Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 18:28

Πώς να φροντίσετε πληγές και κοψίματα για να μην αφήσουν σημάδι στο δέρμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια πληγή ή γρατζουνιά λόγω μικροατυχήματος μπορεί να αφήσει στο δέρμα λιγότερο ή περισσότερο εμφανές σημάδι, μπορείτε όμως να το αποφύγετε αν φροντίσετε εξ αρχής σωστά το τραύμα.

Το πρώτο βήμα μετά από έναν τραυματισμό είναι ο καλός καθαρισμός της πληγής. Το νερό και ένα ήπιο σαπούνι αρκούν για να απομακρύνετε υπολείμματα και μικροοργανισμούς. Μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το τραύμα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ σε ένα φρέσκο τραύμα. Αν και έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση, διαταράσσει τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος και επιβραδύνει την επούλωση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να καλύψετε το τραύμα με μια λεπτή στρώση βαζελίνης ώστε να δημιουργήσετε έναν φραγμό που θα εμποδίσει το τραύμα να αφυδατωθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε γέλη πετρελαίου (περίπου 40%), ώστε ο φραγμός να είναι ημι-διαπερατός και να φτάνει στο τραύμα μια μικρή ποσότητα νερού και αρκετό οξυγόνο, καθώς βοηθούν στην επούλωση και στην πρόληψη των ουλών.

Καλύψτε το τραύμα με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα ή μια γάζα για να αποτρέψετε την έκθεση σε μικροοργανισμούς ή την τριβή με τα ρούχα.

Τέλος, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καθημερινά το τραύμα με νερό και σαπούνι και να εφαρμόζετε εκ νέου βαζελίνη ή κάποιο προστατευτικό προϊόν.

Κρατώντας το τραύμα υγρό και ενυδατωμένο θα αναπτυχθεί ευκολότερα νέο δέρμα στο σημείο του τραυματισμού κι έτσι θα αποφύγετε τα εμφανή σημάδια στο δέρμα.

http://medicalnews.gr

Διαβάστηκε 1345 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.