Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 22:53

Στίβεν Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα πρέπει να μεταναστεύσει σε άλλους πλανήτες μέσα στα επόμενα 100 χρόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να γίνει ένα πολύ-πλανητικό είδος μέσα στον επόμενο αιώνα, προκειμένου να αποφύγει την εξαφάνισή της.

Ο Χόκινγκ εξέφρασε τις προβλέψεις του σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Expedition New Earth, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, οι υπαρκτοί κίνδυνοι για το ανθρώπινο είδος περιλαμβάνουν την αλλαγή του κλίματος, τον υπερπληθυσμό, τις επιδημίες και τα χτυπήματα αστεροειδών.

Στο πρόγραμμά του, ο Χόκινγκ θα διερευνήσει τις τελευταίες εξελίξεις της αστρονομίας, της βιολογίας και της τεχνολογίας των πυραύλων, που θα κάνουν την ζωή στον Άρη ένα εφικτό σενάριο.

«Σε αυτό το ντοκιμαντέρ ορόσημο, ο Χόκινγκ μαζί με την βοήθεια του καθηγητή μηχανολογίας Danielle George και τον πρώην μαθητή του Christophe Galfard, θα αποπειραθούν να μάθουν αν και πώς μπορούν οι άνθρωποι να φτάσουν στα αστέρια και να μετακινηθούν σε διαφορετικούς πλανήτες» αναφέρει το BBC.

«Το ταξίδι δείχνει ότι η φιλοδοξία του καθηγητή Χόκινγκ δεν είναι τόσο απόμακρη όσο ακούγεται – η επιστήμη πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επιστημονική φαντασία».

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk ελπίζει να δημιουργήσει μια αποικία μέσα στις επόμενες δεκαετίες μέσω της αεροδιαστημικής επιχείρησης SpaceX, που έχει ο ίδιος ιδρύσει.

Το 2016 ο Musk είχε δηλώσει πως «δεν προφητεύω την ημέρα της κρίσης, αλλά η ιστορία υποδεικνύει ότι κάποια μέρα ένα τέτοιο γεγονός πιθανώς να συμβεί».

Ο Χόκινγκ έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους ανθρώπους να μετοικίσουν στο φεγγάρι και τον Άρη, ως μέρος μιας ασφαλιστικής πολιτικής που θα μας σώσει αν και όταν συμβεί κάποια αποκαλυπτική καταστροφή πάνω στη Γη.

«Το φεγγάρι θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση απ’ όπου θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα», είχε αναφέρει ο Χόκινγκ σε μια διάλεξη που έδωσε το 2008, στην πεντηκοστή επέτειο της NASA. Στην ίδια ομιλία ο πεπειραμένος επιστήμονας είχε προσθέσει πως ο Άρης θα είναι «ο προφανής επόμενος στόχος».

Ο Χόκινγκ πέρυσι δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός συμβάντος που θα αφανίσει το είδος μας από την Γη είναι «σχεδόν βέβαια» αν λάβουμε υπόψη μας όλες τις διαφορετικές πιθανότητες.

«Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής πάνω στον πλανήτη Γη σε ένα συγκεκριμένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, αν αναλογιστούμε την πάροδο του χρόνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα 1.000 ή 10.000 χρόνια αναπόφευκτα θα συμβεί», δήλωσε ο Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Νοέμβριο.

«Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, εμείς από την πλευρά μας πρέπει να έχουμε εξαπλωθεί στο διάστημα και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μην σημάνει παράλληλα και το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις του, ο Χόκινγκ είχε και κάποια θετικά νέα να πει στους μαθητές που μαζεύτηκαν να τον ακούσουν. Ο κοσμολόγος υπογράμμισε πως κατά την διάρκεια της ζωής του, η κατανόησή μας για το σύμπαν έχει προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς και τόνισε πως σήμερα «είναι μια ένδοξη εποχή για να είναι κανείς ζωντανός, ειδικά αν επιθυμεί να ερευνήσει σε βάθος την θεωρητική φυσική».

Στο τέλος προσέθεσε: «Η εικόνα μας για το σύμπαν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και θα είμαι χαρούμενος αν έχω καταφέρει να κάνω έστω και μια μικρή συνεισφορά. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι, που είμαστε απλώς κάποια ακόμη σωματίδια της φύσης, μπορέσαμε να έρθουμε τόσο κοντά στο σύμπαν και στην κατανόηση των νόμων που μας κυβερνούν, είναι από μόνο του ένας μεγάλος θρίαμβος».

http://techit.gr

Διαβάστηκε 1630 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.