Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:06 μμ
 
wm small
Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 23:09

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έρευνες για πετρέλαιο στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα χρονικά στάδια, οι περιοχές των ερευνών, το όφελος για την τοπική οικονομία και οι πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων.

Προ ημερών ως γνωστόν  σημειώθηκε μια κρίσιμη εξέλιξη για τις έρευνες για πετρέλαιο στην Αιτωλοακαρνανία. Υπογράφηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Συμβάσεις Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές, Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία. Οι Συμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για κύρωση.
Τη Σύμβαση Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία, υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας. Ο κ. Ρήγας στο χαιρετισμό του ανέφερε ενδιαφέροντα πράγματα απευθυνόμενος στους Αιτωλοακαρνάνες «οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες ή αντίθετα μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.  Προφανώς η εταιρεία γνωρίζει τον κίνδυνο να καλλιεργηθεί υπεραισιοδοξία και προτίμησε να θέσει τα πράγματα στη ρεαλιστική τους βάση.  Θα γνωρίζει και την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται πλέον στο Νομό μας τα σενάρια για επενδύσεις, μετά από τις τόσες απογοητεύσεις.

Τη Σύμβαση Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία, υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός ΡήγαςΤη Σύμβαση Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία, υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας

Η Energean Oil & Gas είναι ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική. Η Energean είναι η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα με ένα άριστο ιστορικό 35 ετών στη διαχείριση κοιτασμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές στην θάλασσα και στη στεριά. Παράλληλα η ισπανική Repsol, με την απόκτηση του 60% των παραχωρήσεων στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil, θα έχει τον ρόλο του Διαχειριστή και θα αναλάβει τη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία . Η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ζήτημα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες απασχολεί πλέον τους Αιτωλοακαρνάνες και θα είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Για το λόγο αυτό το agrinionews.gr απευθύνθηκε στον κ.Σωτήρη Χιωτάκη , εκπρόσωπο Τύπου της Energean Oil & Gas, ώστε να παρουσιάσει μια σφαιρική εικόνα γύρω από το ζήτημα. Τα χρονικά στάδια, τα μέρη των ερευνών, το πώς θα τονωθεί η τοπική οικονομία και οι πιθανότητες να εντοπιστούν τελικά κοιτάσματα είναι ζητήματα που ενδιαφέρουν.
Σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη «σε αυτή τη φάση υπό έρευνα είναι σχεδόν το σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή οι εξορμήσεις τεχνικών κλιμακίων στην ύπαιθρο καθώς και η αεροβαρυτική έρευνα θα καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, για τον προσδιορισμό των περιοχών των πρώτων επίγειων εργασιών (οι σεισμικές έρευνες σε γραμμές 400 χιλιομέτρων) θα απαιτηθεί  η ερμηνεία και επεξεργασία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, οπότε είναι πρόωρο να δοθεί κάποια εκτίμηση».
Μόνο στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ενώ θα πολλαπλασιασθούν σε περίπτωση ανακάλυψης και δημιουργίας εγκαταστάσεων σε κάποια περιοχή. Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι για τη διενέργεια της σεισμικής έρευνας θα απαιτηθεί η παρουσία περίπου 200 εργαζομένων για επτά με οκτώ μήνες οι οποίοι, πέραν από τους απολύτως εξειδικευμένους επιστήμονες, θα αποτελούν ντόπιο δυναμικό. Εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ανακάλυψη, η απασχόληση θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των απασχολουμένων θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους (δυναμικότητα, τοποθεσία, απαιτούμενες εγκαταστάσεις κλπ).
«Υπάρχουν πάντως λόγοι που μάς κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν γίνει το παρελθόν από άλλες εταιρείες» σημειώνει ο κ. Χιωτάκης. Ωστόσο υπογραμμίζει πως «χρειάζεται υπομονή και συστηματική έρευνα: υπάρχει πετρελαιογένεση στην περιοχή, όπως συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, όμως είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να έχουμε διαπιστωμένο και αξιοποιήσιμο κοίτασμα. Δεν υπάρχει κάπου εκεί έξω ένας «θαμμένος θησαυρός» που πάμε να τον βγάλουμε, πατώντας ένα κουμπί. Και υπάρχει ένας κανόνας: πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχουν μόνο όταν ανακαλυφθούν από γεωτρήσεις, όχι μέσα από εκτιμήσεις που ακούγονται σε συνέδρια ή από δηλώσεις σε ΜΜΕ».
Αναφορικά με τα σενάρια κινδύνων για το περιβάλλον ή σεισμών, ο κ. Χιωτάκης αναφέρει : «Προς Θεού, όλα αυτά είναι θέματα που έχουν λυθεί σε τεχνικό και σε επιστημονικό επίπεδο, με μελέτες που προβλέπουν και την παραμικρή λεπτομέρεια στην ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Δεν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία, δεν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που δεν γίνεται τόσα χρόνια στον Πρίνο, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις έρευνες για τους υδρογονανθρακες στην Αιτωλοακαρνανία:

Πότε ξεκινούν οι έρευνες και ποια είναι τα χρονικά στάδια

Η ερευνητική περίοδος έχει διάρκεια επτά χρόνια και ενεργοποιείται μετά την επικύρωση της σύμβασης από την Βουλή. Στην διάρκεια της πρώτης τριετούς φάσης, Repsol και Energean θα παραλάβουν από το ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των υφιστάμενων δεδομένων από παλαιότερες έρευνες (συνολικά 6 γεωτρήσεις και περίπου 1.000 χιλιόμετρα δεδομένα από σεισμικές έρευνες), ενώ συνεργεία θα συλλέξουν σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο (field trips) πετρώματα προς μελέτη. Παράλληλα, θα εκτελεσθεί αεροβαρυτική έρευνα, όπως και τον Αύγουστο του 2015 στη περιοχή των Ιωαννίνων, κατά την οποία από αέρος θα καταγραφεί μέσω ειδικού εξοπλισμού σε αεροσκάφος το ανάγλυφο του εδάφους.
Η επεξεργασία και ερμηνεία όλων των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, θα βοηθήσουν στην επιλογή των περιοχών όπου θα διεξαχθούν οι σεισμικές έρευνες (σε γραμμές 400 χιλιομέτρων, άνοιγμα οπών 10-15 μέτρων βάθους και πρόκληση ηχητικής δόνησης για την αναγνώριση δομών στο υπέδαφος), οι οποίες, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις (λ.χ. στα Ιωάννινα, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση παλαιοτέρων δεδομένων) προγραμματίζεται να εκτελεστούν  το 2019. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων ώστε, εφόσον οι ενδείξεις είναι θετικές, να επιλεγεί η περιοχή για την ερευνητική γεώτρηση, περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις σεισμικές έρευνες. Εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει ανακάλυψη εκμεταλλευσιμου κοιτάσματος, η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται περίπου στο 2022.
Μόνο στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ενώ θα πολλαπλασιασθούν σε περίπτωση ανακάλυψης και δημιουργίας εγκαταστάσεων σε κάποια περιοχή.

Διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες

Όπως και σε όλες τις περιοχές που έχει ως τώρα δραστηριοποιηθεί η Energean (Πρίνος, Κατάκολο, Ιωάννινα) θα υπάρχουν τακτές ενημερώσεις ανάλογα με την πρόοδο του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο. Λ.χ. στα Ιωάννινα, η αρχή είχε γίνει με την πραγματοποίηση μιας κεντρικής ενημερωτικής εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία είχαν συμμετάσχει το σύνολο των τοπικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων κλπ και κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε αναλυτική συζήτηση για όλες τις παραμέτρους του έργου. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν επιμέρους ενημερώσεις στις διάφορες φάσεις, ενώ διαβούλευση και γνωμοδότηση της Περιφέρειας προβλέπεται για την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα εκπονηθεί εφόσον η περιοχή τεθεί σε καθεστώς εκμετάλλευσης, εφόσον έχει ανακαλυφθεί κάποοιο κοίτασμα.
Σημειωτέον  ότι για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το Φεβρουάριο 2016, έχοντας ενημερωθεί για τις πτυχές του έργου.

