πρόγραμμα για όλες τις οικονομίες, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την οικονομία της Αργεντινής στην μεγαλύτερη καταστροφή που έχει ζήσει αυτή η χώρα μέχρι το 2002 όπου και ο λαός εκδίωξε το ΔΝΤ κακήν κακώς. Και μιλάμε για μια πολύ πλούσια χώρα. Τι ήταν όμως αυτό που ζήτησε το ΔΝΤ; Ζήτησε να δεθεί το νόμισμά της  με το δολάριο έτσι ώστε οι δανειστές της να πληρώνονται σε ένα σκληρό νόμισμα. Ζήτησε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ζήτησε δραματική μείωση μισθών ημερομισθίων και συντάξεων, ζήτησε γενναία μείωση των κοινωνικών δαπανών, ζήτησε την κατάργηση πλήρως του εργατικού δικαίου και εργατικών δικαιωμάτων, ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις όλης της δημόσιας περιουσίας της, ελευθερία αγοράς, ελεύθερους πλειστηριασμούς και τα γνωστά του ΔΝΤ. Η εκτέλεση αυτής της πολιτικής επί δεκαετία έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για τα οποία και υιοθετήθηκε Όλοι οι πόροι της οικονομίας ήταν υπό υποεκμετάλλευση, έγινε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μειώθηκε σημαντικά το ΑΕΠ, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή και η αγροτική παραγωγή, ενώ ο δανεισμός αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο και όλα τα αποτελέσματα τα οποία ζούμε και εμείς σήμερα.

Δηλαδή η Αργεντινή από την στιγμή που σύνδεσε το νόμισμά της με το δολάριο έπαψε να είναι εκδότης νομίσματος και έγινε χρήστης νομίσματος. Έπαψε να είναι κυρίαρχη χώρα και έγινε χώρα κάτω από τις ορέξεις των πιστωτών της που ήθελαν να πληρώνονται σε ένα σκληρό νόμισμα και να της αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Γιατί για να βρεις το σκληρό νόμισμα θα πρέπει να εκτελείς πολιτική μείωσης της εσωτερικής ζήτησης μέσω μείωσης εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας και ταυτόχρονα να αυξάνεις τις εξαγωγές σου. Πολιτική εσωτερικής ζήτησης και καταπολέμησης της ανεργίας αποκλείονται.

Έτσι μετά την καταστροφή αυτή το 2002 ήρθε η κοινωνική αλλαγή. Το ΔΝΤ εκδιώχθηκε. Ο Πρόεδρος Kirchner πήρε όλες τις πρωτοβουλίες και άσκησε την πολιτική της εσωτερικής ζήτησης. Ποια ήταν τα μέτρα που πήρε:

α)Αποσύνδεσε το νόμισμά της από το δολάριο, έτσι μπόρεσε να δώσει πίσω τις καταθέσεις που είχαν χαθεί στους πολίτες της. Με την κίνηση αυτή ανέκτησε όλα τα μέσα που είχε χάσει με την δολαριοποίηση της οικονομίας της για να ασκήσει πολιτική πλήρους απασχόλησης του πληθυσμού.  Η κυβέρνηση ανέκτησε τα τρία ζευγάρια μέσων για να μπορεί να πραγματοποιεί τους στόχους της. Να φορολογεί και να δαπανά, να δανείζεται και να αποπληρώνει τα δάνεια της, και να εκδίδει χρήμα και να το αποσύρει. Με το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους οικογενειάρχες χωρίς δουλειά, μέσα σε τέσσερες μήνες δημιούργησε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που αντιστοιχούσαν στο 13% του εργατικού δυναμικού της χώρας! Όμως αυτό που έδωσε μεγάλη ώθηση στην οικονομία ήταν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υπολογίζεται πως μόνο αυτό έδωσε αύξηση της τάξεως του 2,5% στο ΑΕΠ και ήταν αυτό που έδωσε ώθηση και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Και τι είδαν όλοι; Ότι όλα αυτά που λέγονται ότι η ελεύθερη αγορά προσφέρει μεγαλύτερο επενδυτικό κλίμα ήταν μια φούσκα. Οι επενδυτές βλέποντας την οικονομία να αυξάνει έτρεξαν να επενδύσουν στην Αργεντινή γιατί το επενδυτικό κλίμα ήταν ήρεμο και με εμπιστοσύνη.

