Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 16:47

Σιλουέτες: Η ελληνική ταινία του 1967 που γυρίστηκε στο Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το Αιτωλοακαρνανικό τοπίο και η ομορφιά του δεν θα μπορούσε να μην εμπνεύσει και το ελληνικό cinema, ίσως όχι όσο θα έπρεπε. Μια περίπτωση έμπνευσης ήταν αυτής της  περιοχής του Μεσολογγίου. Εκεί το 1967 γυρίστηκε η ταινία «Οι Σιλουέτες» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Ζώη.

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1967-1968 και έκοψε 9.938 εισιτήρια. Ήρθε στην 96η θέση σε 99 ταινίες.

Οι ηθοποιοί που έπαιζαν δεν ήταν οι «εμπορικοί» των Ελληνικών ταινιών που έχουμε συνηθίσει, δεν έπαυαν όμως να είναι πολύ αξιόλογοι. Ίσως η πιο σχετικά γνωστή ήταν η τραγουδίστρια Καίτη Χωματά. Έπαιζαν λοιπόν οι:  Πέρυ Ποράβου , Νικηφόρος Νανέρης , Χρήστος Τσάγκας , Χρήστος Ζορμπάς , Νίκος Πασχαλίδης , Ρίτα Μπενσουσάν , Τάκης Γκιώκας , Ν.Τσελέντη , Αθανασία Συγγελάκη.

Η υπόθεση αφορούσε μια γυναίκα, την  Πέρυ Ποράβου, η οποία περιφέρεται με τον δεκάχρονο γιο της (Τάκης Γκιώκας) στην ερημική παραλία μιας επαρχιακής πόλης. Την επόμενη μέρα πρέπει να δώσει τον γιο της στον πρώην άνδρα της (Νικηφόρος Νανέρης), σύμφωνα με δικαστική απόφαση. Αγγίζοντας τα όρια της απελπισίας, σκέφτεται να τελειώσει τη ζωή της μαζί με εκείνη του γιου της. Η αυγή όμως θα φέρει στη γυναίκα ελπίδα και δύναμη για ζωή.

Η ταινία στο 8ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατάφερε να κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Δείτε μερικά αποσπάσματα με  τραγούδια της Καίτη Χωματά από την ταινία:

Με πληροφορίες από retrodb.gr

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.