energean_oil_0

 

Σε περιοχές του Νομού  θα γίνουν οι έρευνες

Σε αυτή τη φάση υπό έρευνα είναι σχεδόν το σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή οι εξορμήσεις τεχνικών κλιμακίων στην ύπαιθρο καθώς και η αεροβαρυτική έρευνα θα καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, για τον προσδιορισμό των περιοχών των πρώτων επίγειων εργασιών (οι σεισμικές έρευνες σε γραμμές 400 χιλιομέτρων) θα απαιτηθεί, όπως αναφέρθηκε, η ερμηνεία και επεξεργασία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, οπότε είναι πρόωρο να δοθεί κάποια εκτίμηση.

Το όφελος για την τοπική οικονομία και οι εργαζόμενοι

Η εμπειρία από την παραγωγική δραστηριότητα του Πρίνου Καβάλας, στην οποία απασχολούνται πάνω από 400 εργαζόμενοι, αλλά και από τα όσα ισχύουν διεθνώς στον κλάδο, είναι ότι για κάθε μία άμεση θέση εργασίας αναλογεί η δημιουργία περίπου τριών έμμεσων θέσεων. Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι για τη διενέργεια της σεισμικής έρευνας θα απαιτηθεί η παρουσία περίπου 200 εργαζομένων για επτά με οκτώ μήνες οι οποίοι, πέραν από τους απολύτως εξειδικευμένους επιστήμονες, θα αποτελούν ντόπιο δυναμικό. Εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ανακάλυψη, η απασχόληση θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των απασχολουμένων θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους (δυναμικότητα, τοποθεσία, απαιτούμενες εγκαταστάσεις κλπ).
Σε πρώτη φάση, πάντως, με δεδομένη την κινητικότητα των ανθρώπων της Repsol και της Energean στην περιοχή, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών γύρω από τις ενοικιάσεις δωματίων, την προμήθεια καυσίμων, την σίτιση κλπ. Στη διάρκεια εκτέλεσης των σεισμικών ερευνών, θα απαιτηθεί η συνδρομή τεχνικών εταιρειών, χειριστών μηχανημάτων, εργατών, υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορέων/οδηγών αλλά και τοπογραφικών γραφείων, παράλληλα με τις προηγούμενες δραστηριότητες, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω λόγω του αυξημένου αριθμού των επιχειρούντων στην περιοχή. Στο project θα απασχοληθούν ακόμη γεωλόγοι, μηχανικοί και συναφείς ειδικότητες. Η Energean έχει δώσει μεγάλο βάρος στην απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού στον Πρίνο και αυτό το μοντέλο έχει επιτύχει απόλυτα (άριστη γνώση της περιοχής, 100% υπευθυνότητα από τον εργαζόμενο στον τόπο του κ.α.)

Οι πιθανότητες εντοπισμού πετρελαίου

Στην περιοχή πραγμνατοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄60 δύο γεωτρήσεις (AITOLIKO-1 και ASTAKOS-1) από την BP με θετικές ενδείξεις, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακολούθησαν άλλες δύο γεωτρήσεις (ZABERDA-1 και ΤRYFOS-2)  το 1987 από την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, επίσης ανεπιτυχές, ενώ απέτυχε και η προσπάθεια της Triton με τα Ελληνικά Πετρέλαια σε δύο γεωτρήσεις (TRYFOS SOUTH -1 και Evinos-1) το 2000.
Γενικότερα, η επένδυση στην έρευνα υδρογονανθράκων συνεπάγεται ρίσκο και οι πιθανότητες ανακάλυψης ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά είναι σαφώς λιγότερες από τις πιθανότητες επιτυχίας. Το ρίσκο, μάλιστα, είναι ακόμη μεγαλύτερο εφόσον δεν βοηθούν και οι συνθήκες της αγοράς: στη διετία 2015-2016 εκτιμάται ότι, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου (σ.σ. από τα 116 δολάρια τον Απρίλιο του 2014 έως και τα 27 δολάρια τον Μάρτιο του 2016), ματαιώθηκλαν επενδύσεις άνω των 700 δισεκ. δολαρίων στον τομέα σε όλο τον κόσμο.
Υπογραμμίζει πάντως ο κ. Χιωτάκης πως υπάρχουν  λόγοι που επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν γίνει το παρελθόν από άλλες εταιρείες-όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά συνολικά στη Δυτική Ελλάδα. όπου μέσα σε 35 χρόνια έχει ανακαλυφθεί μόνο το μικρό κοίτασμα του Κατακόλου, το οποίο έχει τεθεί από την Energean σε φάση εκμετάλλευσης. Πρώτον, η εμπειρία και η τεχνογνωσία από την παραγωγή του Πρίνου σε συνδυασμό με την γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την ερευνητική δραστηριότητά μας σε Ιωάνινα και Κατάκολο από το 2014). Δεύτερον, οι ανακαλύψεις που έχουν συμβεί σε γειτονικές περιοχές (Αλβανία, Ιταλία, Κροατία) με ανάλογη γεωλογία. Και τρίτον, η παρουσία μιας πολύ μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, όπως είναι η Repsol, η οποία έχει μια ημερήσια παραγωγή της τάξης των 700.000 βαρελιών πετρελαίου )(θα κάλυπτε, δηλαδή, επί δύο φορές και πλέον τη συνολική ημερήσια ακτανάλωση σε πετρελαιοειδή μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα!).
«Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και συστηματική έρευνα: υπάρχει πετρελαιογένεση στην περιοχή, όπως συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, όμως είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να έχουμε διαπιστωμένο και αξιοποιήσιμο κοίτασμα. Δεν υπάρχει κάπου εκεί έξω ένας «θαμμένος θησαυρόις» που πάμε να τον βγάλουμε, πατώντας ένα κουμπί. Και υπάρχει ένας κανόνας: πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχουν μόνο όταν ανακαλυφθούν από γεωτρήσεις, όχι μέσα από εκτιμήσεις που ακούγονται σε συνέδρια ή από δηλώσεις σε ΜΜΕ», σημειώνει ο κ. Χιωτάκης.

Υπάρχει ένας κανόνας: πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχουν μόνο όταν ανακαλυφθούν από γεωτρήσεις, όχι μέσα από εκτιμήσεις που ακούγονται σε συνέδρια ή από δηλώσεις σε ΜΜΕ

Από κάποιους γίνεται λόγος για περιβαλλοντικούς κινδύνους και για κίνδυνο πρόκλησης σεισμού. Επ΄αυτού η απάντηση είναι η ακόλουθη: «Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη διέπεται από μία πολύ αυστηρή νομοθεσία, η οποία βαίνει συνεχώς όλο και πιο αυστηρή για τις εταιρείες και προς την οποία έχει προσαρμοστεί και προσαρμόζεται και η ελληνική νομοθεσία. Κατά δεύτερον, στην Ελλάδα πραγματικά είμαστε περήφανοι για το παράδειγμα του Πρίνου: τριάντα έξι χρόνια παρεαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξήντα γεωτρήσεις, τρεις σεισμικές έρευνες σε μια εικοσαετία (η τελευταία το καλοκαίρι του 2015) όχι μόνο χωρίς απολύτως κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και δίπλα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Νέστα Δέλτου), σε περιοχές που αποτελούν παραδοσικό τουριστικό προορισμό (Θάσος με πάνω από ένα εκατ. αφίξεις τον χρόνο και με πολλά 5άστερα ξενοδοχεία, Κόλπος Καβάλας με δεκαπέντε γαλάζιες παραλίες και με δεκάδες κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο) αλλά και σε μια περιοχή που φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, μετά το Κερατσίνι και τη Μηχανιώνα! Το παράδειγμα του Πρίνου αποτελεί σημείο αναφοράς πλέον και για την Αδριατική (Μαυροβούνιο, Κροατία) και φυσικά αποτελεί εγγύηση, με την εμπειρία της Repsol και της Energean, για την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα συνολικά.
Τώρα σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί …σεισμών, θα ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι οι εταιρείες δεν ξεκινούν μια ωραία ημέρα με τα συνεργεία τους να πάνε να τρυπήσουν σε μια περιοχή! Αναλαμβάνουν συμβόλαια για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο παραχωρεί τις άδειες για αυτές τις εργασίες ακριβώς επειδή δεν διαθέτει τους πόρους να διεξάγει το ίδιο τις έρευνες. Αυτό, βεβαίως, συμβαίνει σε ένα σωρό χώρες ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, σε περιοχές με ακόμη πιο έντονη σεισμογένεση σε σχέση με τις δικές μας. Η Πολιτεία με τους επιστημονικούς φορείς που χρησιμοποιεί, δίνει το πολύ αυστηρό πλαίσιο των μελετών. παρακολουθεί ανελλιπώς την εκπόνηση των προγραμμάτων και την εκτέλεση των εργασιών και παρεμβαίνει, όποτε κρίνει ότι χρειάζεται, στη διαδικασία της εκτέλεσης ενός προγράμματος.  Είναι δυνατό κανείς να πιστεύει ότι μια Πολιτεία σε χώρες με ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα, όπως είναι η Ελλάδα, θα έδινε άδειες για δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν σεισμό; Ή ότι θα έδινε άδειες για εγκαταστάσεις που μπορούν να είναι ευάλωτες στην εκδήλωση σεισμού, όταν για να κτίσεις ένα απλό σπίτι σε μια περιοχή με σεισμικότητα είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις αυστηρότατους κανόνες και προδιαγραφές; Είναι δυνατό κάποιος να πιστεύει ότι μια εταιρεία θα ρίσκαρε την ασφάλεια των ίδιων της των ανθρώπων, στέλνοντάς τους να δουλέψουν  σε εργασίες που …προκαλούν σεισμούς; Ή ότι θα επένδυε δεκάδες εκατομμύρια σε εγκαταστάσεις που θα καταστρέφονταν από σεισμούς, προκαλώντας ζημιές σε μια περιοχή;
Αλλά ας δούμε και κάτι πιο συγκεκριμένο: στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε μεγάλους σεισμούς, άνω των έξι ρίχτερ, το ΄65 (Αγρίνιο) και το ΄66 (Κατούνα). Καμία ερευνητική δραστηριότητα δεν υπήρχε τότε, ούτε και βεβαίως υπήρξε κανένας σεισμός το ΄87 ή το 2000, όταν μπήκαν για τελευταία φορά γεωτρύπανα στην περιοχή! Όμως και ο Πρίνος βρίσκεται στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο,  η Energean έχει διεξάγει έξι γεωτρήσεις, που φτάνουν στα τρία χιλιόμετρα βάθος και βγάζουν όλες πετρέλαιο. Ακούσατε κάτι; Αλλά και ούτε οι εγκαταστάσεις του Πρίνου είχαν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό άνω των 6 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου το 2014 -όταν, σημειωτέον, δεν υπήρχαν σε εξέλιξη γεωτρήσεις!
Προς Θεού, όλα αυτά είναι θέματα που έχουν λυθεί σε τεχνικό και σε επιστημονικό επίπεδο, με μελέτες που προβλέπουν και την παραμικρή λεπτομέρεια στην ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Δεν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία, δεν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που δεν γίνεται τόσα χρόνια στον Πρίνο, χωρίς κανένα πρόβλημα».

energean-apascholisi

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2577 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 02:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.