Συνοψίζοντας, χωρίς την ευελιξία που παρέσχε το νέο διακυμαινόμενο νόμισμα, η χώρα ποτέ δεν θα έβγαινε από την κρίση, ποτέ δεν θα μπορούσε να καταπολεμήσει την ανεργία που την μάστιζε και η μεσαία τάξη δεν θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ενότητα της κοινωνίας.

op-grafima-argentini

Σύμφωνα με στοιχεία της Word Bank (Εικόνα) το ΑΕΠ της αργεντινής αυξήθηκε την περίοδο 2005-2014 κατά μέσο όρο 12,81%, ενώ κατά την περίοδο 2010-2014 η αύξηση κατά μέσο όρο ήταν 10,08%. Βέβαια εμείς εδώ μαθαίναμε ότι μπαίνανε στα super market και κλέβανε, ότι δεν είχανε χαρτί υγείας όπως μας έλεγε η κ. Βούλτεψη και άλλα τέτοια ψεύδη. Βέβαια σήμερα που εκλέχθηκε κυβέρνηση που είναι συνειδητά με το ΔΝΤ δεν ακούμε απολύτως τίποτα για την Αργεντινή. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπερασματά του.

Ποια όμως τα μαθήματα που πήραν όλοι οι λαοί του κόσμου από την χρεοκοπία της Αργεντινής;

Α)        Πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουν οι λαοί του κόσμου είναι ότι ένα κυρίαρχο κράτος με μεγάλο εξωτερικό χρέος, μπορεί να πτωχεύσει χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα για τον λαό του και μάλιστα μπορεί αν επανέλθει γρήγορα στην ανάπτυξη με τη βοήθεια του νομίσματός του.

Β)        Το δεύτερο μάθημα που πρέπει να πάρουν οι λαοί είναι πως όπου ακούνε ότι οι επενδυτές θα φύγουν αν διανοηθούν και διαγράψουν το χρέος τους, είναι ότι αυτοί που το λένε είναι ένα με το χρέος και ότι έχουν προσωπικό οικονομικό όφελος. Οι επενδυτές οι πραγματικοί οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην οικονομία και όχι οι επενδυτές γύπες του χρηματιστηρίου,  με το που θα δουν την εσωτερική ζήτηση να αυξάνεται είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν. Τα κεφάλαια, άμα δουν απόδοση, ότι έχουν πει μετά το λησμονούν. Είναι τόση η απληστία τους που άμα μυριστούν κέρδος σβήνουν μονοκονδυλιά το παρελθόν και την προηγούμενη ‘πολιτική’ τους.

Γ)         Το τρίτο μάθημα που πρέπει να πάρουν οι λαοί, είναι ότι μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της, έχει αυστηρή φορολογική πολιτική, νοικοκυρεμένη νομισματική πολιτική, ορίζει τα επιτόκια της, αυτή η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτοι στις ξένες αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Αυτό αποκλείεται. Τελεία και παύλα. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο μάθημα που πήραμε, αρκεί να εκλέγουμε πολιτικούς όχι καραγκιόζηδες.

Όμως στην περίπτωση της Αργεντινής έγιναν και κάποια λάθη τα οποία εμείς δεν θα κάνουμε.

Πρώτο λάθος είναι ότι έδωσε πίσω τις καταθέσεις σε όλους ακόμα και σε αυτούς που οδήγησαν την Αργεντινή σε χρεοκοπία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε εμάς. Εμείς στο Ε.ΠΑ.Μ. το έχουμε στο πρόγραμμά μας. Δεν θα δοθεί ούτε Σεντ πίσω σε αυτούς που έχουν άμεση ευθύνη για την καταστροφή που ζούμε. Δηλαδή θα γίνει έλεγχος για το αν μπορούν να αποδείξουν τις καταθέσεις τους από τα εισοδήματα που δήλωναν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί κάποιος με εισοδήματα μηδενικά να λέει ότι έχει καταθέσεις εκατομμυρίων. Εκτός αν μπορεί να αποδείξει την κατοχή των καταθέσεων από άλλα στοιχεία (πώληση ακινήτων κλπ.)

Δεύτερο λάθος ήταν η μη εισαγωγή νέου νομίσματος. Η Αργεντινή είχε νόμισμα δικό της. ‘Αρα οι αγορές κατείχαν πολύ από το νόμισμά της. Έτσι της έκαναν οικονομικό πόλεμο με αποτέλεσμα πολλά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα να πάνε για την προστασία του νομίσματος. Εμείς είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μιας και δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Έτσι θα εισάγουμε ολοκαίνουργιο νόμισμα το οποίο δεν μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι αγορές. Έτσι προστατεύουμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα και τα χρησιμοποιούμαι μόνο για εισαγωγές που χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε ακόμα να παράγουμε εμείς, ή για εισαγωγές καυσίμων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τρίτο λάθος ήταν η αναγνώριση του χρέους. Αυτό μάλλον θα έγινε γιατί ο Kirchner πιθανών να μην ήθελε να έλθει σε πλήρη κόντρα με την οικονομική ελίτ της χώρας του ή πολύ πιθανών να είχε και αυτός στα χέρια του μέρος του χρέους αυτού.  Εμείς όμως σκοπεύουμε να καταγγείλουμε το χρέος στον ΟΗΕ ως παράνομο γιατί είναι ο μοχλός για να καταλυθεί το σύνταγμά μας και να τεθεί η χώρα μας υπό κατοχή και να το διαγράψουμε ολοσχερώς.

Τέταρτο λάθος ήταν ότι δεν προκήρυξε συντακτική εθνοσυνέλευση για παραγωγή νέου συντάγματος. Εμείς όμως ως Ε.ΠΑ.Μ. έχουμε στα προτάγματα μας και παραγωγή νέου συντάγματος έτσι ώστε να τεθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε ποτέ στο μέλλον να μην ξαναζήσουν τα παιδιά μας αυτά που ζούμε εμείς σήμερα.

Πέμπτο λάθος ήταν ότι δεν δίκασε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την καταστροφή. Δικάστηκαν κάποιοι πολιτικοί όχι όμως μεγάλοι επιχειρηματίες που είχαν ευθύνη για όλα αυτά καθώς και δικαστικοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμμετείχαν, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα τέτοιο. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα όπου τα Δικαστήρια στην Αργεντινή δέχονται όλα όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση που είναι εκλεκτή του ΔΝΤ. Εμείς ως Ε.ΠΑ.Μ. έχουμε ως πρόταγμα την δίκη όλων όσων συμμετείχαν στην καταστροφή της χώρας, πολιτικούς, δικαστικούς, ανώτερους δημοσίου υπαλλήλους, επιχειρηματίες, ηγεσίες ένστολων, δημόσιων λειτουργών (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι) όπως ακριβώς αναγράφονταν και στις πρώτες παραγράφους της 6ης συντακτικής πράξης του 1946 για την δίκη των δωσίλογων της Ναζιστικής Κατοχής, καθώς και όσοι κριθούν ότι ενώ είχαν υποχρέωση να αντισταθούν δεν το έκαναν.

Έκτο λάθος ήταν η μη εθνικοποίηση της Κεντρικής της Τράπεζας. Εμείς ως Ε.ΠΑ.Μ. έχουμε στα προτάγματα μας την πλήρη Εθνικοποίηση της Τ.τ.Ε και μάλιστα θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Βουλής και όχι της κάθε Κυβέρνησης.

Όλα αυτά τα λάθη εμείς δεν πρόκειται να τα κάνουμε για αυτό και θα πετύχει το σχέδιο που έχουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας από την νέα Κατοχή. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ψηφίσει στο 5Ο Συνέδριο τον Ιούλιο του 2016 την Νομική Δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. (https://epamhellas.gr/?page_id=66647) ακριβώς για να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτό που του προτείνουμε είναι απολύτως ελεγχόμενο και υλοποιήσιμο.

Ας έρθουμε τώρα στην δική μας περίπτωση. Το τι πρέπει να κάνουμε εμείς είναι προφανές. Από το να καθόμαστε να παρακαλάμε τους ψυχοβγάλτες μας πότε θα μας δώσουν ευρώ καλόν είναι να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις και γνωρίζουμε ότι με το εθνικό μας νόμισμα γνωρίσαμε μια θαυμάσια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και μπορούμε να το ξανακάνουμε καλύτερα πια. Με το ευρώ μόλις 6 χρόνια χρειάστηκαν να οδηγηθούμε σε άλλη μια πτώχευση, και γνωρίζουμε ότι με το ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε δουλειά και ανάπτυξη. Επίσης με το Ευρώ και την ΕΕ πάμε ολοταχώς προς ακρωτηριασμό των εδαφών μας. Η μόνη κατατεθειμένη και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση που έχει τεθεί για έξοδο της χώρας από την βαθιά οικονομική κρίση, είναι του Ε.ΠΑ.Μ. Μπείτε στην σελίδα μας (https://www.youtube.com/watch?v=bdnWEb7I89g) διαβάστε την και την επόμενη φορά που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την τύχη της χώρας μας να εμπιστευθούμε το Ε.ΠΑ.Μ.

Έτσι Από εδώ και πέρα όσοι σαν φέρνουν ως παράδειγμα αποφυγής την Αργεντινή, γνωρίζετε τώρα πια, ότι λένε συνειδητά ψέματα, εντεταλμένοι σε υπηρεσία εκφοβισμού του Ελληνικού Λαού και όσοι τους πιστεύουν είναι φοβισμένα θύματα. Μην ξεχνάμε ότι ο φόβος εξατμίζει κάθε αρετή μας, και μας καθιστά άβουλους.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 2771 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 17:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία