Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:34 πμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 18:33

Προοπτικές τμήματος «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» για υποψήφιους φοιτητές.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγνωστο τμήμα τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το τμήμα «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» . Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε με έναν φοιτητή του τμήματος που κατάγεται από το Αγρίνιο τον κον Απόστολο Κρανιά και μίλησε μαζί του για αυτό το τμήμα και τις προοπτικές των σπουδών αυτών.

kranias 1

Πότε λειτούργησε το τμήμα και τι κατευθύνσεις έχει;

Το τμήμα «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» της Σχολής Ο.Π.Ε. (Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Ακαδημαικό έτος 2003 εως 2004 που άρχισε την λειτουργία του ξεκίνησε να δέχεται 60 φοιτητές ανα έτος. Πλέον δέχεται 113 φοιτητές ανα έτος. Το τμήμα φυσιογνωμικά έχει δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη των Τουρκικών Σπουδών όπου ασχολείται κάποιος με την Τουρκία και την Μέση Ανατολή ενώ η δεύτερη των Ασιατικών Σπουδών που έχει στόχο την επαφή με τον Κινεζικό, Ιαπωνικό, Ινδικό Πολιτισμό υπολειτουργεί. Ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ο κλάδος των Τουρκικών Σπουδών ο οποίος χωρίζεται σε δυο κατευθύνσεις: 1ον) Γλώσσας, Μετάφρασης, Γραμματείας και Πολιτισμού και 2ον) Ιστορικών, Κοινονικών, Στρατηγικών Σπουδών και Γεωπολιτικής.

Όταν τελειώσει κάποιος την σχολή που μπορεί να εργασθεί;

Το πτυχίο της Σχολής αυτής από μόνο του σε καθιστά αυτομάτως ως έναν επιστήμονα, ο οποίος είναι ικανός να προάγει, να διδάσκει, να μελετά την Λογοτεχνία, την Γλώσσα, την Ιστορία τον Πολιτισμό, τους Πολιτικούς Θεσμούς, και την Οικονομία της γείτονος χώρας Τουρκίας (Τουρκολόγος). Οσον αφορά βέβαια τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις δυνατότητες του πτυχίου είναι αρκετές. Αρχικά μπορεί να εργαστεί κανείς ως σύμβουλος επιχειρήσεων Δημοσίων η Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (πχ Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, σε Προξενείο, στην Ευρωπαική Ενωση στον ΟΗΕ). Μπορούν επίσης να ασχοληθούν στον τομέα του πολιτισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και των εξωτερικών σχέσεων στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και υπάρχει η δυνατότητα για εργασία ως καθηγητές Τουρκικής Γλώσσας και Μεταφραστές εκδοτικών οίκων στο ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, στα ΜΜΕ αλλά και ως ειδικοί συνεργάτες σε Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Κολλέγια κλπ

Η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις είναι απαραίτητες για την θεμελίωση ενός νέου εργασιακού μοντέλου με γνώμωνα την επιτυχία.

Σαφώς και είναι απαραίτητες τόσο η επικοινωνία όσο και οι δημόσιες σχέσεις. Ειδικά στον κλάδο των σχέσεων και της επικοινωνίας το τμήμα των Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών εξιδικεύεται στην εκμάθηση της Τουρκικής Γλώσσας και στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα και τα Βαλκάνια όσο και με τις διεθνείς σχέσεις της ΤουρκΙας. Είναι μια σχολή με προοπτικές καθώς τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του παγκόσμιου πλούτου προέρχεται από τα κράτη του Αραβικού κόλπου. Κράτη με τα οποία η Τουρκία έχει πολλές σχέσεις (Εμπορικές , Οικονομικές κλπ) οπότε σίγουρα μιλάμε για θεμελίωση ενός νέου εργασιακού επιτυχούς μοντέλου το οποίο απαιτεί γνώσεις πολλαπλών ξένων και κυρίως ανατολικών γλωσσών.

Οι Ασιατικές σπουδές έχουν σχέση με τις χώρες της ανατολής; Συνδέονται με το εμπόριο παίρνοντας σαν παράδειγμα την Κίνα που γίνεται μια νέα παγκόσμια δύναμη στον χώρο του εμπορίου;

Φυσικά και έχουν σχέσεις με τις χώρες της Ανατολής. Δυστυχώς ο κλάδος των Ασιατικών Σπουδών υπολειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω των Οικονομικών Πολιτικών των τελευταίων χρόνων (υποχρηματοδότηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υποτίμηση, έλλειψη νεων επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό) Η λειτουργία πάντως του κλάδου των Ασιατικών σπουδών θα παρείχε στους φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνων την δυνατότητα να μάθουν Ινδικά ή Κινεζικά ή Ιαπωνικά, γλώσσες απαραίτητες και συνδεδεμένες άρρηκτα με το εμπόριο καθώς η Ανατολή αναδυκνείεται μια νέα παγκόσμια οικονομική δύναμη με τις τρείς ισχυρές χώρες της νοτίου Ασίας (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία).

Οι πολιτικές και οικονομικές επιστήμες ανοίγουν ορίζοντες στο να αναπτυχθούν το εμπόριο, η τεχνολογία, η ναυτιλία και να οδηγήσουν μια χώρα σε ανάπτυξη;

Οι επιστήμες του Ο.Π.Ε. με την απαραίτητη γνώση και την εξιδείκευση θα μπορούσαν σίγουρα να βάλουν μια χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Διότι η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται και από τις σχέσεις της διεθνώς, αντικείμενο το οποίο εξετάζει, αναλύει και μελετάει κάθε τμήμα που ανήκει στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

kranias 2

Τα παιδιά σε λίγες μέρες φτιάχνουν τα μηχανογραφικά δελτία στα Λύκεια. Θα τα συμβούλευες να διαλέξουν κατά προτίμηση τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως παιδαγωγική, Ιατρική, Νομική ή θα έπρεπε να περιλάβουν και τις Ασιατικές Σπουδές στο δελτίο;

Προσωπικά είμαι της άποψης πως το κάθε παιδί πρέπει να διαλέγει μια σχολή την οποία θα του αρέσει το πρόγραμμα σπουδών και το αντικειμενό της. Γνωρίζω κόσμο που παράτησαν την σχολή τους (πχ Νομική) για να ασχοληθούν με κάτι που τους άρεσε πραγματικά. Η επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να γίνεται κατ’εμέ με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προοπτικές που μπορεί να έχει. Αν κάποιος υποψήφιος σπουδαστής ενδιαφέρεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και τις διεθνείς σχέσεις μπορεί να περιλάβει στο μηχανογραφικό δελτίο του το τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών της σχολής Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 29073 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 00:41
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033