Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:34 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 19:25

«Αναγκαία η δημιουργία ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας στην Αμφιλοχία»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού  «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία του Βάλτου να βρει το δικό της βηματισμό, συμβατό με τη μακρά παράδοση του τόπου μας , για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητα ζωής τους.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο Αμφιλοχίας κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε άλλα του κόσμου και η κτηνοτροφία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας ,με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά και η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ,άλλωστε, συνολικά φτάνει να διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αμφιλοχίας αποτελεί τον κατάλληλο τόπο ώστε να δημιουργηθεί ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας σε κατάλληλο κτίριο ( πρώην Γυμνάσιο Σαρδινίων ή ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας), παράρτημα του ΙΕΚ Αγρινίου όπου θα διδάσκονται θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών θα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας . Η σχολή θα πρέπει να διαθέτει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα. Οι πρακτικές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια και στα τυροκομεία της περιοχής μας και οι σπουδαστές θα επεξεργάζονται μόνοι τους το γάλα, κάτω από τις οδηγίες του εκπαιδευτικού προσωπικού εκτελώντας παράλληλα όλους τους απαραίτητους χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους, τόσο του γάλακτος, όσο και των προϊόντων του.

H ίδρυση του ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον δήμο μας, αφού καταρχάς θα μεταλαμπαδεύσει στους νέους τεχνικούς-αποφοίτους την ιδιαίτερη τεχνική της περιοχής μας για την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και αφετέρου θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή της πόλης μας, αφού οι σπουδαστές θα μένουν μόνιμα αποτελώντας ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, που θα αλλάξει συνολικά το ρου της περιοχής μας.

Καλούμε , λοιπόν, την Δημοτική Αρχή της πόλης μας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας τέτοιας δομής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:
Βαγγέλης Τσούκας
Κώστας Μπεκατώρος
Αντρέας Μυλωνάς

Διαβάστηκε 2155 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.