Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:02 πμ
 
wm small
Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 13:14

Το Αγρίνιο τίμησε τον μεγάλο στιχουργό Πυθαγόρα Παπασταματίου (wwww.postmodern.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου λειτουργεί την Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που φέρει το όνομα «Αθανάσιος Παλιούρας» προς τιμήν του εμπνευστή και διοργανωτή της, που με τόσο ζήλο και ενθουσιασμό στήριξε την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της.

Μετά τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου συνεχίστηκε η προσπάθεια αυτή, με σεβασμό  στην παρακαταθήκη που αυτός  άφησε, υλοποιώντας κάποιες από τις ιδέες του και τηρώντας τις συμβουλές του για τα επόμενα δυο χρόνια μέσα στα οποία η Σχολή καταξιώθηκε και τα μέλη της περιέβαλλαν τις εισηγήσεις με σεβασμό και την δέουσα προσοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ολοκληρώνεται, αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Αγρινιώτη στιχουργό Πυθαγόρα Παπασταματίου, έναν ποιητή που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τα στιχουργήματά του, που είχαν την τύχη να ντυθούν μουσικά από μεγάλους συνθέτες της εποχής και να αποτελέσουν  καλλιτεχνικές επιτυχίες.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Παραβατός

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστράτειου Μεγάρου Αγρινίου οι παριστάμενοι φορτίστηκαν, σιγοτραγούδησαν και δάκρυσαν  στο άκουσμα των μεγάλων επιτυχιών του συμπατριώτη τους κορυφαίου στιχουργού.

Οι μουσικοί Ευγενία Γρέντζελου, Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου, Σπύρος Τζογάνης, Κώστας Πλακίδας, Πάνος Μαμασούλας και ο Παναγιώτης Ζαχαράκης απέδωσαν θαυμάσια τραγούδια του Πυθαγόρα.

Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930  όπου και έζησε στην πόλη μέχρι τα 18 του χρόνια. Οι γονείς του κατάγονταν και οι δύο από τη Σάμο και  είχαν γνωριστεί στη Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή όπου η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του έφεδρος αξιωματικός. Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε την οικογενειακή τους ζωή και επηρέασε αργότερα και το έργο του ως συνθέτη.

Σε ηλικία 14 ετών, το Μάρτιο του 1944 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και τελείωσε το Γυμνάσιο μετά τη λήξη του πολέμου. Ήδη από το Γυμνάσιο υπέγραφε ως «Πυθαγόρας», χωρίς το επώνυμό του, και στην ερώτηση καθηγητή του γιατί δεν γράφει και το επώνυμο, αυτός απάντησε: «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται το επώνυμο». Με το μικρό του όνομα έμελλε να γίνει και αργότερα γνωστός.

Μετά το Γυμνάσιο, το 1949 έφυγε για την  Αθήνα. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Από τη Σχολή αποφοίτησε με άριστα, αλλά δεν ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσε. Εργάστηκε για λίγο στο θέατρο, γρήγορα όμως στράφηκε στη συγγραφή στίχων και επιθεωρήσεων, κινηματογραφικών σεναρίων, στην οποία επικεντρώθηκε ιδίως από το 1958 και μετά. Έγραψε δεκάδες τραγούδια, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, με σημαντικότερο ίσως σταθμό στο έργο του τη “Μικρά Ασία”.

Γέννημα του Αγρινίου ο Πυθαγόρας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στη θεματολογία της Σχολής Τοπικής Ιστορίας της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

http://www.postmodern.gr

Διαβάστηκε 4680 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία