Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 17:07

Μια από τις πιο παλιές αναπαραστάσεις της ζωής του Κοσμά Αιτωλού του 1829

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Με αφορμή τις χθεσινές γιορτές για τη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού, καλό είναι να φωτιστεί και η πλευρά της εικονογραφικής αποτύπωσης της ζωής του Μεγάλου Έλληνα Διαφωτιστή. Άλλωστε πολλά πράγματα δεν θα κατανοούσαμε για αυτόν, εάν δεν οπτικοποιούνταν. Πολλές φορές έχουν να πουν πολλά περισσότερα όσες αναπαραστάσεις βρίσκονται κοντά στην περίοδο που έζησε.

Μια από αυτές είναι η χάρτινη εικόνα που προέρχεται από χαλκογραφία του 1829.  Ως  δημιουργός υπογράφει ο Καλλίνικος Μυτιληναίος ( Καλλίνικος Μυτιληναίος εχάραξε), η οποία φαίνεται πως τυπώθηκε στη Σύρα ( Σύρο) το 1829.  Πριν την υπογραφή της εικόνας αναφέρεται η εξής αφιέρωση: «Αυτή η Άγια Εικών είναι του Άγιου Ιερομάρτυρος και Ιεραπόστολου Κοσμά του εν Αλβανία μαρτυρήσαντος εν επαρχία Μπεράτι. Εχαλκοχαράχθη δια παρακινήσεως του εν Ιερομόναχοις Ζαχαρίου του εφημέριου και ταξιδιώτου. Της αυτής Μονής εεγχωρίου Βουνού και διά συνδρομής και εξόδων του ιδίου».

Η εικόνα περιέχει 8 αναπαραστάσεις γύρω από την κεντρική μορφή του Αγίου, που συνοδεύονται από  λεζάντες που περιγράφουν βασικές πτυχές της ζωής του.

Διεξοδική δουλειά για τις εικονογραφικές αναπαραστάσεις του Κοσμά του Αιτωλού έκανε ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος εκπόνησε το έργο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τα Εικονογραφικά 1779-1961. ( δείτε εδώ ρεπορτάζ από την πρόσφατη παρουσίαση).

Η χάρτινη εικόνα έχει αναδημοσιευτεί από το κείμενο της ομιλίας του  κου Νίκου Καράμπελα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Παντούλα στην Πρέβεζα το 2016. Μάλιστα στο τέλος του λόγου του ο ομιλητής έκανε λόγο και στον Αγρινιώτη αείμνηστο Καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα , ο οποίος «δεν πρόλαβε, παρά την επιθυμία που είχε εκδηλώσει στον συγγραφέα, να προλογίσει το βιβλίο του κ. Παντούλα με τα Εικονογραφικά του Πατρο-Κοσμά.  Τιμώντας, όμως, τον δάσκαλο, επιστήμονα, καθηγητή και άνθρωπο του πολιτισμού, ο Μιχαήλ Παντούλας παρέδωσε τον χώρο του προλογίσματος σε ένα φωτισμένο κείμενο του Θανάση Παλιούρα περί των εικόνων»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3318 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.